<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

Hva bør du velge – stål, aluminium eller jern?

Sjekk hvilke materialer som best leder varme, som egner seg best til mat basert på melkeprodukter, som tåler oppvaskmaskinen og hvilke som er mest slitesterke.

Hva bør du velge – stål, aluminium eller jern?

Skal du ha ny stekepanne, kjele eller kasserolle?

Det kan høres enkelt nok ut, men det finnes utallige forskjellige valgmuligheter, og hvis du ikke selv er en ekspert så er det ikke så lett å vite hva du bør velge.

Her får du en oversikt over hva du bør velge ut i fra dine behov.

LES OGSÅ: Smarte redskaper når du skal bake til jul

Stål – en klassisk kandidat

Vil du ha noe som varer? Velg stål. Gryter og panner i rustfritt stål er slitesterke og tåler alle typer redskaper og høye temperaturer.

Velger du en god stålgryte holder den seg blank i årevis. Stål holder godt på varmen, og mange stålkjeler har en kjerne av aluminium som leder varmen godt og fordeler den effektivt. Stålkjelens glatte overflate er enkel å holde ren, spesielt siden den tåler oppvaskmaskinen.

En stålkjele eller stålpanne med belegg bør derimot alltid vaskes for hånd for å bevare belegget lengst mulig.

Tips! Ikke kok melkeprodukter i tynne stålgryter uten belegg. Disse varmes opp så raskt at maten lett blir svidd.

Belagte aluminiumskjeler er lette å håndtere og egner esg godt til melkebasert mat. Foto: Fiskars AS

Aluminium – det lette valget

Velg et materiale som leder varmen godt og er både sterkt og lett i vekt.

Husk at en kjele i ren aluminium bør være tykkbunnet for en jevn varmefordeling. Du finner også ofte en kjerne av aluminium i stålkjeler, da dette er to materialer som er på parti med hverandre.

Aluminium blir raskt varmt og avkjøler seg raskt. Aluminiumskasseroller og gryter egner seg spesielt godt til varmebehandling av mat med melkeinnhold. Husk å sjekke om kjelen du kjøper har en egen stålplate i bunnen om den skal brukes på induksjonsovn.

Jern – et valg for fremtiden

Jernpanner og -gryter er robuste og holder lenge på varmen, de tåler høy temperatur og gir god varmefordeling. Jakter du på den perfekte stekeskorpen, så støpejernspannen definitivt valget for deg.

Med røtter helt tilbake til 1700-tallet har støpejern et rykte for kvalitet og lang levetid. Med riktig rengjøring og vedlikehold kan familien samles over gryta i generasjoner.

LES OGSÅ: Tette avløp? Her er løsningen som redder dagen

INDUKSJON: De fleste kjeler, kasseroller og stekepanner som produseres i dag er egnet for induksjon. Dette er markert på emballasje og på bunnen av kjelen.

Rengjøring og vedlikehold

En god panne, kjele eller kasserolle er en investering. Det er derfor viktig å ta vare på og behandle de riktig; les alltid gjennom anvisningene som medfølger om vedlikehold og renhold, så varer de i mange år. De fleste kjeler, panner og kasseroller burde vaskes for hånd, med unntak av stålkjeler uten belegg, som fint kan vaskes i oppvaskmaskin. Unngå bruk av skuremidler eller stålull, dette ødelegger pannene dine. Hold deg til vanlig oppvaskkost, svamp og oppvaskmiddel.

Unngå bruk av såpe i jernpanner og -gryter, da de kan miste det beskyttende fettlaget som hindrer at maten setter seg fast. Sjekk merket du har, noen leverandører har et eget rengjøringsmiddel beregnet på deres produkter! Vask for hånd og smør gjerne inn med et lag olje. Varm jernpanner og -gryter gradvis for å bevare kvaliteten.

LES OGSÅ: 5 tips til hvordan du kan ta vare på din stekepanne.

Bruk riktig redskap

Det finnes forskjellige typer belegg i kjeler, panner og kasseroller, men alle har samme hensikt; de hindrer at maten setter seg fast. For å unngå å skade belegget er det viktig å bruke riktige redskaper.

Noen belegg krever at du bruker plast- eller treredskaper, mens det med andre går det greit å bruke hardere redskaper av stål eller lignende. Les alltid den vedlagte bruksanvisningen.

LES OGSÅ: Tre sauser du kan lage med stavmikser

JERN: Jernpanner og -gryter er robuste og holder lenge på varmen, de tåler høy temperatur og gir god varmefordeling. Jakter du på den perfekte stekeskorpen, så er jernpannen definitivt valget for deg.

JERN: Jernpanner og -gryter er robuste og holder lenge på varmen, de tåler høy temperatur og gir god varmefordeling. Jakter du på den perfekte stekeskorpen, så er jernpannen definitivt valget for deg.

4 gryter

4 stekepanner