1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Torsk – alt du trenger å vite
Kjøkken

Torsk – alt du trenger å vite

Torsk er en fantastisk råvare og det er flere ulike stykker av torsken vi kan bruke ved matlaging. Vi har fått eksperthjelp til dele opp torsken i perfekte stykker og tips til hva vi kan bruke dem til.

Torsk – alt du trenger å vite

Ved å spille av videoen, godtar du YouTube's bruk av informasjonskapsler. Mer info.

Torsk i perfekte biter

Torsk er allsidig, enkel å få tak i (både fersk og fra frysedisken) og er fantastisk godt! For å være sikker på at fisken er av topp kvalitet kan du se etter tre ting. At kjøttet føles fast, at den lukter ferskt med et preg av hav og at kjøttet er hvitt og fresht! Skal du filetere en hel torsk trenger du først og fremst en god kniv og noen tips for hvordan det gjøres. Christan André Pettersen har kvesset knivene sine og viser oss hvordan man skal gå til verks på en hel torsk for å få fine stykker.

Fremgangsmåte

  1. For å separere ryggfileten fra fisken følger du streken som går fra nakken og nedover langs ryggen mot beina med kniven. Når du har kuttet langs ryggen litt inn i kjøttet, fortsetter du med å la knivtuppen følge det samme sporet langs ryggraden for å løse mer av kjøttet.
  2. Ca på midten av fiskeryggen (mellom hodet og halen) fører du kniven nedover mot halen for å løsne halestykket på fileten. For å løsne selve fileten sammen med halestykket bør du bruke en serratert kniv for å enklere kutte gjennom bein. Da får du løsnet hele fileten som vi skal stykke opp i flere, mindre stykker
  3. Vi har tre naturlige deler å stykke opp fileten i: Halestykket, ryggstykket og bukstykket. Skjær først og fremst av kjevebeinet fra fileten. Denne kan du gjerne spare på og bruke til å koke kraft.
  4. Det er klart skille med bein fra ryggraden mellom buken og ryggen For å løsne bukstykket fra resten av fileten lar du kniven kutte fra der ryggraden slutter (ca midt på fisken) og oppover langs ryggraden til bukstykket løsner fra ryggstykket.
  5. Skjær så av halestykket i en bit. Skjær også av resten av bukstykket.
  6. Da sitter du igjen med det mange mener er det aller beste fra torsken, nemlig ryggfileten.

Torsk til enhver middag

Nå som vi har fire ulike stykker av torskefileten klar kan vi lage masse forskjellig deilig mat. Bukstykket kan renskjæres og brukes i en fiskegrateng sammen med poteter og gulrøtter. Halestykket og deler av bukstykket kan kuttes i mindre biter, paneres og bli til barnas favoritt: Fiskepinner! Ryggfileten er et delikat stykke og kan brukes til skikkelige festmåltider eller en finere middag. Se hvordan Christian André har tatt nettopp denne ryggfileten i bruk når han lager klassikeren torsk med baconsmør og erteskum her!