1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Global – De skarpeste knivene på kjøkkenet
Kjøkken

Global – De skarpeste knivene på kjøkkenet

Hva får du hvis du gir en japansk knivdesigner i oppgave å lage kjøkkenkniver som setter en ny standard for skarphet? Knivserien Global.

Global – De skarpeste knivene på kjøkkenet

Global-knivene er skapt av japaneren Komin Yamada som på åtti-tallet fikk frie tøyler til å utvikle en serie kniver som skulle sette en ny standard for skarphet. I dag er knivene fra Global kjent over hele verden, og foretrekkes av matglade amatører så vel som profesjonelle kokker.

Knivene produseres av høykvalitets rustfritt stål som først varmes opp til 1070 grader før det kjøles ned til – 80 grader. Denne herdingen gjør stålet eksepsjonelt sterkt slik at kniveggen kan slipes skarpt som et barberblad.

Knivene fra Global er dessuten fremstilt helt uten skjøter, noe som gjør det enkelt å holde dem helt rene og bakteriefrie. Selve håndtaket er hult avbalanseres ved hjelp av svært fin sand, akkurat som i de opprinnelige samuraisverdene.

Her er fem populære modeller.

Kokkekniv

Global G-2 er den mest poplulære kokkekniven til Global. Denne modellen er et perfekt valg hvis du ønsker en god og allsidig kokkekniv. Det høye bladet gjør det enkelt å støtte med knokene og gir deg god kontroll over kniven.

Grønnsakskniv

Den største jobben for de fleste kokker er all kutting og skjæring av grønnsaker. Grønnsakskniven Global GS-5 er en ganske liten hakkekniv med høyt blad. Rundingen i bladet gjør at du kan hakke og kutte i vuggende bevegelse uten å løfte kniven fra skjærebrettet – akkurat som en proff.

Fleksibel universalkniv

Universalkniven er en midt-i-mellom-kniv, men likevel et «must» med mange bruksmuligheter. Universalkniven har et fleksibelt, sylskarpt blad (15 cm) som kan bøyes, og smidigheten gir deg nøyaktig og full kontroll over knivens bevegelser. Kniven passer utmerket til hakking av hvitløk, chili og urter i tillegg til frukt og grønnsaker. Den skarpe hælen kan brukes til å få hull på for eksempel tomater.

Filetkniv

Å filetere en fisk er ingen lek. Filetkniven Global G-21 har et smal og fleksibelt blad (16 cm) som lar deg komme helt inntil og rundt beinet når du fileterer. Grepet har dessuten en «stopp-funksjon» slik at kniven ikke glir vekk når du jobber.

MATERIALE: Global knivene er slanke kniver med en stålkvalitet som gjør det mulig å slipe i en spiss vinkel, noe som gir en unik skarphet.

Brødkniv

Det er lett å skylde på brødet når skiven ser mildt sagt rufsete ut. Global G-9 gjør det til en sann glede å skjære fine skiver av selv et nybakt og porøst brød. Brødknivens lange blad (22 cm) gjør den samtidig velegnet til å dele store og harde grønnsaker som for eksempel kål.

GLOBAL BRØDKNIV: De japanske Global-knivene er utviklet med fokus på ergonomi, bruksegenskaper og design.

Vedlikehold

Tar du godt vare på Global-knivene dine kan de vare i generasjoner. Her er noen tips og råd for hvordan du får mest glede av dine Global-kniver.

Skjerping

Alle kjøkkenkniver blir sløvere av å brukes. Men hvis du regelmessig skjerper knivene med et slipestål holder du kniveggen skarp lenger. Her er en video som viser deg hvordan.

Sliping

Har kniven først blitt sløv må du slipe en ny knivegg. Global har gjort det enkelt å slipe knivene selv med deres keramiske vannsliper som er utviklet spesielt for knivene fra Global. Her er en video som enkelt viser hvordan du bruker den.

Ønsker du å få kjøkkenkniven din slipt på proff slipemaskin kan du levere kniven til nærmeste Jernia-butikk, og vi sliper den for deg. Les mer om vår knivslipingstjeneste her.

Oppbevaring

Det hjelper lite å være den skarpeste kniven i skuffen, hvis alle kniver blir sløve av å bli oppbevart i skuffen. Bruk en knivmagnet, knivblokk eller oppbevar knivene i en kniv-veske. Da holder knivene seg skarpe lenger.

Rengjøring

Kjøkkenkniver skal alltid vaskes for hånd, helst rett etter bruk, og tørkes med håndkle. Hver tur i oppvaskmaskinen utsetter kniven for sterke vaskemidler med slipeeffekt som sløver bladet, samtidig som du risikerer både rust og syreangrep.

LES OGÅ: Så enkelt unngår du å kaste mat