Pressemeldinger - 16 apr 2019

Gå på skattejakt på kjøkkenet!

Du vet det kanskje ikke, men du kan ha en skatt innerst i skapet. Den gamle slitte stekepannen du ikke lenger bruker, er en verdifull ressurs på avveie. Nå vil vi ha den tilbake!
Gå på skattejakt på kjøkkenet!
Adm. dir. Espen karlsen utenfor Jernia Skillebekk

Utslitte gryter og stekepanner er en verdifull ressurs. De fleste gryter og panner er laget av metaller som jern, stål og aluminium. Dette er fantastiske råvarer som kan brukes igjen og igjen.

Super løsning for klimaet

Produksjonen av metallet som blir til nye gryter, panner og kniver, bidrar til store utslipp av klimagasser hvert år. Til sammen står verdens produksjon av jern, stål og aluminium for omtrent 8 prosent av globale utslipp.

Selv om bare en liten andel av dette metallet blir til gryter, panner og kniver, er dette en del av problemet som vi enkelt kan gjøre noe med ved at alle bidrar til at metallet blir resirkulert.

Hvis alle panner og gryter vi kaster i Norge blir gjenvunnet kan vi redusere klimagassutslipp med mange hundre tonn årlig. Enda viktigere bidrar vi til å redusere behovet for ny produksjon av metall. Det er bra for både klimaet og miljøet.

Alle kan bidra

Gjenvinning av metall er en super løsning for klimaet som alle kan være med på, og som virkelig monner. Gjenbruk av metall er hele ti ganger mer klimavennlig enn produksjon av nytt. Det er like stort behov for gjenvinning av jern som det er for innsamling av plast.

Vi heier på innbytterne!

Nå trenger du ikke lenger lure på hva du skal gjøre med de gamle grytene, stekepannene og kjøkkenknivene. På samme måte som du panter flasker og bokser i dagligvarebutikken, kan du nå levere de til din nærmeste Jernia butikk. Vi skal gjøre vår del, og sørge for videre gjenbruk. Du får også 20% innbytterabatt på ordinærpris ved kjøp av ny gryte, stekepanne eller kjøkkenkniv når du leverer din gamle.

Varde med kunstneren Lise Wulff

Ordet «varde» kommer fra norrønt og er beslektet med å være var, eller ta vare på.

24.-26. januar 2019 ble det bygget en varde av brukte gryter og panner sammen med kunstneren Lise Wulff. Publikum ble invitert til å ta med en utslitt gryte eller stekepanne og selv henge den opp på varden. Kunstverket ble satt opp på Jernbanetorget, mellom Østbanehallen og Tigeren.

Kunstneren Lise Wulff lager en kunstinstallasjon av gamle stekepanner og gryter utenfor Østbanehallen i Oslo

Kunstneren Lise Wulff lager en kunstinstallasjon av gamle stekepanner og gryter utenfor Østbanehallen i Oslo

Installasjonen Varde søker å skape oppmerksomhet rundt hvordan hver og en av oss kan bidra til å ta vare på naturen.

”Vi er glade for å samarbeide med Lise Wulff og Miljøhovedstaden og håper Varde kan bli en veiviser for å belyse hvor viktig det er å få samlet inn og resirkulert utslitt jern og metall” sier administrerede direktør i Jernia Espen Karlsen.

Se her for mer informasjon om vår innbytteordning på stekepanner, gryter og kjøkkenkniver.

 

Pressekontakter

Espen Karlsen

Administrerende direktør Mobil: 905 32 505