Lykkes med sukkerbrød
Hemmeligheten bak en skikkelig god bløtkake eller marsipankake ligger i sukkerbrødet. Her viser vi hvordan du enkelt lager et perfekt sukkerbrød.
Å lage hjemmelaget sukkerbrød kan virke vanskelig, men er egentlig ganske lett. Bruker du ingrediensene som står i denne oppskriften og følger fremgangsmåten som er beskrevet under, vil du garantert få et perfekt sukkerbrød som både smaker og ser nydelig ut!
Ingredienser til sukkerbrød:
- 4 egg
- 160 gram sukker
- 100 gram potetmel
- 90 gram hvetemel
- 1 1/2 ts bakepulver
Fyll og pynt
- 6 dl kremfløte, pisket
- sukker
- 5 dl vaniljekrem
- jordbær, bringebær, blåbær
- banan
- rørte jordbær eller syltetøy til dynking av kaken

Smør formen litt ekstra godt når du skal lage sukkerbrød. Da unngår du at den blir sittende fast i formen. Foto: Espen Solli
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 150 grader. Deretter smører du en rund kakeform (24 cm). Bruk godt med smør slik at deigen ikke setter seg fast.
- Pisk egg og sukker til eggedosis. Ta gjerne eggene ut av kjøleskapet litt før du skal bruke dem, slik at det blir romtemperert, da blir eggedosisen ekstra luftig.
- Sikt potetmel, hvetemel og bakepulver og vend det tørre forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Vær tålmodig, sikter du inn for mye av gangen vil melet legge seg som en klump i bunnen av bollen.
- Hell røren over i formen.
- Stek sukkerbrødet midt i ovnen i ca 45 minutter. Når sukkerbrødet først er satt i ovnen er det viktig at du lar ovnsdøren stå urørt. Spesielt de første 20 minuttene. Da reduserer du muligheten for at sukkerbrødet synker sammen på midten.
- Vent med å ta sukkerbunnen ut av ovnen når det er ferdig stekt. Bare åpn opp døren og la bunnen avkjøle seg mens den fremdelesstår i ovnen. Da forhindrer du at sukkerbrødet «faller sammen». Det kan gjerne stå i den kalde ovnen natten over.
- Pisk fløten til krem og smak til med litt sukker.
- Del sukkerbrødet i tre lag. Legg det nederste sukkerbrødet på et fat.
- Smør rørte jordbær eller syltetøy utover bunnen. Ha deretter på vaniljekrem, banan i skiver, friske bær og til slutt pisket krem.
- Legg på et lag til med sukkerbrød og gjenta prosessen.
- Til slutt legger du på det øverste laget med sukkerbrød og fordeler pisket krem utover med en kniv, før du avslutter med å legge masse friske bær på toppen.

En kakeløfter gjør det lettere å overføre kaken fra form til skjærefjøl – og derfra til fat. Foto: Espen Solli

Tips: Synes du det er vanskelig å dele sukkerbrød? En kakedeler gjør det hele enklere. Foto: Espen Solli
Tips: Du kan gjerne lage sukkerbrødet dagen før. Det kan også fryses så lenge du pakker det godt inn. Ta det så opp og la det tine på kjøkkenbenken.

For å lykkes med sukekrbrød må du ha riktig utstyr på plass. Alt til baking finner du hos oss. Foto: Espen Solli
LES OGSÅ: Smarte bakeredskaper du ikke visste du trengte
Saken er publisert på Plusstid.no