Male vegg – steg for steg

Å male vegg er sannsynligvis den rimeligste og enkleste måten å friske opp hjemmet – og det kan gjøres hele året. Her får du inspirasjon, tips og veiledning når du skal male en slett vegg. Husk at godt forarbeid og grunnarbeid alltid gir best resultat!

Male vegg

En rimelig og enkel måte å friske opp hjemme. Her får du inspirasjon, tips og veiledning når du skal male en slett vegg.

Fargeinspirasjon Male vegg steg for steg Hvorfor forarbeid er viktig Slik gjør du grunnarbeidet Riktig maling til riktig rom Malerverktøyet som gir best resultat Gratulerer

Bli inspirert av Jotuns vakre farger!

 • Jotun Lady 12290 Antwerp Beige (vegg),12075 Soothing Beige (øverste del av vegg), 1376 Frostrøyk (veggskiller list), 8583 Earthy Yellow (vegg bak åpning), 0288 Mexico (innside dørkarm). Foto: Jotun A/S.

 • Jotun Lady 1632 Rock Sugar (vegg), 12075 Soothing Beige (nisje). Foto: Jotun A/S

 • Jotun Lady 50810 Fabrikk (vegg), 12077 Sheer Grey (vegg venstre), 1376 Frostrøyk (vegg bak og hylle). Foto: Jotun A/S

 • Jotun Lady 9918 Klassisk Hvit og 4947 True Blue. Foto: Jotun A/S

 • Jotun Lady 11175 Adventure og 11174 Curious Mind. Foto: Jotun A/S

 • Jotun Lady 20144 Grounded Red. Foto: Jotun A/S

 • Jotun Lady 5490 Serene Blue. Foto: Jotun A/S

 • Jotun Lady 7637 Exhale og 20142 Daydream. Foto: Jotun A/S

 • Jotun Lady 8478 Pale Green. Foto: Jotun A/S

 • Jotun Lady 8546 Local Green. Foto: Jotun A/S

 • Jotun Lady 20145 Wisdom. Foto: Jotun A/S

 • Jotun Lady 4863 Statement Blue og 1462 Grå Skifer. Foto: Jotun A/S

Male vegg steg for steg

Det er lett å la seg rive med når du endelig har bestemt deg for at det er på tide med forandring. Før du gyver løs med lyst, iver og pågangsmot – ta deg tid til grundig forarbeid og grunnarbeid. Og ikke minst – test fargevalget før du kjøper inn 10 liter spannet. Da får du resultatet du drømmer om!

Er du usikker på fargevalg? Snakk med våre fargerådgivere i nærmeste Jernia-butikk.

Jevnt og pent resultat som varer

Hvorfor forarbeid er viktig når du skal male vegg

Når du skal male er det viktig å først fjerne støv og smuss fra overflaten. Sluntrer du unna rengjøringen kan du ende opp med malingsskjolder, flekker eller oppleve dårlig heft slik malingen flasser av etter kort tid.

Dekk til overflater som ikke skal males med maskeringstape og dekkfilt for å unngå søl og kjedelig etterarbeid.

Fjern det du kan fra veggen som deksel til stikkontakter, knagger, hyller. Da letter du ikke bare maskeringsjobben, men sluttresultatet blir også jevnere og penere.

Utstyret du trenger til forarbeid

Få pene, slette overflater

Grunnarbeid når du skal male vegg

Alle slags ujevnheter i overflaten jevnes ut med sparkel. Men hvilken type sparkel du velger avhenger av underlag og hvor dype ujevnhetene er. Det skilles også mellom flekksparkling, skjøtesparkling og helsparkling.

Før du sparkler må veggen være ren og tørr. En ny og glatt vegg bør få et strøk med heftgrunn slik at sparkelen fester seg skikkelig.

Bruk rikelig med sparkel. Sparkel synker når det tørker, så ta med i beregningen at du kanskje må sparkle flere ganger. Når sparklet har tørket sliper du det jevnt med et slipebrett og slipepapir. Skal du slipe i høyden anbefaler vi forlengerstang – da går jobben lettere.

Utstyret du trenger til grunnarbeid

Slik sparkler du en ujevn vegg

Slik sparkler du gipsplater

Slik helsparkler du veggen

Tips til 100 % slett vegg

Jotun Slett Vegg kan du bruke etter du har helsparklet veggen for å unngå at krakeleringer syns på sikt. Legg Slett Vegg direkte på slette gipsplater etter at gipsskjøten er sparklet, eller etter at du har helsparklet mønstret glassfiberstrie, murstruktur og lignende.

Jotun Slett Vegg er forgrunnet på begge sider og dekkes godt ved 2 strøk maling.

På bildet: Lady Pure Color 12083 Devine. Foto: Jotun A/S

Kjøp "Slett vegg"

Slik legger du på Jotun Slett Vegg

Veggfornyer

Lady Minerals Revive

Lady Minerals Revive er har en helt unik tekstur sammenlignet med maling. Den er tykk og fyldig, og kan beskrives som en blanding av sparkel og maling. Den kan forvandle ujevne underlag som glassfiberstrie til lekre, slette og betongaktige vegger.

Du kan i praksis hoppe over steget med å sparkle, pusse og rengjøre før du starter malingen. Påført et godt lag med Lady Minerals Revive direkte på et rent underlag med en malingsrulle. Gå over med en bred sparkelspade for å jevne ut malingen. Dette gjøres i 2 strøk.

Lady Minerals Revive får du kjøpt ferdig blandet i et utvalg av Jotuns utvalgte vakreste farger.

På bildet: Lady Minerals Revive 6352 Evening Green. Foto: Jotun A/S

Gå til Lady Minerals Revive

Velg riktig maling til riktig rom

Veggmalinger uttrykkes i ulike glansgrader. Noen malinger er matte, mens andre malinger er blankere.

En matt overflate gir et eksklusivt og rolig uttrykk og fargen kommer fram på en elegant måte. En blankere flate reflekterer og sprer mer lys samtidig som at den gjengir fargene i omgivelsene.

I rom som gang, kjøkken og vaskerom som ofte er utsatt for ekstra slitasje og smuss bør du bruke en maling som kan vaskes uten at det blir skjolder.

Helmatte malinger har ofte en ømfintlig overflate som lett får merker, som gjør at du kanskje må male hyppigere. I rom som soverom og stue kan en helmatt maling være bedre egnet.

Som regel bør du male to strøk med maling for å få et jevnt resultat. Beregn derfor nok maling til overflaten du skal male. Det er bedre å ha litt for mye enn litt for lite. Oppbevarer du malingen frostfritt holder den lenge.

På bildet: Jotun Lady 12079 Gleam og 1622 Refleksjon. Foto: Jotun AS

Finn riktig maling her

Med gode malerverktøy får du best resultat!

Når du skal male vegg vil det lønne seg å investere i kvalitet både i malepensel og malerulle.

Bruker du pensel og rulle med godt malingsopptak slipper du å avbryte påføringen hyppig for å hente mer maling og kan dermed jobbe mer effektivt. Samtidig sparer du deg selv for mye søl og gris.

Tett bust og struktur på pensel og rulle gir også en jevnere og penere finish på veggen.

Start med malepensel langs kanter, lister, karmer. Rull deretter over penselstrøkene med en liten malerulle. Bruk en stor malerull når du skal male store veggflater.

Et tips er å ikke male for store flater av gangen, og mal «vått i vått» for å unngå skjolder. Er dere to går det ikke bare raskere, men det vil også være enklere å unngå skjolder.

Som oftest bør du male veggen med 2 strøk for et jevnt resultat. La malingen tørke etter anvisning mellom strøkene.

Finn riktig malerverktøy

Gratulerer – nesten ferdig

Når du er ferdig med å male er det bare å fjerne maskeringstape og dekkfilt. Om du har anledning er det smart å fjerne maskeringstapen før malingen har tørket. Du kan ta vare på penselen ved å rengjøre den skikkelig med penselrens.

Len deg tilbake og nyt resultatet – eller planlegg neste prosjekt!

På bildet: Jotun Lady 8546 Local Green. Foto: Jotun AS

Dette trenger du til etterarbeid

Slik reparerer du hull i gipsveggen

Gips er skjørt, men heldigvis enkelt å reparere.

Reparerer hull i gipsvegg