Råvarer og resirkulering

Hos oss skal du kunne resirkulere det du ikke lenger bruker og gi det nytt liv. Du skal også være trygg på at det du får kjøpt hos oss er det beste alternativet for deg – og miljøet. Både før, imens og etter du har det i hendene.

Råvarer og resirkulering

Skal vi klare å redusere vårt totale klimaavtrykk må vi spare materialer og energi. Det aller meste av vårt klimaavtrykk ligger utenfor vår egen del av verdikjeden. Men det betyr ikke at vi ikke kan påvirke! Det er vårt ansvar å se både bakover og forover i verdikjeden. Vi er bevisste på hvilke materialer som brukes i produktene vi selger, hvordan produktene påvirker miljøet mens du bruker dem, og at de i størst mulig grad kan resirkuleres. Vi vet også at det ligger mange uforløste ressurser i ditt avfall. Derfor har vi innbytteordninger som gjør det enklere for deg å resirkulere. Under lærer du mer om hva du kan levere til resirkulering hos oss.

Scope 3

Indirekte utslipp, men vi kan fortsatt gjøre en forskjell

Hele 99,7 % av våre utslipp er indirekte. Altså utslippene skjer før varene kommer til vårt lager, eller etter at du har fått dem hjem. Og dette prøver vi å få kontroll på gjennom kartlegging av «Scope 3». Denne kartleggingen er tidkrevende, men som med resten av bærekraftsreisen – vi er i gang. Til nå har vi gjennomgått våre to største kategorier, og allerede fått bekreftet noen av våre hypoteser ↓

 • Stekepanner og gryter

  • Hele 76% av utslippene kommer fra utvinning og foredling av råmaterialer​.
  • Produksjon basert på gjenvinnende materialer kan redusere utslippene med opptil 64%.
  • At du kan bruke produktet så lenge som mulig, kan redusere utslippene betydelig i et livstidsperspektiv.

  Konklusjon

  Den ideelle gryta og stekepannen er produsert av resirkulerte materialer, er av høy kvalitet med lang garantitid og er resirkulerbar. Og helst kunne repareres eller består av deler som enkelt kan byttes ut.

  Nettopp dette er grunnen til at vi lanserte vår egen kjøkkenserie, Varde, i 2022. Varde-gryter er laget av 90% resirkulert stål, har 25 års garanti og er 100% resirkulerbar.

  Så har det hatt noe effekt? At vi bevisst prioriterer produkter med resirkulerte materialer? Et rungende ja! Gryter og stekepanner produsert med over 50% resirkulerte materialer står nå for ca. halvparten av det totale salget av gryter og stekepanner. Det betyr at vi sammen reduserer klimafotavtrykket betydelig.

 • Grill

  • Ved å bruke resirkulert råmateriale samt redusere transport og emballasje, kan vi redusere utslippene med opptil 70%.​
  • Basert på gjennomsnittlig levetid, bruk per år og utslipp under bruk gir kullgrill og gassgrill vesentlig høyere utslipp enn elektrisk grill (0,1 kg Co2 mot opptil 6.3 kg Co2 pr bruk).​
  • Klarer vi å forlenge grillens levetid med reparasjoner og reservedeler, vil utslippet grillen står for under bruk utjevne noe av produksjonsutslippet.

  Konklusjon

  Den ideelle grillen er en elektrisk grill produsert av så mye resirkulert materiale som mulig og med kortest mulig reisevei​.

Hos Jernia kan det du ikke bruker lenger, få nytt liv

Det blir lettere å rydde i skuffer og skap når du vet hvor det skal. Hos oss kan du levere mange ting du ikke lenger bruker til gjenvinning. Vi tar imot glass, porselen, steintøy, gryter, stekepanner, kniver og elektrisk avfall, og sørger for at du kanskje får det tilbake en dag, i ny form …

Innbytteordning

Hos Jernia får du «pant» på gjenvinnbare kjøkkenredskaper

Vel, pant er kanskje å ta vel hardt i. Innbyttetilbud er nok mer presist. Poenget er i hvert fall at vi gir deg 20 % rabatt på gryter, stekepanner og kniver hvis du leverer inn din gamle i bytte. Gjenbruk av metall er ti ganger mer klimavennlig enn produksjon av nytt, og sparer miljøet for opptil 94 % energiforbruk i forhold til nyutvinning.

Les mer om innbytteordningen

Innbytteordning

Hos Jernia kan du levere knust glass og servise til gjenvinning

Livet til et drikkeglass eller tallerken trenger ikke ende i restavfallet. Hvis du skulle være så uheldig å knuse det, kan det i stedet få nytt liv. I samarbeid med Norsk Gjenvinning samler vi inn knust porselen, keramikk, krystall og drikkeglass. Alt som blir levert til oss blir gjenvunnet som erstatning for betong i bygningsprodukter. Sammen kutter vi klimaavtrykket på byggematerialene med 80%.

Les mer om innbytteordningen

Spar miljøet for 38 kg CO2 ved å levere din gamle brannslukker til oss ♻️

Sammen kan vi lukke kretsløpet! Leverer du din gamle brannslukker til oss, blir den godt tatt vare på av Miljø Norge. De utfører service og klargjør den for ny husholdning – like god og sikker som ny. Og denne gjenbrukte brannslukkeren kan du kjøpe, og få 100 kroner avslag når du leverer en gammel. Enkelt for deg og mye bedre for miljøet.

Les mer om gjenbrukte brannslukkere

Hos Jernia kan du levere elektriske produkter til gjenvinning

En dag vil selv vaffeljernet med de beste kundeanmeldelsene slutte å virke. Men det betyr ikke at materialene vaffeljernet er laget av, ikke er brukbare. Det meste kan faktisk gjenvinnes. I samarbeid med Norsirk tar vi derfor imot såkalt EE-avfall i Jerniabutikker, slik at materialene får nytt liv i nye produkter. Helt uten kostnad for deg.

Vi hører gjerne fra deg

«Varer som varer», innbytteordninger, tjenester, Miljøfyrtårn, svanemerkede produkter, klimaregnskap….

Det er mye vi gjør, men vi kan alltids gjøre mer. Har du innspillhva mer vi kan gjøre, hører vi gjerne fra deg.

Ta kontakt