1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Kjøkkenredskap du burde ha på kjøkkenet
Kjøkken

Kjøkkenredskap du burde ha på kjøkkenet

Det er ingen hemmelighet at gode hjelpemidler gjør matlagingen enklere. Her finner du en utstyrsguiden som hjelper deg med basisutstyret. Helt uten hokus-pokus.

Kjøkkenredskap du burde ha på kjøkkenet

Det finnes en haug av avanserte kjøkkenredskap som både kan være nyttig og gjøre kjøkkenlivet morsommere. Sous-vide, food-prosessor, pastamaskin, frityrkoker. Vi kan nevne i fleng. Og har du plass og lyst, har du selvfølgelig lov. Men om det er nødvendig? Det er en helt annen ting.

Her får du en oversikt over kjøkkenredskap som du vil ha brukt for ofte. Og husk at når det skal brukes ofte, lønner det seg å velge kvalitet som varer. Det sparer du nemlig på i lengden.

Essensielle kjøkkenredskap for å lykkes på kjøkkenet

Gode kniver

Dårlige kniver er til å grine av. Kniver er det redskapet man bruker oftest i matlaging. Nettopp derfor blir det hyggeligere å lage mat når du har kniver som er gode å holde i, passer til formålet og holder på skarpheten. Alle kniver er skarpe i butikken, men billige kniver blir ofte fort sløve, og er vanskelig å slipe.

En santokukniv eller en kokkekniv er begge knivtyper som passer de aller fleste formål. Og velger du en god kvalitetskniv vil den være enklere å vedlikeholde og holde skarp.

Det er mange kniver å velge mellom, men velger du en santokukniv eller en kokkekniv har du en allround-kniv for de aller fleste skjæreoppgaver.

Før eller siden må alle kniver slipes. Les hvordan du enkelt kan slipe knivene selv, eller ta den med til oss og la oss slipe den for deg.

Knivens kvalitet i kombinasjon med bruk, oppbevaring og vedlikehold avgjør hvor ofte den må slipes.

Skjerpestål

Et godt skjerpestål skjerper kniven. En tommelfingerregel er faktisk å skjerpe kniven hver gang før bruk. Lær deg teknikken og bruk den ofte. Har du først investert i en god kniv fortjener den og holdes skarp.

Saks

Ha alltid en saks for hånden. Det er det opplagte valget til å klippe emballasje, men kommer også godt med når du skal klippe urter, eller klippe kyllingfilet i biter.

Visp

En visp er ikke bare en visp. Sørg for at vispen er god å holde i, og sterk nok til å takle røre og potetmos, i tillegg til saus og dressing.

Matpinsett eller klype

En matpinsett gjør det enklere å snu råvarer i stekepannen uten at du ødelegger råvaren. Foto: Global

En klype eller matpinsett er best og enklest når du skal snu kjøtt og kylling i pannen. Unngå å bruke gaffel til snuoperasjonen. Gaffelen vil stikke hull i kjøttet, slik at kjøttsaften med de gode smakene renner ut. En matklype er også genialt til servering.

Stekespade

En stekepade er et must når du skal vende pannekaker og speilegg. Vi anbefaler deg å velge en stekepade som er fleksibel slik at du lettere kommer til under det du skal snu, og samtidig skånsom mot stekepanna.

Skreller

Én skreller til alt! Skrell potet, eple og brokkolistamme. Mange foretrekker den tradisjonelle potetskreller-utformingen, men det er flere og flere som foretrekker en såkalt Y-skreller. De gjør samme jobben, men håndstillingen din påvirkes av de ulike variantene. Hvilken som blir din favoritt er rett og slett en smakssak.

Skjærefjøl

Du kan gjøre lurt i å ha flere skjærebrett, gjerne i litt ulike størrelser. Da har du alltid et skjærebrett for hånden til ulike råvarer. Du bør nemlig unngå å skjære kjøtt og grønnsaker på samme skjærebrett uten å vaske det godt i mellomtiden, for å hindre bakteriespredning.

En skjærefjøl i tre eller papir (!) er skjærefjøler som er mer skånsomme mot knivene dine enn skjærebrett i plast. Velger du en skjærefjøl i massivt tre ligger den stødig på benkeplaten. Den trenger litt vedlikehold og kjærlighet, men til gjengjeld vil du ha den i årevis. Litt olje i ny og ned og håndvask er i grunn alt den ber om.

Om du sverger til oppvaskmaskin bør du velge noe annet enn tre. Skjærebrett i plast er som regel rimelige og tåler oppvaskmaskin, men de sløver også knivene raskere. Løsningen for deg som krever null vedlikehold, sverger til oppvaskmaskin, men samtidig vil ha et skjærebrett som er skånsom mot kniven bør du se på Epicureans skjærebrett. De er laget av resirkulert papir og oppfyller alle krav.

En skarp kniv gir mer kjøkkenglede. Med enkle grep kan du bevare knivens skarphet enda lenger.

Øse

En øse trenger du når noe skal opp av gryta. Eller ned i pannekakepanna eller vaffeljernet. En øse uten hull, eller en hullsleiv er lurt når du skal ha noe opp av gryta uten at væske følger med, og uten at det faller fra hverandøre. Alt fra grønnsaker til fisk.

Rivjern

Skaff deg et skarpt rivjern. Rasp ost til pizza, gulrøtter til fisk, parmasan til pasta eller sjokolade til desserten. Nam! Visste du forresten at aromaen i hvitløken kommer best fram dersom den rives framfor å kuttes? Vel, nå vet du det også.

Steketermometer

Du kommer i mål også uten et steketermometer i kjøkkenskuffen. Men et steketermometer kan gjøre underverker for resultatet. Riktig kjernetemperatur er alfaomega for mange råvarer, og steketermometeret forteller deg akkurat når du er der. Uansett om det er lammesteken i ovnen, biffen i stekepanna, eller er laksen på grillen.

Kjøkkenvekt og målebeger

Begge deler er like viktig, spesielt når oppskrifter skal prøves for første gang. Du kommer langt med slumping, men den store forskjellen ligger ofte i korrekt oppmåling av ingredienser. Kjøkkenvekten tar liten plass når den kan oppbevares stående. Nå får du til og med kjøkkenvekter som ikke trenger batteri. Da slipper du frustrasjonen når batteriene er tomme, og du hadde planer om å lage mat framfor å gå i butikken for innkjøp av nye.

Kjøkkenvekt uten batteri

KJØKKENVEKT BØRSTET STÅL 5KG

MODERN HOUSE

KJØKKENVEKT BØRSTET STÅL 5KG

    Med dynamomotor som genererer strøm

    Dynamomotor gir nok kraft for å drive vekten i 2 minutter

    Minimumsvekt = 1 g, Maksimumsvekt = 5 kg

549,-

Stavmikser

Som nevnt tidligere er avanserte kjøkkendingser morsomme, men ikke strengt tatt nødvendige som basisutstyr. Men om du skal velge én maskin bør du velge kjøkkenets tryllestav. En stavmikser kan nemlig hjelpe deg lagt av gårde når du skal hakke, mose, knuse, røre og piske. Kundefavoritten er Bamix. Kort oppsummert får du unik garantitid, kraftig motor, utskiftbare deler som gir enkel bruk. Og sist men ikke minst, den er enkel å rengjøre.

⭐⭐⭐⭐⭐Bamix har de beste stavmikserne, og dette er min andre Mono. Det er en strålende allrounder som dekker de fleste behov. Alt du trenger for vanlige kjøkkenoppgaver med de tre ulike knivbladene. Bonus at den kommer med både holder og mikserør.

Skåler

Små skåler til ferdig oppmålte ingredienser er gull for å gjøre matlagingen mer oversiktlig. Gjør som proffene, og bruk litt tid på forarbeidet.

Kjeler og stekepanner

Det finnes et hav av både kjeler og stekepanner! Og det er et par ting du bør tenke på når du skal kjøpe en ny stekepanne eller gryte. Ulike metaller, med og uten belegg, store og små størrelser. Vi har derfor laget en egen guide for akkurat dette temaet. Se gryte- og stekepanneguiden her. Og har du en gammel stekepanne du ikke lenger bruker kan du levere den til resirkulering hos oss.

Gryte- og stekepanneguide

Innbytte av gryter og stekepanner