1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Baking
  4. Slik lager du en pepperkakekrans
Baking

Slik lager du en pepperkakekrans

Ikke bare smaker pepperkaker fantastisk godt, men de kan også bakes ut til utrolige kreasjoner. Bare se her.

Slik lager du en pepperkakekrans

Ved å spille av videoen, godtar du YouTube's bruk av informasjonskapsler. Mer info.

For det er faktisk bare kreativiteten som setter grenser for hva du kan lage av pepperkakedeig. Bak vakre pepperkakestjerner og pepperkakehjerter, mann, kone og pepperkakehus. Bruk dekorerte pepperkaker som juletrepynt eller julepynt. Men skal du være ekstra kreativ i år kan du prøve deg på en pepperkakekrans! Heng den på døren eller bruk den som adventskrans.

Slik lager du pepperkakekrans

Pepperkake-bonanza! Pepperkakekrans dekorert med pepperkaker. Foto: Marianne Pfeffer Gjengedal

Oppskrift pepperkakedeig

1 dl sirup
2 dl sukker
150 g smør
1 dl kremfløte
360 g hvetemel
1 ts kardemomme
2 ts malt kanel
½ ts malt nellik
½ ts malt tørket ingefær
1 ts bakepulver

Oppskrift melisglasur med eggehvite

1 eggehvite
1 ts sitron eller limejuice
300-450 g melis
Valgfri farge

Fremgangsmåte

Kok opp sirup, sukker og smør i en kjele. Rør i resten av ingrediensene. Deigen vil være løs, men ikke ta i mer mel, for den vil bli perfekt etter noen timer i kjøleskapet. La den gjerne stå i kjøleskapet natten over.

Forvarm ovnen til 180 grader over- og undervarme.

Kjevle deigen litt ut på lett melet flate før du flytter den over på en silikonmatte eller bakepapir. Begynn med å kjevle ut til kransen. Kjevle den ut så jevnt du klarer og ganske tykk. Nesten 1 cm, så du får en solid krans du kan pynte.

Finn fram en stor og liten bolle som du kan bruke som mal til sirkler. Det beste er å lage en krans som er 5 cm eller bredere på “båndet”, mens diameteren på hele kransen er ca 20 cm. Her har vi brukt to Pyrex glassboller som rommer 2 liter og 0,5 liter. Skjær rundt bollene og ta bort deigen i midten av sirkelen og deigen rundt. Stek midt i ovnen i 10-15 minutter til kransen er mørk gylden og ganske gjennomstekt. Avkjøl på matten i 10 minutter før du løfter den forsiktig over på rist og avkjøler den helt.

Kna sammen deigen og kjevle tynt ut på silikonmatte eller bakepapir. Stikk ut pepperkaker som du kan dekorere kransen med, eller spise. Bruk pepperkakeformer. Ta bort deigen mellom formene og stek midt i ovnen i 7-10 minutter. Løft de forsiktig over på rist og avkjøl helt.

Tid for dekorering

Pisk eggehviten helt stiv, og ha i sitron eller lime juice. Tilsett litt og litt melis til du har en tykk glasur. La glasuren renne av skjeen du rører med. Hvis den flyter sakte fra skjeen og legger seg i mønster i skålen, og mønsteret flater ut og blir glatt i løpet av noen sekunder, så har du riktig konsistens. Tilsett litt mer melis hvis den er for tynn, mer limejuice eller eggehvite hvis den er for tykk.

Ha ⅔ av glasuren i en sprøytepose med 1 cm bred rund tipp/tyll, eller klipp 1 cm bred åpning i enden. Ha resten av glasuren i en annen sprøytepose med en liten rundt tipp/tyll.

Dekorer alle, eller noen av pepperkakene som du skal pynte med, og la de ligge 1 times tid til glasuren har stivnet en del. Bruk sprøyteposen med den store åpningen til å dekke nesten hele kransen med melisglasur. La ca 5 cm av den øverste delen av kransen være uten glasur, for der kan du knyte et bredt bånd senere. Begynn å feste de mindre pepperkakene mens glasuren fortsatt er våt. Hvis noen av pepperkakene overlapper er det lurt å ha en klatt med melisglasur under, så de festes godt. Pynt mens kransen ligger flatt på bordet, og la ligge til glasuren har stivnet helt. Gjerne over natten.

Knyt et bredt bånd øverst på kransen og tre gjerne ett tynnere bånd gjennom den største, så du får en hempe du kan henge opp kransen med. Sett en spiker i veggen eller i en dør, og heng opp kransen din. Hvis du ønsker litt ekstra julestemning kan du drysse melis over kransen når den henger på plass.

Når du har den mest velsmakende dørkransen i nabolaget, kan du bare håpe på at den får henge i fred. Foto: Marianne Pfeffer Gjengedal