Når Jernia-Espen skal lage sin ribbe uten svor så bruker han tynnribbe. Det som er viktig når man kjøper tynnribbe er at man ber om å ikke få rutet svor, og at ben er saget over. Det gjør det lettere for deg selv når du skal skjære av svoren, og skjære ribben i stykker.
Ribbe uten svor fremgangsmåte:
To dager før servering:
- Begynn å skjær av svoren et lite stykke. Her anbefales det å bruke en kjøttkniv.
- For å gjøre det litt lettere for deg selv, lager du et lite snitt i svoren, for å ha fingeren i (vist i videoen).
- Fortsett å skjær av svoren. La kniven gjøre jobben, og hold den forsiktig opp mot svoren.
- Ta vare på skinnet i en oppbevaringsboks, fordi den kan brukes til rødkålen (se oppskrift og fremgangsmåte lenger ned).
- Skjær så ribben i biter. Det skal være så like stykker som mulig. Ca 3-4 cm tykkelse.
- Krydre ribbestykkene med salt, pepper og ingefær. Gni inn krydderet, snu stykkene, og gjenta på den andre siden.
- Legg ribbestykkene i en oppbevaringsboks. Pass på at det er litt luft mellom stykkene. Legg lokket løst på og sett inn i kjøleskapet.
Den store dagen:
- Sett på ovnen på 180 grader, bruk gjerne varmluft.
- Legg ribbestykkene i en langpanne. Pass på at det er luft mellom stykkene.
- Langpannen skal stå midt i ovnen i ca. 1,5 time.
- Etter 45-60 minutter når ribbestykkene er blitt brune, snur du stykkene.
- Sett langpannen tilbake i ovnen, og stek videre i 45 minutter. For å få brunere biter kan du sette langpannen høyere i ovnen.
Rødkål
Ingredienser (4 porsjoner):
- 750 g rødkål
- 2 epler
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- 2 ss eddik (7%)
- 2½ dl kjøttkraft
- 2 ss sukker
- 2 ss karve
Fremgangsmåte:
- Finsnitt rødkålen.
- Skjær eplene i båter.
- Legg kålen og eplene med salt, karve og sukker lagvis i en kjele.
- Tilsett eddik og kjøttkraft, og la den koke i 45 min. Legg så svoren over som et lokk.
- Rør godt innimellom så kålen ikke svir seg i bunnen, og smak til med eddik og sukker.