<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">

5 tips til hvordan du kan ta vare på din stekepanne

Stekepannen har en fast plass i norske hjem og flere av oss bruker den omtrent hver dag! Her finner du tipsene for hvordan du best mulig tar vare på din stekepanne slik at den kan vare enda lenger.

5 tips til hvordan du kan ta vare på din stekepanne

Noe av det vi bruker mest på kjøkkenet er stekepanna. Og ting vi bruker mye vil naturlig nok slites. Men det trenger ikke å bety at vi trenger å skifte ut stekepanna ofte! Det finnes nemlig mange små og enkle grep du kan gjøre som kan utvide levetiden på din stekepanne betraktelig.

1. Unngå for høy temperatur

Vårt første og kanskje viktigste tips for å ta vare på stekepanna er å ikke bruke for høy varme når du kokkelerer med den. Du trenger nemlig ikke sette koketopp på maks! Unngå styrke nummer 9 eller tilsvarende maksstyrke og la heller koketoppen varme pannen på 6 eller 7. Det er tilstrekkelig for en god og varm stekepanne.

2. Bruk riktig kjøkkenredskap

Det er som regel to årsaker til at en stekepanne blir ødelagt. Den ene årsaken er bruk av for høy varme som nevnt over. Den andre årsaken er bruk av skarpe redskaper i en belagt stekepanne. Belegget i dagens stekepanner er særdeles velutviklet og sterkt, men tåler sjelden kniv- og gaffelbruk. Mange belegg tåler skånsom bruk av stålredskaper, men for å være på den sikre siden anbefaler vi redskaper av tre, silikon eller plast

Vi anbefaler bruk av redskaper i plast, tre eller silikon til alle belagte stekepanner og gryter. Da unngår du riper i belegget og stekepannen lever lenger.

Vi anbefaler bruk av redskaper i plast, tre eller silikon til alle belagte stekepanner og gryter. Da unngår du riper i belegget og stekepannen lever lenger.

3. Hvordan vaske stekepanne?

Når du er ferdig med å steke er det viktig å fjerne stekepannen fra varmekilden, og la den avkjøle seg før den kommer i kontakt med vann. Har du på vann, og særlig kaldt vann, før stekepannen er avkjølt kan den få temperatursjokk. Temperatursjokket kan føre til at stekepannen «slår seg» og får ujevn bunn.

Å rengjøre stekepanne er ellers ganske enkelt! Grundig håndvask med oppvaskbørste og Zalo løser opp fett og rengjør effektivt. 

Du har kanskje hørt at støpejernpannen ikke skal rengjøres med såpe, da såpen tørker ut emaljen. En vask med såpe en gang i blant vil ikke skade jernpannen, men det aller beste tipset er å la en støpejernspanne rengjøre seg selv ved «å koke den ut». Hell vann i støpejernspannen og la det koke opp. Bruk gjerne en oppvaskbørste mens det koker. Dette løser opp fett, smuss og fastbrent mat. Skyll til sist, tørk av og sett støpejernspannen inn med litt matolje før du setter den i skapet. 

Husk å rengjøre både innside og utside av stekepannene dine for å unngå innbrente fettmerker. 

 

4. Hvordan rense stekepanne?

Fastbrent smuss og rester er ofte en utfordring, men unngå å bruke gjenstander til å skape bort de brente restene. Denne kan føre til at hinnen av belegget brytes. Vårt beste tips for brente rester i stekepanna er en genial skrubbeduk som enkelt fjerner inngrodd eller fastbrent smuss. Kluten kan brukes på alle overflater og er dessuten miljøvennlig og tåler vaskemaskin! 

Vask stekepannen din med såpe og varmt vann. Bruk gjerne en skrubbeduk ved behov.

Vask stekepannen din med såpe og varmt vann. Bruk gjerne en skrubbeduk ved behov.

Ser stekepannen fortsatt stygg ut etter en omgang med skrubbeduken er et annet tips å koke opp en blanding av vann og maskinoppvaskmiddel. Ca 2 dl vann og en teskje oppvaskmiddel. La dette koke opp og bruk en oppvaskbørste forsiktig. Denne blandingen er sterk og etsende, så vær meget forsiktig slik at du unngår sprut. La det koke noen minutter, mens du forsiktig bruker børsten. Hell deretter ut blandingen og skyll godt. 

 

5. Oppbevaring av stekepanne

For å unngå riper i stekepannen under oppbevaring kan du bruke en pannebeskytter som du legger mellom pannene. Alternativt kan du bruke en vanlig klut eller lignende. Dette vil også hjelpe på skrammelet som ofte følger med når panner og gryter settes tilbake i skapet. 

Å stable gryter og stekepanner er plassbesparende. Legg noe i mellom for å unngå riper og merker under oppbevaring.

Innbytteordning

Også en godt vedlikeholdt stekepanne vil en vakker dag se sin ende på kjøkkenet. Når den dagen kommer er det viktig å tenke på at stekepannen din fortsatt er en viktig ressurs. Leverer du din gamle stekepanne hos din nærmeste Jernia-butikk vil vi sørge for at stekepanna blir levert til gjenvinning. I tillegg gir vi deg 20% rabatt på ny stekepanne når du leverer din gamle. Les mer om innbytteordningen her. 

Smarte produkter