Bærekraft

Det skal være enklere å ta bærekraftige valg i hverdagen

Jernia har et mål om et minimalt klimaavtrykk. Vi ønsker å bidra til en mer bærekraftig utvikling og hjelpe deg å velge mer bærekraftige løsninger.

Leveranse og emballasje

Miljøvennlig emballasje

Forsvarlig emballering er viktig for at varer ikke skal bli ødelagt under transport og mottak. Vi søker å gå i front med moderne og bærekraftige emballasjeløsninger. Dette betyr at vi:

 • Erstatter plast med strimlet, innkommet papp i alle vareleveranser fra vår netthandel. I 2020 vil vi spare over 2 tonn plast med dette tiltaket.
 • Vi setter klare krav til våre leverandører om at de skal kutte plast, isopor og finne de mest bærekraftige løsningene for emballasje. Emballasjen skal bestå av minimum 50% resirkulert papp eller plast, og være 100% resirkulerbar.
 • I leveranser hvor plast er nødvendig krever vi at plastemballasjen er minimum 50% resirkulert eller gjenvunnet, og skal være 100% resirkulerbar.
 • Vi ønsker alternative salgsløsninger for å redusere plastemballasje. Som eksempel vil vi gå fra å selge skruer i plastpakning til å selge de fleste skruer i løsvekt. På denne måten kutter vi plast samtidig som at du kan kjøpe akkurat det antallet av skruer du trenger. Denne løsningen vil være tilgjengelig i alle butikker innen utgangen av 2020.
Kvalitetsprodukter

Varer som varer

Vi i Jernia har alltid vært opptatt av å tilby kvalitetsvarer. Vi vet at når du kjøper en vare du kan bruke lenge, uten at funksjonalitet blir forringet, blir du mer fornøyd. Vi er også opptatt av å tilby reservedeler og at du skal få hjelp til service og reparasjon. Sammen gjør vi miljøet en stor tjeneste når færre produkter kjøpes og kastes.

Vi tar aktive valg i vår innkjøpsprosess for å kunne tilby deg varer som varer, har lang garantitid og tilgjengelige reservedeler. Samtidig følger vi opp reklamasjoner og kundetilbakemeldinger for å identifisere produkter vi ikke lenger ønsker å ha i vårt varesortiment.

Vi søker å finne produsenter som produserer produkter så klimanøytralt som mulig. Vi er opptatt av arbeidsforhold, klimavennlig energi, bruk av resirkulerte råstoffer, resirkulert emballasje, klimaeffektiv transport etc. Som eksempel utgjør nå 32% av totalsalget av kjeler og stekepanner produkter med mer enn 50% resirkulerte materialer.

Bærekraft i hverdagen

Vi hjelper deg å ta vare på mer

Vi velger aktivt varer som er bærekraftig produsert, eller som gir en miljøgevinst ved bruk. Vi velger produkter som er produsert av resirkulert materiale, og selger produkter som gjør det enklere for deg ta vare på det du allerede har. Fikser du mer og kaster mindre er det en gevinst både for din lommebok og for miljøet.

Få inspirasjon til hvordan du kan ta vare på mer her →

 

Ta vare på det du er glad i

Vi hjelper deg med knivsliping

En god og skarp kjøkkenkniv er det viktigste redskapet vi har på kjøkkenet. Uansett hva slags kniv du har vil den på et tidspunkt bli sløv og sliten, men det betyr ikke at den må avtre helt og fullstendig fra tjeneste. Om du ikke kan eller ønsker å slipe kniven din selv kan du ta den med til oss. Vi hjelper deg å ta vare på kjøkkenkniven din.

Les mer om tjenesten her →

Resirkulering av metall, glass og porselen

Innbytteordning

Vi ønsker å bidra til en mer bærekraftig utvikling og tilbyr innbytteordning drikkeglass, porselen og keramikk i tillegg til stekepanner, gryter, kasseroller og kjøkkenkniver. Når du leverer din gamle stekepanne eller tallerken til resirkulering hos oss får du 20% rabatt på ny. Vi skal sørge for riktig avfallshåndtering av dine gamle produkter og bidra til at de får nytt liv.

I 2019 samlet vi inn 5,7 tonn metall som ble sendt til gjenvinning. Vi vet ikke eksakt hvor store klimagassreduksjoner dette gir, men det vi vet er at bruk av resirkulert metall reduserer klimagassutslippene med over 90% mot nyutvinnet metall.

Les mer om innbytteordningen her →

Lei mer - ei mindre

Utleie av utstyr

Tenk bærekraft- tenk gjenbruk. Som kjent gir økt gjenbruk mindre miljøbelastning enn kjøp av nytt utstyr. Med vår utleieløsning kan du nå leie utstyr til ditt neste prosjekt. Da får du jobben gjort uten å kjøpe kostbart utstyr som brukes sjelden og opptar plass. Smart for lommeboka, smart for miljøet og smart for redskapsboden.

Les mer om vår utleieløsning her →

Riktig matoppbevaring

Reduser matsvinn!

Vi nordmenn kaster 1 av 6 handleposer med mat hvert år. Vi kaster mest frukt og grønt, brød og bakevarer og middagsrester. Vi ønsker å hjelpe deg med riktig oppbevaring av råvarer og restemat. Riktig oppbevaring gir mye lenger holdbarhet, mindre matkast og bedre økonomi. Bra både for miljøet og lommeboka!

Klikk her for mer inspirasjon →

belysning og glødepærer
Vi tar i mot

EE-avfall

Vi tar imot kasserte produkter av den type som vi selger helt gratis for deg som kunde. Vår samarbeidspartner Norsirk sørger for utsortering av helse- og miljøfiendtlige stoffer og en effektiv gjenvinning av metaller og andre verdifulle materialer. Du kan ta med din gamle brødrister, vannkoker eller lyspære med tilbake til oss og være trygg på miljøhensyn blir ivaretatt og at ditt avfall blir riktig håndtert.

Tiltak iverksatt på servicekontor og sentrallager

Som bidrag til å redusere vårt klimaavtykk er det også igangsatt og gjennomført en rekke tiltak på vårt sentrallager og servicekontor.

 • I 2018 ble det installert bergvarmeanlegg. Med dette sparte vi i 2019 191.000 kilowattimer mot 2018. I 2020 estimerer vi å spare 335.000 kilowattimer.
 • Vi bruker nye, moderne styringssystemer for kontroll av temperatur og ventilasjon.
 • Alle belysningspunkter er erstattet med LED-pærer.
 • Vi bruker ikke engangsservice i verken kantine eller på møterom.
 • Vi bruker ikke porsjonspakker og mat med engangsemballasje i kantinen.
 • Kantinedriften er effektivisert og vi har nærmest null matsvinn.
 • Vi har allerede skiftet ut 2 av 5 lastebilder til Euro 6 som har betydelig mindre CO2 og NOX utslipp. I løpet av sommeren 2020 vil vi bytte ut ytterligere 2 lastebiler.
 • Erstatter plast med strimlet, innkommet papp i alle vareleveranser fra vår netthandel. I 2020 vil vi spare over 2 tonn plast med dette tiltaket.
 • I leveranser hvor plast er nødvendig krever vi at plastemballasjen er minimum 50% resirkulert eller gjenvunnet, og skal være 100% resirkulerbar.
 • Vi har redusert bruk av plastfilm rundt paller som kjøres ut av lageret.
 • Vi har implementert en mer effektiv plukk- og pakkerutine som reduserer pappbruken på lageret.
 • Vi har endret vår firmabil policy. Alle med firmabil skal ha el-bil. Vi oppfordrer også de med kjøregodtgjørelse å kjøre el-bil.
 • Vi har et mål om å halvere flyreiser. Medarbeidere som må reise i tjenestesammenheng oppfordres til å benytte tog så langt det lar seg gjøre. Vi oppfordrer også til mer bruk av video- og telefonkonferanser framfor møtevirksomhet som involverer reising.
 • Sommeren 2020 lanserer vi en 100% gjenvunnet og resirkulert bærepose, hvorav 30-40% består av husholdningsplast fra Rogaland. Posen produseres på Bygland.

En klar oppfordring til norsk varehandel

Kundene kjøper det vi selger, og da er det viktig at vi selger bærekraftige produkter. Vi oppfordrer hele norsk varehandel til å gjøre det samme.

Espen Karlsen, Administrerende direktør Jernia AS