<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

5 tips til hvordan du kan ta vare på din stekepanne

Stekepannen har en fast plass i norske hjem og flere av oss bruker den omtrent hver dag! Her finner du tipsene for hvordan du best mulig tar vare på din stekepanne slik at den kan vare enda lenger.

5 tips til hvordan du kan ta vare på din stekepanne

Matlaging med stekepanne 

Vi er som nordmenn flest: Vi elsker å lage mat! Og noe av det vi bruker mest på kjøkkenet er stekepanna vår. Og ting vi bruker mye vil oppnå naturlig slitasje. Det trenger dog ikke å bety at vi trenger å skifte ut stekepanna ofte! Det finnes nemlig mange små og enkle grep du kan gjøre som kan utvide levetiden på din stekepanne betraktelig.

Vårt første og kanskje viktigste tips for å ta vare på stekepanna er å ikke bruke for høy varme når du kokkelerer med den. Du trenger nemlig ikke sette koketopp på maks! Unngå styrke nummer 9 eller tilsvarende maksstyrke og la heller koketoppen varme pannen på 6 eller 7. Det er tilstrekkelig for en god og varm stekepanne.

 

Bruk riktig kjøkkenredskap

Det er som regel 2 årsaker til at en stekepanne blir ødelagt. Den ene årsaken er bruk av for høy varme som nevnt over. Den andre årsaken er bruk av skarpe redskaper i en belagt stekepanne. Belegget i dagens stekepanner er særdeles velutviklet og sterkt, men tåler sjelden kniv- og gaffelbruk. Mange belegg tåler skånsom bruk av stålredskaper, men for å være på den sikre siden anbefaler vi redskaper av tre, silikon eller plast

 

Hvordan vaske stekepanne?

Når maten er klar er det viktig å fjerne stekepannen fra varmekilden og la den avkjøle seg før den kommer i kontakt med vann. Dersom du har på vann, særlig kaldt vann, før stekepannen er avkjølt vil stekepannen få temperatursjokk. Temperatursjokket kan føre til at stekepannen «slår seg», og får ujevn bunn. Å rengjøre stekepanne er ellers ganske enkelt! Grundig håndvask med oppvaskbørste og Zalo løser opp fett og rengjør effektivt. 

Det sies at det ikke skal brukes såpe i en støpejernspanne, da såpen bidrar til å tørke ut emaljen. En vask med såpe en gang i blant vil ikke skade jernpannen, men det beste tipset er å la en støpejernspanne rengjøre seg selv, ved å koke den ut. Hell vann i støpejernspannen og la det koke opp. Bruk gjerne en oppvaskbørste mens det koker. Dette løser opp fett, smuss og fastbrent mat. Skyll til sist, tørk av og sett støpejernspannen inn med litt matolje før du setter den i skapet. 

Husk å rengjøre både innside og utside av stekepannene dine. En dårlig rengjort stekepanne er både uhygienisk og kan forårsake flekker på koketoppen.

 

Hvordan rense stekepanne?

Har maten brent seg i stekepanna? Fastbrent smuss og rester kan bli en utfordring. Unngå å bruke gjenstander til å skape bort de brente restene – denne kan føre til at hinnen av belegget brytes. Vårt beste tips for brente rester i stekepanna er en genial skrubbeduk, en frottéduk som enkelt fjerner inngrodd eller fastbrent smuss fra flere overflater. Kluten er dessuten miljøvennlig og tåler vaskemaskin – denne kan du bruke flere ganger! 

Ser stekepannen fortsatt stygg ut etter en omgang med skrubbeduken er et annet tips å koke opp en blanding av vann og maskinoppvaskmiddel. Ca 2 dl vann og en teskje oppvaskmiddel. La dette koke opp og bruk en oppvaskbørste forsiktig. Denne blandingen er sterk og etsende, så vær meget forsiktig slik at du unngår sprut. La det koke noen minutter, mens du forsiktig bruker børsten. Hell deretter ut blandingen og skyll godt. 

Husk: Når vi tar vare på det vi allerede har sparer vi både penger og miljø.

Ta vare på din stekepanne med en effektiv skrubbeduk!

Oppbevaring av stekepanne

For å unngå riper i stekepannen under oppbevaring kan du bruke en pannebeskytter som du legger mellom pannene. Alternativt kan du bruke en vanlig klut eller lignende. Dette vil også hjelpe på skrammelet som ofte følger med når panner og gryter settes tilbake i skapet. 

Innbytteordning

Også en godt vedlikeholdt stekepanne vil en vakker dag se sin ende på kjøkkenet. Når den dagen kommer er det viktig å tenke på at stekepannen din fortsatt er en viktig ressurs. Leverer du din gamle stekepanne hos din nærmeste Jernia-butikk vil vi sørge for at stekepanna blir levert til gjenvinning. I tillegg gir vi deg 20% rabatt på ny stekepanne når du leverer din gamle. Les mer om innbytteordningen her. 

Smarte produkter