Male tak – steg for steg

Et vakkert tak setter prikken over i’en og vil gi deg en helt ny opplevelse av rommet. Å male tak er ikke vanskelig, og det er relativt fort gjort med riktig utstyr og teknikk. Her har vi samlet inspirasjon, nødvendig utstyr og veiledning til fremgangsmåte når du skal male tak. Husk at godt forarbeid og grunnarbeid alltid gir best resultat!

Male tak

Få toppresultat! Inspirasjon og tips til utstyr og teknikk finner du her når du skal male tak.

Male tak steg for steg Hvorfor forarbeid er viktig Slik gjør du grunnarbeidet Riktig maling og farge til taket Malerverktøyet som gir best resultat Gratulerer

Male tak steg for steg

Å male tak er i prinsippet ikke så annerledes enn å male vegg. Med noen enkle triks og med riktig utstyr blir takmalingen nærmest en lek.

Før du går løs med malepensel og malerulle bør du ta deg tid til forarbeid og grunnarbeid. Pass også på at fargen du velger får fram det beste i fargen du har på veggen. Da løfter du helhetsinntrykket av rommet!

Hvorfor forarbeid er viktig når du skal male tak

Når du skal male taket må du først rengjøre taket for fett, sot og annet smuss slik at det ikke trekker igjennom den nye malingen. Unnasluntring kan resultere i malingsskjolder, flekker eller du kan oppleve dårlig heft eller at malingen rett og slett flasser av.

Når du skal male tak er det også store sjanser for malingssøl både på vegger og gulv. Dekk derfor vegg, gulv og møblement godt for å unngå søl og kjedelig etterarbeid.

Gå til utstyrsliste forarbeid

Grunnarbeid når du skal male tak

Godt grunnarbeid gir deg en slett og pen overflate. Alle slags ujevnheter og hakk i overflaten jevnes ut med sparkel, men hvilken type sparkel du velger avhenger av underlag og hvor dype ujevnhetene er.

Før du sparkler må taket være rengjort og tørt. Sparkel synker når det tørker, så ta med i beregningen at du kanskje må sparkle flere ganger.

Når sparklet har tørket sliper du det jevnt med et slipebrett og slipepapir. Bruk et forlengerstang- da går jobben lettere!

Gå til utstyrsliste grunnarbeid

Oppdag forskjellen

Velg riktig maling og farge til taket

Å male taket hvitt med en helmatt maling er klassisk og trygt. Hvitt reflekterer lyset og får rommet til å oppleves større. Men hvitt er ikke bare hvitt. Det anbefales å ta bevisst valg i forhold til hvitnyanse som står godt til veggfarger og detaljfarger i rommet. Da får du et godt helhetsinntrykk. Det er stadig flere som leker seg med farger også i taket. Ved å velge en farge som er nærliggende veggfargen kan rommet oppleves lunere.

 • Tak: 9918 Klassisk Hvit

  Lady Perfection Tak 9918 Klassisk Hvit. Foto: Jotun AS

 • Tak: 10679 Washed Linen.

  Lady Perfection Tak 10679 Washed Linen. Foto: Jotun AS

 • Tak: 0394 Varmgrå

  Lady Perfection Tak 0394 Varmgrå. Foto: Jotun AS

 • Tak: 10429 Diskret

  Lady Perfection Tak 10429 Diskret. Foto: Jotun AS

 • Tak: 1024 Tidløs

  Lady Perfection Tak 1024 Tidløs. Foto: Jotun AS

 • Tak: 8470 Smooth White

  Lady Perfection Tak 8470 Smooth White. Foto: Jotun AS

 • Tak: 5249 Linblå

  Lady Perfection Tak 5249 Linblå. Foto: Jotun

Riktig malerverktøy og teknikk gir best resultat!

Når du skal male tak er det ekstra viktig å investere i kvalitet både i malepensel og malerulle.

Godt malingsopptak gjør at du slipper hyppige malingsdypp. Da går det både mer effektivt og det er mindre risiko for skjolder. Samtidig sparer du deg selv for mye søl og gris.

Tett bust på pensel og fin struktur på rulle gir også en jevnere og penere finish. Mal hele taket før du tar pause for en jevnere overflate.

Finn riktig malerverktøy

 • 1

  Stødig start

  Start med malepensel langs kanter. Er du stødig på hånden og maskert godt kan du bruke pensel med langt skaft. Alternativt sikrer du deg med en skrå presisjonspensel.

 • 2

  Fortsett i riktig retning

  Fortsett med malerull på et forlengerskaft. Trikset er å planlegge malingen slik at du maler «i kors». Første strøket males i én retning, mens andre strøk males på tvers. Det er viktig at det andre strøket males i lysets retning. Da vil ikke spor fra rullen bli like synlige. La malingen tørke etter anvisning mellom strøkene.

 • 3

  Viktig!

  For å unngå skjolder er det viktig å ikke være gnien på malingen, og mal alltid vått i vått.

  Mal derfor seksjonsvis og ikke for store flater av gangen. Maler du i dagslys er det enklest å følge med for et skjoldfritt resultat.

Gratulerer – nesten ferdig

Når malingsjobben er ferdig gjenstår kun fjerning av maskeringsfolie og dekkfilt. Det er best å fjerne maskeringen før malingen har tørket. Du kan ta vare på penselen ved å rengjøre den skikkelig med penselrens.

Len deg tilbake og nyt en helt ny romfølelse – eller planlegg neste prosjekt!

På bildet: Jotun Lady Perfection tak 9918 Klassisk Hvit. Foto: Jotun AS

Utstyrsliste til etterarbeid