1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Grill
  4. Kjøpe grill? Dette bør du tenke på
Grill

Kjøpe grill? Dette bør du tenke på

Når du skal kjøpe ny grill, og ønsker å gjøre en god investering bør du ført og fremst kartlegge ditt eget behov. Vi hjelper deg gjennom prosessen, og gir deg noen punkter du bør tenke igjennom slik at du velger riktig grill for deg.

Kjøpe grill? Dette bør du tenke på

Å vite hva du skal lage på grillen, og hvor god tid du har når du skal grille, er ofte et veldig godt utgangspunkt å starte med når du skal kjøpe ny grill.

Elektrisk grill, kullgrill, pelletsgrill eller gassgrill?

Hvis du ikke har bestemt deg om du vil ha elektrisk grill, pelletsgrill, gassgrill eller kullgrill, er det neste spørsmålet du må stille deg hva som vil få deg til å grille oftest.

En gassgrill er en ganske ukomplisert affære. Den er lett å tenne og blir raskt varm. Samtidig er det lettere å justere temperatur, noe som også fører til en mer jevn temperatur.

Kullgrillen tar litt lenger tid å tenne og få grillklar. Likevel er det mange som sverger til kullgrill da kullgrillen gir deg en annen type grillopplevelse - og den helt fantastiske, autentiske grillsmaken hver eneste gang.

Pelletsgrillen gir deg det beste fra begge. De bruker trepellets laget av komprimert sagflis. Disse gir en autentisk, vedfyrt smak. De bruker elektrisitet for å kjøre motoren, og kan endre temperatur raskt og ha forskjellige varmesoner. Perfekt for deg som er glad i ribs eller svineribbe – men også bruker grillen til fisk, kylling og grønnsaker.

4 fordeler med elektrisk grill

Flere og flere går til innkjøp av elektrisk grill. Det er flere grunner til elektrisk grill at økt i popularitet de siste årene. I mange blokker og borettslag er det rett og slett ikke lov til å ha gassgrill eller kullgrill på balkongen av sikkerhetsmessige årsaker.

I tillegg til brannsikkerhet kan også gass- og kullrøyk oppleves som sjenerende for mange når man bor tett. Mange betegner elektrisk grill som en utvendig stekeovn – det er jo i praksis akkurat det det er.

  1. Elektriske griller belaster ikke miljøet med verken gass eller røyk, og er derfor et mer miljøvennlig alternativ.

  1. De elektriske grillene som nå finnes på markedet er så effektive at du oppnår akkurat like godt grillresultat som på en gassgrill og kullgrill. Og smaken av grillmaten du lager på elektrisk grill er den samme som ved bruk av gassgrill.

  1. Med en elektrisk grill har du hele veien stålkontroll på temperaturen.

  1. Du stiller inn grillen på en gitt temperatur som holdes jevnt gjennom hele grillprosessen. Det gjør den perfekt til indirekte grilling.

Stor eller liten grill?

Når du har bestemt deg for enten gassgrill, elektrisk grill eller kullgrill, må du finne ut hvor stor grill du skal ha. Hva har du plass til, og hva skal du stort sett bruke grillen til?

Det kan være lett å se mat over en hel grillflate og tenke økonomi i oppbevaring av grillen. Samtidig er det også viktig å tenke på at det kan være anledninger hvor du skal dele denne flaten i 2, med en direkte sone og en indirekte sone. I slike tilfeller bør grillen ofte være større enn du tror.

Skal du for eksempel grille en hel kylling på indirekte varme på en kullgrill, er 57cm grillflate et minimum. Grillflaten tillater deg også å briljere i både store og små anledninger da du uten problemer får plass til mat for 4-5 voksne.

Hvor mange brennere bør jeg ha?

Tenker du at gassgrill vil passe deg best, bør du vurdere antall brennere. En kan si at funksjonaliteten øker med antall brennere. En gassgrill med 3 brennere nærmer seg som oftest kullgrillens 57cm i flate. Skal du grille mat til én til to personer kan 2 brennere fungere fint, men skal du lage mat til flere vil det være en fordel med flere brennere og større grillflate.

SJEKK OGSÅ: Grillet blomkålpizza – Jernia pizzaen

3 griller for deg som har lite plass:

  1. Elektrisk grill fra Weber: Lumin med stativ

  1. Gassgrill fra Char-Broil: Professional Core 2 brennere

  1. Gassgrill fra Morsø: Forno Medio

3 griller til deg som har medium med plass:

  1. Gassgrill fra Weber: Spirit E310 Classic

  1. Gassgrill fra Weber: Q3000

  1. Gassgrill fra Char-Broil: Professional Core 3 brennere

2 griller til deg som har stor plass:

  1. Gassgrill fra Char-Broil: Professional Core 4 brenner

  1. Gassgrill fra Weber: Summit E-470 m/ searstasjon

Er det regler for grilltype i ditt borettslag?

De aller fleste borettslag tillater gassgrill og elektrisk grill, men ikke kull. Her er det plassen og ditt behov som avgjør hvilken grill du bør velge.

Grilling i parken?

Hvis du primært skal bruke grillen i parken, eller ønsker gode mobile grillopplevelser finnes det gode piknikgriller som er stødige og med gode konstruksjoner for både gass og kull. Fordelen med gassgrillen er at den blir raskere kald, gir mindre avfall og er enklere å bære med hjem. Å legge igjen kull i parken er ikke kult.

3 griller perfekt for grilling i parken:

Kullgrill fra Weber: Piknikgrill GoAnywhere®
Gassgrill fra Weber: Piknikgrill GoAnywhere®
Gassgrill fra Char-Broil: 2GO X200

Char-Broil Grill2Go: Perfekt for båt og tur

Store hjul hvis grillen skal flyttes på

Dersom grillen må flyttes på ofte kan hjulene bli en viktig faktor for deg. Selv om mange griller har hjul er det ikke sikkert de egner seg til mye flytting før de blir slarkete. Sjekk derfor at den er stødig i konstruksjonen, har gode håndtak og at ikke leddene gir for mye etter når du skubber litt i den. Og hvis den skulle bli litt slarkete, kan den strammes? Alle griller må nemlig strammes opp fra tid til annen. Stødighet i konstruksjon er ofte noe som reflekteres i prisen.

Grill med lokk

Ønsker du å lage god, variert grillmat, bør grillen ha lokk. Pølser, hamburgere uten ost og entrecote kan fint grilles uten lokk, men ønsker du et bredere repertoar anbefales lokk. Det finnes mange store griller som ikke har lokk, som tønnegriller, men de blir som spesialgriller å regne og holdes utenfor denne guiden.

Røking av grillmat

De fleste griller kan i praksis brukes både til grilling og røking. Til kullgrillen tilsetter du røken på rist, i beholder eller direkte på brikettene. I gassgrillen kan du også legge røken direkte på grillristen, i innebygd eller separat beholder. Les mer om røking av grillmat.

Direkte og indirekte grilling

Du har sannsynligvis hørt begrepene direkte og indirekte grilling. Dersom du ønsker å bruke grillen til langtidssteking er det derfor viktig at du velger en grill som fungerer godt for indirekte grilling. Les mer om indirekte grilling her.

Tilbehør og tilleggsutstyr til grillen

Enkelte griller kommer med mye tilgjengelig ekstrautstyr. Her kan det finnes godbiter som man til slutt knapt klarer seg uten. Rotisseri er et roterende spyd, og en klassiker i grillsammenheng. Dette er et godt verktøy for større kjøttstykker. Kjøttet blir ekstra saftig fordi det hele tiden roterer, og kjøttsaftene vil holde seg på kjøttet i stedet for å dryppe ned.

Enkelte gassgriller kommer også med sidebluss på de utvidede bordene som er festet til grillen. På disse kan man for eksempel koke poteter eller tilberede saus slik at du slipper å fly fram og tilbake til kjøkkenet mer enn nødvendig.

Veldig ofte handler spørsmålet om grill mest om hva som vil få deg til å grille mest. Grilling skal være en god opplevelse, ikke bare for deg – men også for de rundt deg.

LES OGSÅ: 10 essensielle grillutstyr du bør ha