Ingredienser til 4-6 personer
Til paideigen:
- 300 gram hvetemel
- 150 gram usaltet smør
- 1 teskje havsalt
- 13-16 spiseskje iskaldt vann
Til fyllet:
- 1 løk
- 2 fedd hvitløk
- 750 gram rødbeter
- 1 teskje tørket timian
- 1 spiseskje balsamico eddik
- 3 egg
- 250 gram creme fraiche (18%)
- 1 teskje havsalt
- 100 gram fersk chèvre (eller annen geitost etter smak)
- Brønnkarse og fersk timian til pynt
Slik lager du paideigen:
- Kutt smøret i små terninger (ca. 1 x 1 cm). Ha melet i en stor bakebolle og smuldre smøret i melet. Tilsett kaldt vann litt etter litt, mens du rører forsiktig. Bruk kun så mye vann at deigen akkurat kan samles med lett hånd. Om smøret begynner å bli varmt, sett deigen i kjøleskapet for å kjøle den ned.
- Form deigen til en kule, dekk til med et håndkle, og la den hvile i minst 30 minutter i kjøleskapet.
- Rull ut deigen på et meldrysset bord til den er ca. 5 mm tykk, og legg den i en paiform (ca. 25 cm i diameter). Skjær til kantene slik at de stikker litt over paiformen, og brett dem pent. Prikk deigen lett med en gaffel og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter, gjerne opptil 1-2 timer. Dette bidrar til å holde formen på deigen.
- Forvarm ovnen til 200°C.
- Dekk paibunnen med bakepapir, og fyll med tørkede bønner eller ris for blindbaking. Stek paibunnen i 20-25 minutter. Når kantene begynner å få farge (etter ca. 20 minutter), fjern bakepapiret og bønner/ris. Stek bunnen ytterligere 5 minutter til den ser tørr ut, og kantene er gyldne.
Slik lager du fyllet:
- Mens paien blindbakes, skrell rødbetene og skjær dem i tynne skiver (1-2 mm). Finhakk løk og hvitløk.
- Varm 2 spiseskjeer olivenolje i en panne, og fres løk, hvitløk og timian til løken er myk. Tilsett rødbetene, balsamicoeddiken og 1 teskje salt. Stek i 10-15 minutter til rødbetene er møre.
- Pisk eggene lett i en bolle, tilsett crème fraîche, ½ teskje salt og litt pepper, og bland forsiktig sammen.
- Fordel de møre rødbetene over den forstekte paibunnen. Hell over eggeblandingen og fordel biter av chèvre jevnt over paien. Legg gjerne noen friske timiankvister på toppen for ekstra smak.
- Stek paien i 30-35 minutter ved 200°C, til eggeblandingen har stivnet og toppen er lett gyllen.
Pynt og servering:
Pynt paien med brønnkarse og fersk timian for en frisk touch. Denne paien smaker like godt varm som kald, og den blir ekstra god servert med en frisk salat til.
Bon apétit!
Lyst på en smakfull vegetarisk lasagne? Oppskriften finner du her.
Les mer om hvorfor Pillivuyt er så populært her