1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Rengjøring
  4. Tepperenser – veien til et friskere innemiljø
Rengjøring

Tepperenser – veien til et friskere innemiljø

Det er mange grunner til hvorfor du jevnlig bør rense både tepper og møbler. I tillegg er det enklere enn du tror.

Tepperenser – veien til et friskere innemiljø

Grundig rengjøring av tepper og tekstiler i hjemmet er helt nødvendig for å kunne sikre et godt inneklima. Allergener, bakterier og skitt trekker seg dypt inn i fibrene på tepper og i sofaer. Når du støvsuger, får du med deg de øverste støvpartiklene, mens en tepperenser rengjør lenger ned i fibrene. En grundig rens vil dermed gi et bedre inneklima, men også gi et renere og flottere utseende.

Med en god tepperenser og riktig såpe kan du fjerne flekker og inngrodd smuss og gjenoppfriske fargene på tekstiler. Samtidig vil det bidra til å fjerne vond lukt fra blant annet mat og husdyr, og sikre en frisk luft som vil vare lenge.

Les også: Guide for enkel fjerning av flekker

Hva er en tepperenser

Kort forklart er en tepperenser en rensemaskin med spyle- og oppsugingsfunksjon. Spylefunksjonen lar vann og såpe trenge ned i tekstilfibre, og den kraftige sugefunksjonen suger til seg vann, såpe og inngrodd smuss og flekker.

TEPPERENSER: Ikke la deg lure av betegnelsen. En tepperenser har mange bruksområder. Bruk den også på flekkete og misfargede sofaer, senger eller bilinteriør.

Hva kan du bruke tepperenser til

Betegnelsen tepperenser er egentlig unødvendig begrensende. En tepperenser kan nemlig brukes til langt mer enn å bare rense tepper. Det følger med munnstykker til både tepper og møbler slik at rensemaskinen ikke bare kan brukes til å fjerne smuss og flekker fra frittliggende tepper og vegg-til-vegg tepper, men også fra sofa, seng og andre større tekstilobjekter. Rensemaskinen passer også ypperlig til å rense interiøret i for eksempel bil, campingvogn og båt.

Trenger du kun å fjerne små flekker, anbefaler vi På Stell sitronsåpe. Den får du kjøpt både i nettbutikken og alle våre Jernia-butikker.

Hvordan bruke tepperenser

Det er enkelt. Sørg aller først for at tekstilene du skal rengjøre er fri for støv og løst smuss. Gå derfor over med en støvsuger før du setter i gang.

I tillegg til strøm trenger du såpe og vann til rensemaskinen. Det er viktig å kun bruke såpe som er ment til tepperens, da annen type kan ødelegge maskinen.

  1. Koble slangene til tepperensermaskinen, og ta ut den hvite oppsamlerbøtten under lokket.
  2. Fyll oppsamlerbøtten med vann. Du kan med fordel bruke varmt vann for best vaskeresultat, men max 50°C. Tilsett anbefalt mengde såpe, og fyll rentvannstanken under håndtaket med såpevannet. Det er her maskinen henter vannet til å vaske med. Sett oppsamlerbøtten tilbake på plass.
  1. Med vann og såpe i maskinen kan du begynne å vaske. Skru på begge på knappene. Én for spyling av såpevann og én for oppsug.
  2. Trykk inn triggeren, og spray på såpevann i et jevnt lag. Samtidig som du sprayer, og trekker munnstykket mot deg vil rensemaskinen suge opp det skitne vannet direkte. Er underlaget svært skittent eller har vanskelige flekker, kan du spraye på såpevannet og la det virke noen minutter før du suger opp. Med litt virketid vil flekker og annet smuss løsne lettere.
  3. Når oppsamlerbøtten blir full, eller rentvannstanken med såpe går tom, tømmer du ut avfallsvannet og fyller opp med nytt og rent såpevann. Fortsett steg 3 og 4. Pass på at bøtten med skittent vann ikke renner over. Tøm heller for ofte, enn for sjelden.

Les også: Dampvask – genialt for raskere rengjøring

Hvordan rengjøre tepperenseren etter bruk

Når du er ferdig med å bruke rensemaskinen skal også maskinen rengjøres.

Fjern først lo og hårrester fra maskinen og bruk sugeslangen til å suge opp eventuell såpeblanding som er igjen i rentvannstanken. Tøm og skyll oppsamlerbøtten og fyll på rent vann i rentvannstanken, maks 2 liter. Sett oppsamlerbøtten på plass.

For å rengjøre sprøyteslangen fri for såperester starter du sprøytepumpen og holder inn triggeren for sprøytefunksjon slik at rent vann skylles gjennom slangen. Hold i ca 1 minutt slik at du er sikker på at vannet som kommer ut er helt fritt for såpe. Hold deg over en vask eller lignende slik at du sparer deg selv for tørkejobb i etterkant.

For å rengjøre sugeslangen suger du opp det resterende vannet i rentvannstanken med slangen slik at sugeslangen også skylles innvendig. Skyll til slangen er fri for såpe. Tøm og skyll oppsamlerbøtten og la alle deler tørke. La lokket være av slik at dette også får tørke.

Husk at tepperenseren ikke skal utsettes for frost. Så når det er minusgrader ute, bør du unngå å oppbevare maskinen i bilen eller garasje!

Må ikke kjøpe tepperenser

Du tenker kanskje at du ikke har plass til enda en rengjørings-dings i boden. At en tepperenser strengt tatt ikke kommer til å bli brukt så ofte at den forsvarer plassen. Det kan faktisk vi være enig i. Derfor har vi tepperenser til leie hos Jernia. Book en tepperenser nå, og hent i en av våre butikker når det passer deg. Bli kvitt flekkene, frisk opp innemiljøet du også.

Book tepperenser nå

Trenger du å leie annet utstyr? På nett kan du bestille utstyret du trenger til akkurat ditt prosjekt.

Les mer her: Lei det du trenger for ditt prosjekt