1. Hjem
 2. Inspirasjon
 3. Baking
 4. Smarte redskaper når du skal bake til jul
Baking

Smarte redskaper når du skal bake til jul

Med disse grepene blir de syv julekakene en lek, og du sparer masse tid.

Smarte redskaper når du skal bake til jul

Fra gammelt av var det de «fine fruene» som spiste julekaker mens de nippet til søt vin. Men etter hvert er småkakene blitt mer vanlige i alle hjem.

Og har du lyst til å prøve deg på noen av dem i år, så får du gode råd til årets julebakst her.

Planlegging er viktig

– Planlegging er stikkordet for å gjøre julebaksten enklere, raskere og mer ryddig, forteller Mari Birgitte Ruud, bakeentusiast og butikksjef ved Jernia Råholt.

Hun forklarer at du burde lese oppskriftene nøye. Mange av julekakene krever en kjøkkenvekt med gram. Enkelte av deigene kan du også med fordel lage en dag i forveien, siden de burde stå en stund for å bli enklere å jobbe med.

– Lager du for eksempel smultringer og rosettbakkels samme dag, så kan du fint bruke samme gryte og fett, samtidig som du kan bruke fettet fra gryta til sandkaker eller goro, sier Ruud.

BAKE TIL JUL: For å gjøre bakingen både mer effektiv og hyggeligere, er det en god idé å samle venner og familie. Lag doble porsjoner og la alle ta med seg litt hjem.

Hold orden og bruk riktig redskaper

Før du setter i gang med julebaksten skal du heller ikke glemme at baking slett ikke trenger å være en enmannsjobb. Be inn familie og venner og gjør det til en felles aktivitet med julehygge. Lag gjerne doble porsjoner, så alle kan ta med seg litt hjem.

Uansett hvor mange eller få dere er, er det imidlertid lurt å holde orden.

– Hold benkeplassen ryddig, og rydd samtidig som du baker. Vi selger en kakerist med tre etasjer fra Cacas, som er genial til å avkjøle mange kaker på en og samme tid, sier eksperten.

Det finnes også flere redskaper og utstyr som kan gjøre bakeprosessen enklere. Under får du en oversikt over alle slagene med oppskrift, samt tips til hvilke redskaper som gjør jobben enklere.

Redskapene som gjør bakingen enklere

Krumkaker

Krumkaker er en tradisjon i mange norske hjem, men denne kaken kan selvsagt bakes året rundt. Server denne gjerne sammen med multekrem. Krumkaker kan være tidskrevende, men krever ikke mange redskaper.

Smarte redskaper: krumkakejern, krumkakepinne, samt kakerist og kjøkkenvekt.

Mari Birgitte Ruud sin oppskrift: Den sikreste og enkleste måten å få en god røre til krumkaker, er å veie eggene. Av et egg blir det cirka ti krumkaker. Til tre egg som veier cirka 200 gram tar du like mange gram av de andre ingrediensene – altså 200 gram sukker, 200 gram smør og 200 gram hvetemel.

Slik gjør du:

 1. Rør smør og sukker porøst. Tilsett vispede egg og hvetemel. Deigen bør stå kaldt en stund før steking.
 2. Varm krumkakejernet og smør det. Legg en spiseskje røre i jernet og klem godt sammen. Kakene er ferdige når de er svakt gylne. Rull sammen med en krumkakepinne for riktig fasong.

KRUMKAKER: Det er en av stor favoritt til jul, og med krumkakejern og krumkakepinne blir det lett som bare det.

Sandkaker

Disse småkakene ble først bakt på slutten av 1800-tallet da det ble vanlig med komfyr.

Smarte redskaper: Sandkakeformer (formene kan også brukes til å lage andre typer kaker) i tillegg til vanlige redskaper som bakebolle, kjøkkenvekt, målebeger og slikkepott.

Oppskrift (cirka 50 stk):

 • 125 g sukker
 • 1 egg
 • 125 gram malte mandler (helst skåldede)
 • 3 mandeldråper
 • 250 g hvetemel
 • ½ ts hornsalt
 • 125 g smør

Slik gjør du:

 1. Pisk eggedosis av egg og sukker, tilsett malte mandler og mandeldråper. Rør smøret mykt og ha det i eggedosisen vekselsvis med hvetemel og tilsett hornsalt. La deigen hvile i kjøleskapet et par timer.
 2. Trill deigen til en lang pølse og del den opp i skiver. Legg skivene i smurte sandkakeformer og trykk dem jevnt ut i formene.
 3. Stek sandkakene i cirka 10 minutter ved 180C. Kakene er lette å få ut av formene hvis de kjøles ned litt før de legges på rist.

Oppskrift hentet fra Mat med Tradisjoner.

Fattigmann

Til tross for navnet på denne småkaken, er dette en eksklusiv kake, med både egg, kremfløte og litt konjakk. Et smart tips er å steke smultringene etter at du er ferdig med fattigmann-kakene, siden du kan bruke den samme smulten.

Smarte redskaper: Jerngryte, bakebolle, visp og kaketrinse.

Oppskrift: Eksperten anbefaler oppskriften til Matprat.no.

FATTIGMANN: Et smart tips når du skal lage fattigmann, er å samkjøre det med smultringene. Du kan nemlig helt fint bruke den samme smulten til smultringene etter du har laget fattigmann.

Smultringer

Dette er for mange en tradisjon i adventstida. Selv om smultringer er tilgjengelig og populært året rundt, smaker de ekstra godt i jula.

Smarte redskaper: Jerngryte, smultutstikker og smultringløfter for å ta dem ut av gryta, og ellers redskaper som bakebolle, slikkepott, kjøkkenvekt og litermål.

Oppskrift: Mari Birgitte Ruud anbefaler oppskriften fra Aanonsen.

Sirupsnipper

Dette er en av de mest vanlige småkakene til jul. Ta med deg barna og la dem være med på å kjevle, skjære ut, og pynte med mandel. Det blir garantert en hyggelig julebakst for alle.

Smarte redskaper: Bakebolle, litermål, kjøkkenvekt , kjevle og kaketrinse.

Oppskrift: Her er den smakfulle oppskriften til Tine.no

Berlinerkranser

Det kan se ut som berlinerkranser krever noen nye redskaper, men denne julekaken trenger ingen andre redskaper enn de som allerede finnes i kjøkkenskapet.

Smarte redskaper: Bakebolle og en visp. I tillegg anbefaler Mari Birgitte Ruud deg å bruke en bakepensel, bakematte og en deigskrape til å dele opp med.

Oppskrift: Her har du en smakfull oppskrift fra Trinesmatblogg.no

SPISELIGE JULEGAVER: Få ting er så hyggelig som å få hjemmelaget julegaver. Hvorfor ikke gi bort noe av baksten i år? Pakk det inn i søte bokser med dekorative bånd og lapper.

Goro

Navnet kommer fra begrepet ”gode råd”. Dette er en av våre eldste julekaker, og denne er fortsatt like populær. Noe av grunnen er kanskje det vakre og tradisjonelle mønsteret fra jernet?

Smarte redskaper: Kjevle, gorojern og kakerist. Eksperten anbefaler gorojernet fra Wilfa.

Oppskrift: Her er oppskriften til Matprat.no