1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Rengjøring
  4. Slik gjør du stekeovnen klar til juleribba
Rengjøring

Slik gjør du stekeovnen klar til juleribba

Å skrubbe bort fastbrent mat og fettflekker i stekeovnen kan være et ork, men det blir bare verre desto lenger du venter. Her er gode råd.

Slik gjør du stekeovnen klar til juleribba

Synes du at tanken på å vaske stekeovnen føles slitsomt?

Jo lenger tid det går mellom hver gang du vasker stekeovnen, jo vanskeligere er det å få den helt ren. Prøv derfor å være rask med rengjøringen etter matlaging som griser til stekeovnen innvendig.

LES OGSÅ: Fem skitne hemmeligheter på kjøkkenet

Vær forberedt med gode hjelpemidler

Dersom det oppstår mye os når du bruker stekeovnen er dette et klart tegn på at den trenger en vask, og en ren stekeovn er jo en fordel når ribba skal stekes.

Er du så heldig å være i besittelse av en selvrensende ovn så er det ikke så mye å tenke på. Pyrolysefunksjonen brenner vekk alt av fett og smuss ved hjelp av svært høye temperaturer. Vi andre må nok vaske.

Skrubb, skureklut og ovnsskrape er eksempler på gode hjelpemidler å ha for hånden.

Hvor mye skrubbing som blir nødvendig avhenger selvsagt av hvor skitten oven din er, men det er godt å være forberedt.

Rengjøringsmidler som fungerer godt mot vanskelige fettflekker og fastbrente matrester er også en fordel å ha, men pass på at de er beregnet til stekeovn, slik at non-stick-effekten på overflatene som finnes i enkelte ovner ikke ødelegges.

LES OGSÅ: Gjør unna julevasken på 60 minutter

Sørg for at du bruker riktig rengjøringsmiddel når du skal rengjøre stekeovnen slik at du tar vare på non-stick belegget ovnen din er utstyrt med.

Slik går du frem

Å vaske stekeovnen krever litt mer enn vanlig såpe og vann.

Enkle rengjøringsmidler som Zalo og universalspray vil sjeldent være nok, og kan føre til at du må skrubbe og skrape unødvendig mye. Slike produkter fungerer greit til å tørke over platetoppen, men inni komfyren må det kraftigere saker til verks.

Rengjøringsmidler for ovn er sterke saker, så det kan være lurt å dekke området under komfyren med litt avispapir. Glem heller ikke å beskytte hendene dine ved hjelp av gummihansker, og å lufte godt med åpne vinduer.

Ta først ut rister og langpanner – disse kan du fint skrubbe over vasken eller kjøkkenbenken.

Start så med å påføre ovnsrens på alle flater i ovnen som skal vaskes, og la produktet virke en stund slik at smuss og fett løsner. Desto mer skitten ovnen er, desto lenger virketid bør det få.

Skyll overflatene grundig med rent vann slik at såperester ikke blir sittende igjen, og bruk gjerne en fuktig klut til å gå over helt til slutt.

Nå kan jula bare komme.

LES OGSÅ: Dampvask – genialt for raskere rengjøring