1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. 5 tips til hvordan du kan ta vare på stekepannen
Kjøkken

5 tips til hvordan du kan ta vare på stekepannen

Stekepannen har en fast plass i norske hjem og flere av oss bruker den så og si hver dag! Få tips til hvordan du får stekepannen til å holde seg god enda lenger.

5 tips til hvordan du kan ta vare på stekepannen

Noe av det du bruker mest på kjøkkenet er stekepanna. Og ting du bruker ofte vil naturlig nok slites. Men det trenger ikke å bety at du trenger å skifte ut stekepanna ofte! Med små grep kan du enkelt ta vare på stekepannen, og utvide levetiden betraktelig.

1. Unngå for høy temperatur

Det aller viktigste tipset for å ta vare på stekepanna er å ikke bruke for høy varme når du kokkelerer med den.

Du trenger nemlig ikke sette koketoppen på maks! Unngå styrke nummer 9 eller tilsvarende maksstyrke. Prøv samtidig å unngå booster-funksjon når du skal varme stekepannen. La heller koketoppen bruke litt tid til å varme pannen på 6 eller 7 – det er tilstrekkelig for en god og varm stekepanne når du skal lage mat.

2. Bruk riktig kjøkkenredskap

Belagte stekepanner, også kalt non-stick-panner, har et belegg på innsiden som gjør at du kan steke råvarer uten at de så lett svir seg fast.

Belegget du finner i stekepanner fra kjente merkevarer er både velutviklede og holdbare, men tåler allikevel sjelden kniv- og gaffelbruk. Noen stekepanne-belegg, som keramiske belegg, tåler skånsom bruk av stålredskaper. Men vil du være på den sikre siden bør du allikevel holde deg til redskaper av tre, silikon eller plast da disse vil slite belegget mindre.

Unngå riper i belegget. Om du vil ta vare på stekepannen bør du bruke kjøkkenredskaper i plast, tre eller silikon.

3. Hvordan vaske stekepanne?

Når du er ferdig med å steke er det viktig å fjerne stekepannen fra varmekilden, og la stekepannen avkjøle seg før den kommer i kontakt med vann. Har du på vann, og særlig kaldt vann, før stekepannen er avkjølt kan den få temperatursjokk. Temperatursjokket kan føre til at stekepannen «slår seg» og får ujevn bunn.

Å rengjøre en non-stick stekepanne er ellers ganske enkelt! Grundig håndvask med Zalo og skrubbeklut eller oppvaskbørste løser opp fett og rengjør effektivt.

Er det egne regler når du skal vaske støpejernspanne?

Du har kanskje hørt at støpejernpannen ikke skal rengjøres med såpe? En vask med såpe en gang i blant vil ikke skade jernpannen. Men det aller beste er å la en støpejernspanne rengjøre seg selv ved «å koke den ut». Hell vann i støpejernspannen og la det koke opp. Bruk gjerne en oppvaskbørste mens det koker. Dette løser opp fett, smuss og fastbrent mat. Skyll godt, tørk av og sett støpejernspannen inn med litt matolje før du setter den i skapet.

Husk å rengjøre både innside og utside av stekepannene dine for å unngå innbrente fettmerker.

4. Hvordan rense stekepanne?

Fastbrent fett og rester kan være en utfordring. Særlig om det har gått litt fort i svingen med såpevasken, og stekepannen varmes opp uten å være helt ren. Skulle det skje bør du bruke en skrubbeklut som enkelt fjerner det som er brent fast. Til tross for en grov overflate er skubbekluten skånsom mot alle overflater og er dessuten miljøvennlig og tåler vaskemaskin!

Unngå å bruke stålull eller skarpe gjenstander til å skape bort de brente restene. Det kan føre til at hinnen i belegget brytes.

Vask stekepannen din med såpe og varmt vann. Bruk gjerne en skrubbeduk ved behov.

Ser stekepannen fortsatt stygg ut etter en omgang med skrubbeduken er et annet tips å koke opp en blanding av vann og maskinoppvaskmiddel. Ca 2 dl vann og en teskje oppvaskmiddel. La dette koke opp, og bruk en oppvaskbørste forsiktig. Denne blandingen er sterk og etsende, så vær forsiktig for å unngå sprut. La det koke noen minutter, mens du forsiktig bruker børsten. Hell deretter ut blandingen og skyll godt.

5. Oppbevaring av stekepanne

Det er aldeles ikke uvanlig å stable gryter og stekepanner i kjøkkenskapet for å spare plass. Og det må du gjerne fortsette å gjøre. Men for å unngå slitasje i stekepanne-belegget bør du bruke en pannebeskytter i mellom. En vanlig klut gjør samme nytten. Dette vil også hjelpe å dempe skrammelet som ofte følger med når stekepanner og gryter settes tilbake i skapet.

Å stable gryter og stekepanner er plassbesparende. Legg noe i mellom for å unngå riper og merker under oppbevaring.

Innbytteordning

Til tross for alle tips og triks vil du – etter all sannsynlighet – ha behov for å bytte ut stekepannen en vakker dag. Husk da at den gamle stekepannen fortsatt er en viktig ressurs. Leverer den til gjenvinning i nærmeste Jernia-butikk. Og trenger du ny får du 20% rabatt når du leverer den gamle. Les mer om innbytteordningen her.