<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

Dette må du vite om høytrykkspyler

Høytrykkspylere kan brukes til for eksempel båtvask, bil, terrasse, hagemøbler, og er et veldig godt hjelpemiddel når gradestokken stiger og våren står på trappen.

Dette må du vite om høytrykkspyler

Hva er ditt bruksområde for høytrykkspyler?

Ofte er det en sammenheng mellom pris og kvalitet på høytrykkspylere, men det betyr ikke at du nødvendigvis trenger den dyreste modellen.

De mindre høytrykkspylerne egner seg for rengjøring av hagemøbler, sykkel og bil, men skal du vaske huset og andre store flater, kan det lønne seg å investere i en dyrere modell. Jo kraftigere modell, jo høyere trykk – og mer vann, som gjør at skitten renner fortere bort.

En kraftigere høytrykksspyler jobber altså mer effektivt på store flater. Men det er ikke bare selve maskinen som gjør jobben. Det finnes en rekke tilbehør til høytrykkspylere som er utviklet spesielt for å få de tøffe jobbene gjort.

Trykk, vanntilførsel og motoreffekt

Trykket på en høytrykkspyler måles i bar, og 1 bar utgjør et trykk på 1,02 kilo pr. kvadratcentimeter. En høytrykksspyler med 100 bar vil dermed ha et trykk på 102 kilo på en kvadratcentimeter når vannstrålen treffer med maks effekt.

For de fleste vil 120-140 bar være tilstrekkelig. Det betyr likevel ikke at bar er det eneste som sier noe om effekten på en høytrykkspyler.

Hvor effektivt høytrykkspyleren gjør rent, er nemlig en kombinasjon av bar og vanntilførsel. Det er vannet som gjør rent, og får skitten til å renne vekk. Og kan du øke tilførselen av vann, kan du redusere trykket og samtidig få bedre effekt.

På de enkleste og billigste høytrykkspylerne i markedet ligger begrensningen ofte i hvor mye vann man får ut av maskinen, fra rundt 200 liter i timen – mens vannkranen gjerne har en kapasitet på opptil 600 liter pr. time.

En litt dyrere høytrykkspyler gir mer vanntilførsel, og du kan dermed redusere trykket. Har du tilgang til vannkran med varmtvann, vil det varme vannet gi deg enda bedre vaskeeffekt. Se på veiledningen hvor varmt vann høytrykksspyleren tåler. De beste tåler gjerne 60 grader.

Man bør også kikke litt på motoreffekten. Dette måles i watt og sier noe om strømforbruket. Det er gjerne en sammenheng mellom effekt og arbeidstrykk. De minste høytrykkspylerne har en effekt på rundt 1,4 kW, mens de store har en effekt på rundt 3 kW.

Brukervennlighet og tilbehør

Store hjul, stødighet, opprulling av vannslange og elektrisk kabel påvirker brukervennligheten til en høytrykkspyler.

Et annet viktig aspekt, er å se på vekten og mobiliteten til selve høytrykkspyleren – eller hvor lang slangen er.

Er vannslangen lang med en tung høytrykkspyler, kan det være like greit som en lettere modell med en kort slange.

I tillegg finnes det mye tilbehør til en høytrykkspyler som ofte gjør jobben enklere. Tenk over behovet ditt og hvilke tilbehør du trenger for å gjøre dine vaskejobber enklere. Det er ikke nødvendig å investere i masse ekstrautstyr du ikke trenger. Tilbehør kan for eksempel være ulike børster, terrassevasker eller justerbare munnstykker for å komme enklere til på vanskelige steder.

Hva betyr modellbetegnelsene?

Du har sikkert sett de gule maskinene fra Kärcher. Kärchers høytrykkspylere deles inn i serier fra K2 til K7, med ulike desimaler bak. Tallet som kommer etter K-en sier noe om hvilken serie høytrykkspyleren tilhører (2 enklest og 7 er kraftigst) og desimalene sier noe om hvilket utstyr som følger med.

Norske Ava, som på kort tid har tatt en velfortjent solid posisjon, bruker modellbetegnelsene på sine høytrykkspylere for å forklare ytelsesnivå. P80 gir høyere ytelse enn P60.

Vedlikehold

En høytrykkspyler er i utgangspunktet vedlikeholdsfri. Men det er én ting som kan ødelegge delene; nemlig frost.

Så før frosten setter inn på høsten er det viktig at du setter høytrykkspyleren på et frostfritt sted. Frosten kan ødelegge delene som er i kontakt med vann, som pumpen, spylerhåndtaket og dyser.

Les mer om hvordan du tar vare på høytrykkspyleren din her.

Sjekk antall ampère i sikringsskapet

Noe av det viktigste du bør huske på før du kjøper høytrykkspyler, er å sjekke om du har sikringer med 10 eller 16 ampère i sikringsskapet.

De kraftigste maskinene trenger 16 ampère. Pass derfor på at sikringsskapet ditt er kompatibelt med høytrykkspyleren du ønsker deg, før du kjøper. Da slipper du en uforutsett elektriker-regning i tillegg.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig høytrykkspyler

Høytrykkspyler

Tilbehør til høytrykkspyler