Vårt bærekraftsoppdrag

Skal vi som samfunn klare å redusere klimafotavtrykket med 55% innen 2030, må vi i varehandelen ta ansvar. Forbruk står for 60 % av verdens klimagassutslipp. Vårt mål er at vi kommer oss bort fra «bruk-og-kast» samfunnet og over til «ta-vare-på» samfunnet. Ettersom at varehandelen er en del av problemet, er vi derfor en viktig del av løsningen.

Den største andelen av våre klimagassutslipp er indirekte. Utslippene som kan knyttes til produktene vi selger, foregår i hovedsak utenfor vår kontroll. Det kan være forbruk av ulike råmaterialer, fabrikkutslipp i forbindelse med produksjon, og hvordan produktene transporteres til oss. Men til tross for at klimagassutslippene i hovedsak skjer før varene ankommer vårt lager, kan vi allikevel påvirke.

Kjøkkenserien Varde

I 2019 startet vi utviklingen av vår helt egen kjøkkenserie, Varde – som ble lansert i 2022. Det spesielle med Varde er at serien er et direkte resultat av kartlegging av våre indirekte utslipp, og designet for å minske fotavtrykket. Fra A-Å i produksjonen har vi stilt våre høyeste krav til klima, miljø og ansvarlig produksjon. Varde er designet for å vare. Les om hvordan vi jobber med våre indirekte utslipp her.

Innbytteordning

Jo mer som kan resirkuleres og brukes i produksjon av nye produkter, dess mindre behov har vi for ytterligere utvinning av naturressurser. Regnestykket viser at vi faktisk sparer 76% klimagassutslipp når det brukes resirkulert metall istedenfor råmaterialer i produksjon av kjeler og stekepanner. Men skal vi be deg om å resirkulere mer, heller enn å kaste i restavfallet – ja da må vi gjøre resirkulering enkelt og tilgjengelig.

I 2018 lanserte vi innbytteordningen. Gryter, stekepanner og kjøkkenkniver var de første, av flere produktgrupper, vi nå tar i mot til resirkulering i våre butikker. Som et resultat har vi mottatt tonnevis av metall som i dag er resirkulert til nye produkter. Vi heier på innbytterne! Les mer om hvordan vi jobber med råvarer og resirkulering her.

Vår påvirkningskraft

Et annet eksempel på hvordan vi og andre i varehandelen kan påvirke, vises gjennom vår kamp mot isopor og plastemballasje. Naturen bruker om lag 1000 år på å bryte ned isopor, men er dessverre veldig vanlig å bruke i forbindelse med vareleveranser. I 2018 satte vi et forbud mot å bruke isopor i vareleveranser til oss. Vi krever dessuten at emballasjen skal bestå av minimum 50% resirkulert papp eller plast, og være 100% resirkulerbar. Vi er ikke i mål, men vi er på vei. Les mer om hva vi krever av våre leverandører her.

Kvalitetsvarer

Forbruk står for 60 % av verdens klima og gassutslipp. Vårt mål er at vi kommer oss bort fra «bruk-og-kast» samfunnet og over til «ta-vare-på» samfunnet. Skal vi klare det må vi først og fremst selge varer som varer. Du skal være trygg på at det du kjøper hos oss er nøye vurdert med hensyn til materialvalg, design og garantitid. Lær mer om hvordan vi jobber med produktvalg her.

Få hjelp til å ta vare på mer - enda lenger

Vel så viktig er det at det du kjøper kan repareres, eller at deler kan erstattes. Klarer vi å forlenge levetiden på det vi allerede eier klarer vi også sammen å få ned forbruket. Les mer om reparasjon og reservedeler her.

Vi tar riktige valg - for deg og miljøet

I praksis startet vi vår bærekraftsreise tidlig. Og tidligere enn vi selv har vært bevisst på. Siden 1951 har Jernia vært en faghandel som har stått for kvalitet og funksjonalitet, og vi har lenge tilbudt produkter som tar vare på tingene dine. Vi har drevet med knivsliping, reparasjoner og verksted i flere av våre butikker i mange år. 

I de senere år har begrepet «bærekraft»  blitt satt i system, og forankret i egen strategi. Les mer om hvordan vi som selskap jobber med vårt bærekraftsoppdrag.

Vi vil gjerne høre fra deg!

«Varer som varer», innbytteordninger, tjenester, Miljøfyrtårn, svanemerkede produkter, klimaregnskap….

Det er mye vi gjør, men vi kan alltids gjøre mer. Har du innspillhva mer vi kan gjøre, hører vi gjerne fra deg.

Ta kontakt