Bærekraft

Det skal være enklere å ta bærekraftige valg i hverdagen

Jernia har et mål om et minimalt klimaavtrykk. Vi ønsker å bidra til en mer bærekraftig utvikling og hjelpe deg å velge mer bærekraftige løsninger.

En klar oppfordring til norsk varehandel

Kundene kjøper det vi selger, og da er det viktig at vi selger bærekraftige produkter. Vi oppfordrer hele norsk varehandel til å gjøre det samme.

Espen Karlsen, Administrerende direktør Jernia AS
Vi ønsker å være en samfunnsbygger

Jernia har signert

 

Grønnvaskingsplakaten er en veileder for hvordan virksomheter kan unngå grønnvasking og heller bidra positivt for at det grønne skiftet skal skje raskere. Vi har signert, og jobber kontinuerlig med våre prosesser for å bli enda bedre.

1. Vær ærlig og etterrettelig.

2. Pass på at bærekraftsarbeidet ikke bare skjer i kommunikasjons- og markedsavdelingen.

3. Vær varsom med å snakke om viktigheten av bærekraft, natur, klima, menneskeverd og etisk handel, dersom man selv ikke har tatt reelle grep.

4. Unngå å tåkelegge eller underkommunisere egne utslipp og negative avtrykk på klima, natur og mennesker.

5. Vær varsom med å bruke en stor del av markedsbudsjettet på små tiltak som ikke gjør noe med det vesentlige fotavtrykket.

6. Unngå å kjøpe god samvittighet gjennom klimakvoter eller ved å la andre plukke plast.

7. Bruk de etablerte merkeordningene, eller jobb for å etablere gode merkeordninger på tvers av din bransje dersom det mangler.

8. Vær forsiktig med uttrykk som “bedre for klima”, “bedre for naturen”, “bedre for miljøet” osv.

9. Vær varsom med å markedsføre virksomheten kun på bærekraftsmål den er god på.

10. Vær forsiktig med å bruke donasjoner og sponsorater som bevis på at du jobber med bærekraft.

Varer som varer

Kvalitetsprodukter

Vi i Jernia har alltid vært opptatt av å tilby kvalitetsvarer. Vi vet at når du kjøper en vare du kan bruke lenge, blir du mer fornøyd.

 

 

I praksis betyr dette

Garantitid og reservedeler

I innkjøpsprosessen tar vi aktive valg for å kunne tilby deg varer som varer. Vi søker lang garantitid og tilgjengelige reservedeler. Samtidig følger vi opp reklamasjoner og kundetilbakemeldinger for å identifisere produkter vi ikke lenger ønsker å ha i vårt varesortiment.

 

Reparasjon

I tillegg til å tilby reservedeler satser vi på leverandører og serviceverksteder slik at du skal få hjelp til service og reparasjon. Sammen gjør vi miljøet en stor tjeneste når færre produkter kjøpes og kastes.

Klimanøytrale samarbeidspartnere

Vi søker å finne produsenter som produserer produkter så klimanøytralt som mulig. Vi er opptatt av arbeidsforhold, klimavennlig energi, bruk av resirkulerte råstoffer, resirkulert emballasje, klimaeffektiv transport etc. Som eksempel utgjør nå 32% av totalsalget av kjeler og stekepanner produkter med mer enn 50% resirkulerte materialer.

Ta vare på det du er glad i

Vi hjelper deg med knivsliping

En god og skarp kjøkkenkniv er det viktigste redskapet vi har på kjøkkenet. Uansett hva slags kniv du har vil den på et tidspunkt bli sløv og sliten, men det betyr ikke at den må avtre helt og fullstendig fra tjeneste. Om du ikke kan eller ønsker å slipe kniven din selv kan du ta den med til oss. Vi hjelper deg å ta vare på kjøkkenkniven din.

Les mer om tjenesten her →

Resirkulering av metall, glass og porselen

Innbytteordning

Vi ønsker å bidra til en mer bærekraftig utvikling og tilbyr innbytteordning drikkeglass, porselen og keramikk i tillegg til stekepanner, gryter, kasseroller og kjøkkenkniver. Når du leverer din gamle stekepanne eller tallerken til resirkulering hos oss får du 20% rabatt på ny. Vi skal sørge for riktig avfallshåndtering av dine gamle produkter og bidra til at de får nytt liv.

Les mer om innbytteordningen her →

Resultat av innbytteordningen

5,7 tonn metall til gjenvinning

I 2019 samlet vi inn 5,7 tonn metall som ble sendt til gjenvinning. Vi vet ikke eksakt hvor store klimagassreduksjoner dette gir, men det vi vet er at bruk av resirkulert metall reduserer klimagassutslippene med over 90% mot nyutvinnet metall.

Lei mer - ei mindre

Utleie av utstyr

Tenk bærekraft- tenk gjenbruk. Som kjent gir økt gjenbruk mindre miljøbelastning enn kjøp av nytt utstyr. Med vår utleieløsning kan du nå leie utstyr til ditt neste prosjekt. Da får du jobben gjort uten å kjøpe kostbart utstyr som brukes sjelden og opptar plass. Smart for lommeboka, smart for miljøet og smart for redskapsboden.

Les mer om vår utleieløsning her →

Utlånspilot i Drammen og Tromsø

Bærekraftig deling

Gjenbruk, reparasjon og vedlikehold har lenge vært forankret i Jernias forretningsstrategi. Og med vår ambisjon om å bidra til en mer sirkulær økonomi er vi stolte av å bli plukket ut som en del av Ciceros spennende Upscale-prosjekt. Prosjektet handler om hvordan offentlige biblioteker kan brukes som knutepunkt for en oppskalering av delingsløsninger som bidrar til overgangen til et lavutslippssamfunn og et mer bærekraftig forbruk.

Les mer om prosjektet →

Bærekraft i hverdagen

Vi hjelper deg å ta vare på mer

Vi velger aktivt varer som er bærekraftig produsert, eller som gir en miljøgevinst ved bruk. Vi velger produkter som er produsert av resirkulert materiale, og selger produkter som gjør det enklere for deg ta vare på det du allerede har. Fikser du mer og kaster mindre er det en gevinst både for din lommebok og for miljøet.

Få inspirasjon til hvordan du kan ta vare på mer her →

 

Riktig matoppbevaring

Reduser matsvinn!

Vi nordmenn kaster 1 av 6 handleposer med mat hvert år. Vi kaster mest frukt og grønt, brød og bakevarer og middagsrester. Vi ønsker å hjelpe deg med riktig oppbevaring av råvarer og restemat. Riktig oppbevaring gir mye lenger holdbarhet, mindre matkast og bedre økonomi. Bra både for miljøet og lommeboka!

Klikk her for mer inspirasjon →

belysning og glødepærer
Spar miljøet

Gratis retur av EE-avfall

Vi tar imot kasserte produkter av den type som vi selger helt gratis for deg som kunde. Vår samarbeidspartner Norsirk sørger for utsortering av helse- og miljøfiendtlige stoffer og effektiv gjenvinning av metaller og andre verdifulle materialer. Ta med din gamle brødrister, vannkoker eller lyspære tilbake til oss, og vær trygg på at miljøhensyn blir ivaretatt og at ditt avfall blir riktig håndtert.

Tiltak iverksatt på servicekontor og sentrallager

Som bidrag til å redusere vårt klimaavtykk er det også igangsatt og gjennomført en rekke tiltak på vårt sentrallager og servicekontor.

1. Bergvarmeanlegg

I 2018 ble det installert bergvarmeanlegg. Med dette sparte vi i 2019 191.000 kilowattimer mot 2018. I 2020 estimerer vi å spare 335.000 kilowattimer.

2. Styring av temperatur og ventilasjon

Vi bruker nye, moderne styringssystemer for kontroll av temperatur og ventilasjon.

3. Besparende belysning

Alle belysningspunkter er erstattet med LED-pærer.

4. Unngå engangsservise og porsjonspakninger

Vi bruker ikke porsjonspakker og mat med engangsemballasje i kantinen. Vi bruker heller ikke engangsservice i verken kantine eller på møterom.

5. Effektivisert kantinedrift

Kantinedriften er effektivisert og vi har nærmest null i matsvinn.

6. Mer miljøeffektive lastebiler

Vi har allerede skiftet ut 2 av 5 lastebilder til Euro 6 som har betydelig mindre CO2 og NOX utslipp. I løpet av 2020 vil vi bytte ut ytterligere 2 lastebiler.

7. Smartere emballering

Erstatter plast med strimlet, innkommet papp i alle vareleveranser fra vår netthandel. I 2020 vil vi spare over 2 tonn plast med dette tiltaket.

8. Mer miljøvennlig plast

I leveranser hvor plast er nødvendig krever vi at plastemballasjen er minimum 50% resirkulert eller gjenvunnet, og skal være 100% resirkulerbar.

9. Effektiv plukk- og pakkrutine

Vi har implementert en mer effektiv plukk- og pakkerutine som reduserer pappbruken på lageret.

10. Ny firmabil policy

Vi har endret vår firmabil policy. Alle med firmabil skal ha el-bil. Vi oppfordrer også de med kjøregodtgjørelse å kjøre el-bil.

11. Mindre reising

Vi har et mål om å halvere flyreiser. Medarbeidere som må reise i tjenestesammenheng oppfordres til å benytte tog så langt det lar seg gjøre. Vi oppfordrer også til mer bruk av video- og telefonkonferanser framfor møtevirksomhet som involverer reising.

12. Resirkulert og kortreist bærepose

Sommeren 2020 lanserer vi en 100% gjenvunnet og resirkulert bærepose, hvorav 30-40% består av husholdningsplast fra Rogaland. Posen produseres på Bygland.