1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Grill
  4. 5 tips til å lykkes med grillingen
Grill

5 tips til å lykkes med grillingen

Ingenting slår smaken av skikkelig grillmat. Her får du 5 gode råd til hvordan du velger riktig grill, nyttig grillutstyr og hvordan få best mulig grillresultat.

5 tips til å lykkes med grillingen

Oppdatert 08. mars 2024

Her finner du svar på:

#1 – Riktig grill: Har du grillen for ditt behov?

En god grill er en investering du har glede av lenge. Det finnes mange alternativer å velge i. Heldigvis finnes det noen gode spørsmål du bør stille deg selv før du velger.

Er du for eksempel opptatt av den autentiske grillsmaken som kullgrillen gir, eller er det viktigere for deg at grillen raskt blir varm slik at den kan brukes oftere?

Dette gir en god pekepinn på hvor du bør starte. For å gjøre det enda enklere for deg har vi listet opp noen viktige ting du bør ta stilling til.

Vi har fått vår grillrådgiver Hans Petter, butikkleder ved Jernia Storo, til å anbefale oss sine favoritter.

Vil du ha kullgrill, gassgrill eller elektrisk grill?

Vår anbefalte kullgrill:

Autentisk grillopplevelse

Vår anbefalte gassgrill:

Perfekt til hverdagsgrilling

Vår anbefalte elektriske grill:

Samme gode grillsmak, og mer klimavennlig

Vår anbefalte pelletsgrill:

Det beste av to verdener

Les vår komplette grillguide her

#2 – Nyttig grillutstyr som gjør grillingen enda enklere

Klar for å briljere med dine grillkunster? Når riktig grill er på plass, finnes det grillutstyr som gjør det enklere og morsommere både før og etter grillfesten.

I tillegg til det tradisjonelle grillutstyr som grillsett eller grillbørste, finnes det utstyr som tar grillingen til et nytt nivå. Har du opplevd en knasende sprø bunn fra pizzasten? Eller testet å lage focaccia på grillen med en ildfast form fra Pillivuyt?

Det beste tilbehøret – et termometer!

Temperatur er nøkkelen til goderesultater. Et grilltermometer er derfor det viktigste tilbehøret når du griller. Holder du orden på gradene, skal det godt gjøres å mislykkes.

Vær forsiktig med bruk av et klassisk termometer da temperaturøkningen kan gå fort mot slutten av grillingen. Alternativet er å bruke et Weber Connect-termometer som er innebygd i flere av Webers griller.

Få styr på kjernetemperaturen

Bruk grilltang fremfor gaffel

Bruk alltid en grilltang eller stekespade når du griller fremfor en gaffel. Da slipper du å brenne deg og unngår å stikke hull i kjøttet.

Bruk grillhansker

Grill trygt og unngå å brenne deg ved å bruke grillhansker. Pass på at de har et silikonbelegg slik at du får et fast grep.

Tenn med grillstarter

Bruk en grillstarter og opptenningsbriketter når du tenner kullgrillen – slik får du en perfekt glød. Raskere går det også.

Unngå for mye kull og briketter

Temperaturen i kullgrillen styres av hvor mye kull eller briketter du bruker. Hvis grillen blir for varm, ta ut briketter for å regulere varmen.

Muligheten er mange, men her har vi samlet en oversikt over det viktigste grillutstyret du bør ha.

#3 – Grillteknikkene som gir deg best resultat

Når grill og utstyr er i boks, er det på tide å snakke litt om ulike teknikker du kan bruke.

Vårt beste tips for å få kontroll på grillingen er å lære seg forskjellen mellom indirekte og direkte varme med ulike soner på grillen.

Har du kullgrill kan det være lurt å gjøre seg kjent med hvordan man tenne kullgrill slik at du får mer kontroll på kullet.

Nysgjerrig på hvordan man får den gode røkte smaken, eller hvordan man kan langtidssteke på grillen?

Her er de mest populære teknikkene:

Les også om hvorfor pelletsgrill stadig blir mer populært.

#4 – Før grillingen: Gode forberedelser gir den beste grillopplevelsen

Gode forberedelser er viktig for en god grillopplevelse. Er du godt forberedt slipper du sannsynligvis å løpe mellom kjøkkenet og grillen, og du kan tilbringe mer tid sammen med gjestene.

Selv om det er deilig å flytte kjøkkenet ut, er det noen ting det er lettere å lage inne. Salater og annet tilbehør kan fort bli ødelagt av å stå ute for lenge. Pass på at dette dekkes til og oppbevares kjølig til det er tid for servering.

Sjekk oppskriften for marinader som må forberedes eller om det er andre elementer som kan ordnes i forkant. Ofte kan tilbehør som saus som kan tilberedes eller grønnsaker som kan kuttes.

Bedre grillsmak med rene grillrister

#5 – Etter grillingen: Gjør deg klar til neste

Grillen brukes flittig gjennom sommeren, og med noen enkle grep kan du gjøre grilling til en enda enklere affære gang etter gang.

Rengjøring av grillrister

Et grunnleggende tips for best mulig smak på grillmaten er å grille på rene grillrister.

Grillristene er enklest å rengjøre når grillen er skikkelig varm. Når fastbrente rester er forkullet børstes de enkelt bort med en grillbørste.

Siden olje og fett er med på å beskytte grillristene mot rust kan du faktisk vente til neste gang du griller med å rengjøre dem. Start da neste grilling med full guffe på varmen, og børst raskt over før du justerer temperaturen og legger på maten du skal grille.

Ønsker du derimot grillristene 100 % klare til bruk kan du børste av grillristene mens grillen fortsatt er varm. Husk da å olje grillristene med nøytral olje når grillen er avkjølt, slik at de er beskyttet til neste gangs bruk.

Les mer om hvordan du best rengjør kull-, gass og elektrisk grill.

Sjekk hvor mye gass du har igjen

Før du tar kvelden er det lurt å sjekke hvor mye gass du har igjen på beholderen slik at du slipper overraskelser når grillmuligheten skulle by seg neste gang. Mange av våre butikker selger gass. Sjekk med din nærmeste Jernia-butikk for å høre om vi selger gass til grill og eventuelt kan ta imot gamle gassbeholdere.

Husk grilltrekk

Når grillen er avkjølt anbefaler vi at du legger på et grilltrekk for å ta vare på grillen din.

Gi grillen en grundig vask i løpet av sesongen

På et tidspunkt i sesongen bør du også gjøre en grundigere rengjøring. Her kan du lese mer om hvordan du best vedlikeholder grillen så den holder ekstra lenge.