<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">

Slik vasker du bilen med høytrykkspyler

Bilvask er det enkleste du kan gjøre for å ta godt vare på bilen din. Lakken er også bilens viktigste beskyttelse for rust. Enten det er vinter eller sommer er det viktig å vaske bilen regelmessig.

Slik vasker du bilen med høytrykkspyler

Her finner du svar på:

Rengjøring av bilen i egne hender

På vinteren frister det kanskje mest med vaskehaller for å få jobben gjort. Men visste du at for å få skikkelig tak i skitten som har satt seg gjennom vinteren, er det lurt å gå til verks selv med bøtte, svamp og høytrykkspyler. Og når du vasker bilen selv kan du være helt sikker på at bilen din får riktig behandling med riktig utstyr.

Før du setter i gang

 1. Velg en gråværsdag for vask av bil, eller finn skygge for å unngå direkte sollys. Direkte sollys kan nemlig gi skjolder i lakken.
 2. Sikre at du har utstyret du trenger, og at alt fungerer som det skal
 3. Ta for deg del for del – og ikke hele bilen med en gang
 4. Sett av tid til å tørke av bilen slik at du unngår skjoldete resultat

Smart tilbehør når du skal vaske bil med høytrykkspyler

Dersom du skal vaske bilen med høytrykkspyler er det lurt å investere i godt tilbehør. Her er våre forslag til hva du trenger for å komme i gang. Det finnes også godt tilbehør for å jobbe i riktig arbeidsposisjon som sparer både ryggen og energi underveis i bilvasken.

5 steg når du skal vaske bil med høytrykkspyler

Her får du noen gode tips til hvordan du kan vaske bil med høytrykkspyler uten å skade lakken eller få den fryktede sandpapireffekten.

1. Avfetting på tørr bil

Før du går i gang med selve vasken, kan det være lurt å “avfette” bilen for asfalt, olje, tjære og fett. Dette er et sterkt rengjøringsmiddel så husk å følge bruksanvisning nøye og unngå direkte sollys.

SELACLEAN avfettingsmiddel Inneholder rengjøringsmidler slik at det ikke er behov for å vaske med sjampo i tillegg. La dette virke i noen minutter uten at det tørker og spyl deretter av med høytrykkspyler.

2. Skyll av den verste skitten

På vinteren får man ofte mye salt og skitt rundt bremser, under bilen og på støtfangere. Her er høytrykkspyler eller hageslange perfekt for en grovvask. Ta en runde på hele bilen, felger og hjulbuer.

Anbefalt avstand til bilen er ca 20-50 cm. Bruk gjerne en justerbar lanse. Da blir det enklere å justere til optimal avstand.

Aller først bør du skylle av den verste møkka, støv, salt og gjørme med rent vann. Dette er også lurt å gjøre før du starter med avfetting av bilen.

Smart utstyr når du skal vaske bil med høytrykkspyler. Med en vinklet lanse kommer du enkelt til i hjulbuer uten å risikere skader på bilen.

PÅ FELGEN: Med en vinklet lanse kommer du enkelt til i hjulbuer uten å risikere skader på bilen, eller vonde knær.

3. Vask felger, hjulbuer og støtfangere

Mange starter med det som tar imot mest skitt: felger, hjulbuer og støtfangere. Hjulbuer kan være kronglete. Men med en vinklet lanse kommer du til lett som en plett, og helt uten risiko for å skade bilen. Og til effektiv felgvask kan du bruke felgrens og felgebørste. Da får du også best resultat.

4. Vask av selve bilen

Når felgene er rengjort kan du begynne på selve bilen. Start med ett panel og bruk skumdyse til å legge på såpen. Dersom du har en høytrykkspyler uten multijet-lanse kan du feste på en skumkanon for samme effekt. Jobb deg fra bunnen og oppover for å unngå at såpen lager rennestriper og la den virke i noen minutter. La såpen virke før den skylles av. Ikke bruk svamp eller børste – da vil du gni skitten mot lakken og dette vil fungere som sandpapir.

SKUMKANON: Før du går i gang med bilvask med svamp eller mickrofiberbørste er det lurt å gi bilen en grovvask med skumkanon.

5. Finvasken til slutt

Avslutningsvis skyller du først av en gang nedenfra og oppover, og så fra toppen og ned. Ta en ekstra skyllerunde i hjulbuene og karosseriet. Nå skal sandkorn og den verste skitten være fjernet. Da er det på tide med finvask med en skånsom microfiberbørste.

Helt til slutt kan du skylle av med hageslange eller høytrykkspyler. Målet her er å fjerne alle såperester. Tørker såpen på lakken kan du ende opp med skjolder og flekker som sitter godt. Det er litt kjedelig når man har kommet så langt i vaskeprosessen.

Tips: Sett av tid til å tørke bilen!

Når skyllejobben er ferdig bør du sette av tid til å tørke bilen med en microfiberklut. Da får du en skinnende ren bil uten skjolder. Dette kan ta litt tid, men det er verdt det.

Tilbehør som sparer deg og ryggen for krefter

Når man skal vaske bil, må man ha tilgang til mange ukurante steder som kan føre til at man kan bli sliten etter å ha stått i feil arbeidsposisjon for lenge. Heldigvis har AVA laget tilbehør som gjør jobben lettere for deg.

 • Tilbehørssvivel
  Endrer retningen på sprøytemønsteret fra horisontal til en vertikal spredning. Perfekt for bilvask og en god arbeidsposisjon.
 •  Zoomlanse
  Spar ryggen og jobb mer effektivt med en lanse som gir deg mulighet til å finne din optimale arbeidsposisjon
 •  AVA Zero Force Pistol
  Gjør det lettere å holde inne avtrekkeren over lengre tid.
 • AVA Flexilanse
  Flexilansen gir fantastisk stabilitet i vaskingen og du kan jobbe ergonomisk riktig hele veien.

Ingen høytrykkspyler eller tilbehør? Bruk svamp eller vaskehanske

Skal du ikke bruke tilleggsutstyr til høytrykkspyler kan du bruke en vaskehanske eller god svamp, i tillegg til en bilshampo. Husk å skylle svampen ofte og bytte vann. Da unngår du vann med sandkorn eller annet skitt som kan skape riper. Her også er det lurt å begynne øverst og jobbe seg nedover.

Gode produkter til bilvasken