1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Rengjøring
  4. Fem skitne hemmeligheter på kjøkkenet
Rengjøring

Fem skitne hemmeligheter på kjøkkenet

Selv et plettfritt og strøkent kjøkken kan være fullt av bakterier, ofte på steder du ikke var klar over. Bakteriene er usynlige og sprer seg raskt. Men ingen grunn til panikk; når du bare vet hvor bakteriene er og hvordan du best rengjør, kan kjøkkenet ditt bli helt fri for bakterier.

Fem skitne hemmeligheter på kjøkkenet

1. Håndtaket til kjøleskapet

Bakteriene som kommer fra kylling, svinekjøtt og rødt kjøtt finner du så å si alltid igjen på håndtaket til kjøleskapet.

Bakterier som forflytter seg, er det største problemet på et kjøkken. Når du skjærer kjøtt for deretter å hente noe annet i kjøleskapet, vil du ha bakterier på fingrene, som igjen setter seg på dørhåndtaket. Den enkleste måten for å unngå at bakteriene sprer seg, er håndvask.

Vask hendene hver gang du gjør noe annet. De fleste vet ikke hvordan man vasker hendene ordentlig. Bruk såpe og vask dem under springen i minst 15 sekunder.

Rengjør håndtaket på kjøleskapet (men også andre håndtak) jevnlig med bakteriedrepende såpe.

LES OGSÅ: Det viktigste når du skal kjøpe stekepanne

RENGJØRING PÅ KJØKKENET: Bakterier som forflytter seg, er det største problemet på et kjøkken. Når du skjærer kjøtt for deretter å hente noe annet i kjøleskapet, vil du ha bakterier på fingrene, som igjen setter seg på dørhåndtaket. Den enkleste måten for å unngå at bakteriene sprer seg, er håndvask.

2. Tappekranen

Rent vann er det essensielle når du lager mat. Og i Norge er vi så heldige at det sjeldent er noe smittefare eller bakterier i drikkevannet vårt. Men her er den samme problematikken i forhold til forflytning av bakterier, som ved håndtaket på kjøleskapet.

Du holder på å skjære kylling, og skal bare vaske hendene. Hvor er det da bakteriene setter seg? Jo, på tappekranen din. Så pass på å rengjør tappekranen jevnlig for å unngå at den er full av bakterier.

3. Kjøkkenhåndkleet

De fleste ser på kjøkkenhåndkleet som bakteriefritt siden du vanligvis tørker rene hender eller nyvasket oppvask på det. Men etter at du har brukt håndkleet er det vått.

Denne fuktigheten, i tillegg til varmen på kjøkkenet, gjør at det er et utmerket sted for bakterier å spre seg. Så skift kjøkkenhåndklær ofte, og sørg for at de vaskes på høy temperatur slik at bakteriene elimineres.

LES OGSÅ: Unngå dårlige og sløve kniver

KJØKKEN: Spesielt i julen blir det mye matlaging. Ikke glem å vaske hendene godt innimellom slagene. Det er den største kilden til at bakteriene sprer seg.

4. Oppvaskbørsten

Selv om du bruker oppvaskbørsten til rengjøring, betyr ikke det nødvendigvis at den er ren. Og bruker du svamp er det det samme som gjelder her. Mange bruker svampen til å rengjøre oppi vasken, for deretter å bruke samme svamp til å rengjøre kjøkkenbenken.

Kjøkkenvasken er noe av det mest skitne stedet du finner i hjemmet ditt. Så ikke bruk samme rengjøringsverktøyet i vasken som på benkeplaten hvor du tilbereder mat.

5. Kjøkkenvasken

Bare fordi du ikke ser dem, betyr ikke at det at de ikke er der, og undersiden av sluket er det få som tenker på.

Dette er et perfekt gro-sted for bakterier og mugg. Dette kan igjen smitte over på kopper og kar. Derfor er det et godt tips å helle kokende varmt vann i vasken en gang i uken. Et lite tips; bruk gjerne klor eller blekemiddel etterpå.

SLUKET: Hver dag skylles fett, hår, støv, såpe og matrester ned i rørene våre. Ikke glem å rengjøre på undersiden av sluket.

LES OGSÅ: Dampvask – genialt for raskere rengjøring