Male panel, dør og list

La deg inspirere

Panel, dør og list i vakre farger

Jotun Supreme Finish 7628 Treasure. Foto: Jotun AS
Jotun Lady 7629 Antique Green og 7613 Northern Mystic. Foto: Jotun AS
Jotun Lady 12083 Devine. Foto: Jotun AS
Jotun Lady 12084 Dusky Peach. Foto: Jotun AS
Jotun Lady Supreme Finish Matt 2024 Senses (sengegavl) Jotun Lady Balance 2024 Senses (vegg). Foto: Jotun AS
LADY Supreme Finish 15 20120 Organic Red
Panel og list: Lady Supreme Finish Matt 10341 Kalk. Vegg: Lady Pure Color 10341 Kalk
Jotun Lady Supreme Finish Matt 5490 Serene Blue. Foto: Jotun AS

Visste du at du bør male panel i vinterhalvåret? Treverk utvider og trekker seg sammen avhengig av årstid, og maler du på vinteren minimerer du striper med umalte områder. Uansett sesong er det viktig å ta seg tid til grundig forarbeid og grunnarbeid. Test også fargevalget ditt før du gå «all-in». Da får du resultatet du drømmer om! Snakk med våre fargerådgivere om du ønsker hjelp til fargevalg.

Hvorfor forarbeid er viktig når du skal male

Uansett hva du skal male er det viktig å først fjerne støv, fett og smuss fra overflaten. Sluntrer du unna rengjøringen kan du oppleve dårlig heft og at malingen i verste fall flasser av.

Dekk til overflater som ikke skal males med maskeringstape og dekkfilt for å unngå søl og kjedelig etterarbeid. Fjern utstikkende elementer i overflaten du skal male – enten det er spiker og kroker i vegg eller dørhåndtak på dør. Da letter du ikke bare maskerings- og malerjobben, men sluttresultatet blir også jevnere og penere.

Dette trenger du til forarbeid →

 

Husk kvist- og sperregrunn når du skal male treverk

For å unngå kvistgjennomslag i sluttresultatet er det viktig at du grunner med kvist- og sperregrunning. Dette gjelder både umalt panel og malt panel der du ser kvistflekker.

Etter grunning sparkler du spikerslag og andre ujevnheter med sparkel spesielt egnet for treverk. Et tips er å også sparkle store kvister. Sparkel synker når det tørker så ta med i beregningen at du kanskje må sparkle flere ganger.

Når sparklet har tørket sliper du det jevnt med et slipebrett og slipepapir. Det anbefales et nytt lag med kvist- og sperregrunn når sparkelstøvet er tørket bort for best resultat. Skal du slipe og grunne i høyden anbefaler vi forlengerstang – da går jobben lettere.

Alt du trenger til grunnarbeid →

 

Velg riktig maling til overflaten

Panelmaling uttrykkes i ulike glansgrader – fra matt til superblank.

En matt overflate gir et eksklusivt og rolig uttrykk og fargen kommer fram på en elegant måte. En blankere flate reflekterer og sprer mer lys samtidig som at den gjengir fargene i omgivelsene.

En maling med høy glansgrad er mer robust mot berøring og gir et lekkert resultat på glatte overflater.

Derfor anbefales ofte maling med høyere glansgrad enn 30 ved maling av listverk. En blankere finish på listverk skaper også fin kontrast mot en vegg malt i mattere glansgrad.

Anbefalt maling til panel dør og lister →
På bildet: Jotun Lady 7629 Antique Green og 7613 Northern Mystic. Foto: Jotun AS

Anbefalt glansgrad

Takpanel og veggpanel:

Glansgrad 03 (Pure Matt) eller 15 (Silkematt)

Lister:

Glansgrad 40 (Halvblank) eller 80 (Superblank)

Dører:

Glansgrad 40 (Halvblank)

Du får best resultat med godt malerverktøy!

Når du skal male panel, dører eller lister bør du investere i kvalitet både i malepensel og malerulle. Bruker du pensel og rulle med godt malingsopptak slipper du å avbryte påføringen hyppig for å hente mer maling og kan dermed jobbe mer effektivt. Samtidig sparer du deg selv for mye søl og gris.

Finn riktig malerverktøy →

Gratulerer - nesten ferdig

Når malingsjobben er ferdig gjenstår kun fjerning av maskeringstape og dekkfilt. Om du har anledning er det smart å fjerne maskeringstapen før malingen har tørket. Du kan ta vare på penselen ved å rengjøre den skikkelig med penselrens. Du kan ta vare på malingen ved å oppbevare den frostfritt. Et tips er å sette en merkelapp på spannet slik at du vet når og hvor malingen er brukt. Malingsrester og malingsspann du ikke skal ta vare på skal leveres til gjenvinningsstasjonen.

Len deg tilbake og nyt resultatet – eller planlegg neste prosjekt!

Dette trenger du til etterarbeidet →
På bildet: Sengegavl: Lady Supreme Finish Matt 2024 Senses Vegg: Lady Balance 2024 Senses. Foto: Jotun AS