<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

Dette må du vite om høytrykkspyler

Høytrykkspylere kan brukes til for eksempel båtvask, bil, terrasse, hagemøbler, og er et veldig godt hjelpemiddel når gradestokken stiger og våren står på trappen.

Dette må du vite om høytrykkspyler
Høytrykk høytrykkspistol sprute vann stol hagestol hender spyle

Hva er ditt bruksområde for høytrykkspyler?

Ofte er det en sammenheng mellom pris og kvalitet på høytrykksspylere, men det betyr ikke at du nødvendigvis trenger den dyreste modellen. De billigste høytrykkspylerne egner seg for rengjøring av hagemøbler og bilen, men skal du vaske huset og andre store flater, bør du investere i en dyrere modell. Jo kraftigere modell, jo høyere trykk – og mer vann, som gjør at skitten renner fortere bort.  En kraftigere høytrykksspyler bruker også mindre tid på oppgaven. Merk også at om du skal bruke høytrykksspyleren på husveggen, bør du bruke en du kan regulere trykk og vannmengde på. Hvis du bruker for høyt trykk ved husvask, presser vann inn i husveggen, og maler man umiddelbart etterpå vil man lukke vannet inne i treverket.

 

Trykk, vanntilførsel og motoreffekt

Trykket på en høytrykksspyler måles i bar, og 1 bar utgjør et trykk på 1,02 kilo pr. kvadratcentimeter. En høytrykksspyler med 100 bar vil dermed ha et trykk på 102 kilo på en kvadratcentimeter når vannstrålen treffer med maks effekt. For de fleste vil 120-140 bar være tilstrekkelig. Det betyr likevel ikke at bar er det eneste som sier noe om effekten på en høytrykksspyler. Hvor effektivt høytrykksspyleren gjør rent, er nemlig en kombinasjon av bar og vanntilførsel. Det er vannet som gjør rent og får skitten til å renne vekk, og kan du øke tilførselen av vann kan du redusere trykket og samtidig få bedre effekt. På de enkleste og billigste høytrykksspylerne i markedet ligger begrensningen ofte i hvor mye vann man får ut av maskinen, fra rundt 200 liter i timen – mens vannkranen gjerne har en kapasitet på opptil 600 liter pr. time. En litt dyrere høytrykksspyler gir mer vanntilførsel, og du kan dermed redusere trykket. Har du tilgang til vannkran med varmtvann, vil dette gi bedre vaskeeffekt. Se på veiledningen hvor varmt vann høytrykksspyleren tåler, de beste tåler gjerne 60 grader.

Man bør også kikke litt på motoreffekten. Dette måles i watt og sier noe om strømforbruket. Det er gjerne en sammenheng mellom effekt og arbeidstrykk. De minste høytrykksspylerne har en effekt på rundt 1,4 kW, mens de store har en effekt på rundt 3 kW.

 

Brukervennlighet og tilbehør

Store hjul, stødighet, opprulling av vannslange og elektrisk kabel påvirker brukervennligheten til en høytrykkspyler. Et annet viktig aspekt, er å se på vekten og mobiliteten til selve høytrykkspyleren – eller hvor lang slangen er. Er vannslangen lang med en tung høytrykkspyler, kan det være like greit som en lettere modell med en kort slange. I tillegg finnes det mye tilbehør til en høytrykkspyler som ofte gjør jobben enklere. Riktig tilbehør gjør ofte jobben enklere, men det er ikke nødvendig å investere i masse ekstrautstyr du ikke trenger. Tilbehør kan for eksempel være ulike børster, terrassevasker eller justerbart munnstykke for å komme enklere til på vanskelige steder.

 

Hva betyr modellbetegnelsene?

Markedsleder på høytrykksspyler i Norge er Kärcher. Kärchers høytrykkspyler deles inn i serier fra K2 til K7, med ulike desimaler bak. Tallet som kommer etter K-en sier noe om hvilken serie høytrykkspyleren tilhører (2 enklest og 7 er kraftigst) og desimalene sier noe om hvilket utstyr som følger med. Norske Ava bruker modellbetegnelsene på sine høytrykkspylere for å forklare ytelsesnivå. P80 gir høyere ytelse enn P60.

 

Vedlikehold

En høytrykksspyler er i utgangspunktet vedlikeholdsfri, men det er en ting som kan ødelegge delene; Nemlig frost. Så før frosten setter inn på høsten er det viktig at du lagrer den frostfritt. Frosten kan ødelegge delene som er i kontakt med vann, som pumpen, spylerhåndtaket og dyser. Les mer om hvordan du tar vare på høytrykkspyleren din her.

 

Sjekk antall ampère i sikringsskapet

Noe av det viktigste du bør huske på før du kjøper høytrykksspyler, er om du har sikringer med 10 eller 16 ampère i sikringsskapet? De kraftigste maskinene trenger 16 ampère. Det betyr at du i tillegg til ny høytrykkspyler, kan risikere å måtte ha elektriker for å oppgradere strømsystemet hjemme om du ikke har sjekket dette før du velger en høytrykksspyler.

Høytrykkspyler

Tilbehør til høytrykkspyler

Såper