1. Hjem
 2. Inspirasjon
 3. Rengjøring
 4. Dampvask – genialt for raskere rengjøring
Rengjøring

Dampvask – genialt for raskere rengjøring

Rengjøring med damp er mer skånsomt for deg og miljøet, og tar enkelt knekken på bakteriene slik at det blir hygienisk rent.

Dampvask – genialt for raskere rengjøring

Dampvask er den mest naturlige formen for rengjøring. Bakteriene bekjempes raskt og du sparer verdifull tid, tid du kan bruke på andre ting.

Bruksområdene til en dampvasker er mange og varierte.

Dampvask – hvordan virker damp?

Vanlige rengjøringsmetoder begrenser seg ofte til overflaterengjøring. Damp derimot trenger inn i mikroskopiske hull og sprekker mellom skitten og overflaten.

På denne måten fjernes til og med den mest fastsittende skitt og smuss. En annen fordel med dette, er at bakteriene og basillene ikke har mulighet til å spre seg. Rengjøring med damp er meget effektivt og du slipper å skrubbe eller polere.

Kun én liter vann produserer 1700 liter damp. Det er nok til cirka 20 minutter rengjøring, som er tilstrekkelig for en komplett rengjøring av små leiligheter.

LES OGSÅ: Fem skitne hemmeligheter på kjøkkenet

RENGJØR KOMFYREN: Bruk damp til å rengjøre komfyren. En dampvasker passer til forskjellige typer av rengjøring til ditt hjem – når du vil rengjøre på dypet. FOTO: Kärcher

Hvorfor er rengjøring med damp så raskt og enkelt?

Damp fjerner fastsittende skitt og smuss på sekunder. Du trenger ikke å bruke tid på å slite og skrubbe.

Hvilken dampvasker bør du velge?

Når det gjelder valg av dampvasker kommer det an på størrelse på området som skal rengjøres. Det finnes ulike modeller på markedet med ulikt damptrykk, ulik effekt, størrelse på vannbeholder og hjulstørrelse.

En håndholdt dampvasker er ideell for rask rengjøring for mindre oppgaver, og perfekt til rengjøring av kokeplater, servanter eller avtrekksvifter.

Dersom du ønsker en dampvasker som i tillegg skal rengjøre større flater som kjøkkengulv og badegulv vil en dampvasker som rommer mer vann være ideell. Kärcher dampvasker SC 3 Easy Fix har kapasitet på én liter vann produserer nok damp til ca. 20 minutter rengjøring.

KJØKKENVASK: Damp fjerner enkelt fastsittende smuss og skitt uten at du trenger å skrubbe. Det finnes dampvaskere i ulike størrelser på markedet, med ulikt trykk, effekt, vannbeholdere og med eller uten hjul. FOTO: Kärcher

Damp har mange bruksområder:

 • Fjerner fett – rustfritt stål er lekkert, men det ser ikke flott ut hvis det er fullt av fettflekker. På rustfritt stål anbefaler vi å bruke et håndmunnstykke med frottétrekk rundt, samt en mikrofiberklut.
 • Rengjøring av fuger – selv de mest fastsittende belegg, skorper og kalkavleiringer kan fjernes med direkte damp og rask skrubbing.
 • Rengjøring av komfyr – meget effektivt å bruke dampvasker på keramiske koketopper.
 • Rengjøring av armatur – bruk kun detaljmunnstykket for å unngå å ripe opp krom og rustfritt stål. Hold munnstykket helt inntil det som skal rengjøres og vent til belegget har løsnet. Bruk en klut til å tørke av.
 • Rengjøring av flisgulv – ved fastsittende skitt rengjøres flisene først med kun gulvmunnstykket uten klut. Børstene på munnstykket fjerner effektivt skitt og flekker. For vedlikeholdsrengjøring eller etterrengjøring, festes en klut til gulvmunnstykket. Bruk en frottéklut som brettes og festes ved hjelp av klemmene på gulvmunnstykket. Før gulvmunnstykket raskt frem og tilbake, mens damp tilføres innimellom. For å rengjøre fugene grundig bør munnstykket også føres diagonalt over fugene.
 • Rengjøring av laminerte gulv – laminat- eller parkettgulv (verken oljet eller vokset) er ikke noe problem å rengjøre med en dampvasker. Reduser dampmengden til et minimum og bruk gjerne to kluter på munnstykket slik at en begrenset mengde damp når overflaten. Arbeid raskt over gulvet og unngå lengre dampbruk på ett og samme sted. Forsikre deg om at det ikke kommer for mye vann på gulvet. Restfuktigheten vil da tørke raskt uten å etterlate striper.
 • Rengjøring av møbler
 • Rengjøring av planter – fukte plantene med en avstand på 20-30 cm, og tørk deretter av med en klut.
 • Rengjøring av radiatorer
 • Stryking og oppfrisking av klær

LES OGSÅ: Tette avløp? Her er løsningen som redder dagen

RENGJØRING: Til en liten leilighet trenger du en liten kompakt dampvasker. Du trenger ikke en dampvasker med den største vannbeholderen. En liter vann produserer nok damp til ca. 20 minutter rengjøring. FOTO: Kärcher