1. Hjem
 2. Inspirasjon
 3. Kjøkken
 4. Det viktigste når du skal kjøpe stekepanne
Kjøkken

Det viktigste når du skal kjøpe stekepanne

Stekepannen brukes til mye, og den brukes ofte. Få tips til hvordan du velger riktig stekepanne til ditt bruk.

Det viktigste når du skal kjøpe stekepanne

En stekepanne er kanskje et av kjøkkenets viktigste redskaper. Den brukes til mye – og den brukes ofte.

Men en stekepanne er ikke bare en stekepanne. Det finnes flere ulike varianter, så hva bør du egentlig se etter?

Ifølge Christian Smestad, butikksjef ved Jernia Sandvika, er det først og fremst to spørsmål du bør stille deg før du velger stekepanne; hvilken størrelse passer for deg, og hva skal du steke i den?

STEKEPANNE: Ifølge eksperten er det spesielt tre spørsmål du bør stille deg før du velger deg ut en stekepanne – hvilken størrelse passer for deg, og ønsker du jernpanne, eller belagt?

Størrelsen teller

Skal du lage mat til en hel familie så kan det være fint med litt størrelse på stekepannen, men er du enslig kan en mindre størrelse selvfølgelig være mer praktisk.

– Som en start pleier jeg å anbefale en stekepanne på 28 cm og en sautépanne med litt høyere kant forteller Smestad. Da har du allsidighet i kjøkkenskapet.

Stekepanne 28cm til hverdagsbruk

STEKEPANNE 28CM VARDE

VARDE

STEKEPANNE 28CM VARDE

  Designet for å vare

  Produsert i Finland

  3-lagsbunn for god varmefordeling

Medlemspris

599,-

Ikke medlem 799,-

Sautépanne med avtagbart håndtak

SAUTEPANNE DIAMOND INDUKSJON 28CM

WOLL

SAUTEPANNE DIAMOND INDUKSJON 28CM

  Utstyrt med et slitesterkt og PFOA-fritt 5-lags belegg

  Kan brukes i stekeovn opptil 250°C

  Til alle koketopper, inkludert induksjon

Medlemspris

1 299,-

Ikke medlem 2 199,-

God kvalitet gir godt stekeresultat

Støpejernspanner tåler høye temperaturer og er meget godt egnet til å brune kjøtt og for å få fin stekeskorpe. I tillegg holder de godt på varmen og gir god varmefordeling.

Tåler høy varme

Les mer om fordelene med støpejern her.

I stekepanner med «slipp-lett» eller emalje-belegg vil derimot ikke maten brenne, eller feste seg så lett. Slike belagte panner er derfor godt egnet til når du skal steke egg, pannekaker og fisk. Du kommer også unna med mindre stekefett uten at maten setter seg fast i belagte stekepanner. Men vær obs på at de med «slipp-lett» belegg ikke bør utsettes for altfor høye temperaturer over lang tid.

Hva med prisen – er det stor forskjell på billig og dyr?

– En billigere variant gir ofte ujevn varme, og belegget kan gjerne gå fortere i stykker ved overoppheting. En dyrere panne har ofte tykkere bunn, som dermed gir bedre varmespredning, forklarer han.

Hvor god varmespredning stekepannen har er faktisk svært viktig for stekeresultatet. Skal du for eksempel lage omelett eller pannekaker kan en ujevn varmefordeling føre til at noen deler blir brent, mens andre deler fortsatt er ustekt.

LES OGSÅ: Hva bør du velge – stål, aluminium eller jern?

PRIS PÅ STEKEPANNE: Ifølge eksperten er det lurt å velge en litt dyrere stekepanne. En billigere variant gir ofte ujevn varme, og belegget kan gjerne gå fortere i stykker ved overoppheting. En dyrere panne har ofte tykkere bunn, som dermed gir bedre varmespredning.

Riktig bruk og rengjøring er viktig

Når du først tar den skinnende nye stekepannen ut av pakningen og sammenligner den med din gamle er det sannsynligvis stor forskjell.

Hva kan du gjøre for at stekepannen skal holde seg «så god som ny» så lenge som mulig?

– En ting som er viktig er hva slags stekespade du bruker. Den bør helst være av tre eller plast. Metallredskaper bør du holde unna stekepanner med teflon eller annet plastbelegg, da de kan skrape opp belegget. Vær også forsiktig med å stable gryter eller kasseroller i stekepannen under oppvask eller oppbevaring uten beskyttelse i mellom.

– Grundig rengjøring er også viktig. Slurver du med rengjøringen kan smuss og fett bli sittende igjen i stekepannen, og virkelig brenne seg fast neste gang du bruker den. Fastbrent fett ødelegger non-stick effekten og stekepannen får betydelig kortere levetid.

Sørg derfor for å vaske den nøye etter bruk, men unngå stålull eller andre skarpe ting som kan skrape opp belegget.

– Alle non-stick stekepanner, altså de som har et «slipp-lett belegg», vaskes med varmt vann og såpe. Enkelte stekepanner kan også vaskes i oppvaskmaskin.

Les 5 tips til hvordan du kan ta vare på din stekepanne slik at den varer lenger.

Unngå overoppheting

Men Smestad har også andre tips til hva du bør unngå for å få stekepannen til å vare så lenge som mulig.

– Prøv å unngå overoppheting. Bruk olje som tåler høyere temperatur, som for eksempel rapsolje eller solsikkeolje, anbefaler han. Unngå også temperatursjokk fra kaldt til varmt. Tar du en varm stekepanne under springen kan den slå seg slik at bunnen blir ujevn og ubrukelig på koketoppen, forteller Smestad.

LES OGSÅ: Unngå sløve og dårlige kniver

UNNGÅ OVEROPPHETING: Hold et øye med maten og at stekepannen ikke blir overopphetet. Det er en av de vanligste årsakene til at den blir ødelagt. Og skal du først bruke høy temperatur anbefaler vi en støpejernspanne.