Hopp til hovedinnhold

  1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Baking
  4. Norgeskake – En imponerende 17. mai-kake i rødt, hvitt og blått
Baking

Norgeskake – En imponerende 17. mai-kake i rødt, hvitt og blått

Her får du en 17. mai-kake som virkelig skiller seg ut: Norgeskaken. Med røde og blå kakebunner, frisk sitronkrem og et lekkert flagginspirert snitt, er dette en kake som både smaker og ser ut som en fest.

Norgeskake – En imponerende 17. mai-kake i rødt, hvitt og blått

Oppskriften er utviklet av den erfarne konditoren Mette Blomsterberg – og ja, den er faktisk enklere enn du kanskje tror. Her får du steg-for-steg hvordan du lager den!

Dette trenger du til Norgeskaken (12 porsjoner)

Rød vaniljebunn

  • ½ vaniljestang (polynesisk eller tahitisk)
  • 250 g sukker
  • 2 ts rød konditorfarge (pastafarge gir best farge)
  • 250 g mykt smør (romtemperert)
  • 7 egg (romtempererte, str. L)
  • 275 g hvetemel
  • 1 ts kakao
  • 2 ts bakepulver
  • 1 dl melk

Blå rullekakebunn

  • 3 egg
  • 150 g sukker
  • 85 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • ½ vaniljestang
  • 1 ss kaldt vann
  • 2 ts mørkeblå konditorfarge

Sitronkrem med hvit sjokolade

  • 5 gelatinplater
  • 200 g hvit sjokolade (god kvalitet)
  • ½ vaniljestang
  • 2 ss sukker
  • 1 liter kremfløte
  • Skall og saft fra 2 sitroner

Slik lager du Norgeskaken

Rød vaniljebunn

  1. Skrap ut vaniljefrøene og bland dem med litt sukker.
  2. Pisk smør, sukker og vanilje sammen med rød konditorfarge til det blir luftig.
  3. Tilsett eggene ett og ett, og pisk godt mellom hver gang.
  4. Bland mel, kakao og bakepulver, og vend dette inn i røren sammen med lunken melk.
  5. Ha røren i en smurt 24 cm springform og stek på 170 °C i ca. 40 minutter.
  6. Avkjøl bunnen opp-ned i formen.

Blå rullekakebunn

  1. Pisk egg, sukker og vanilje til lys og luftig eggedosis.
  2. Tilsett blå konditorfarge og bland godt.
  3. Vend inn siktet mel og bakepulver, og bland forsiktig inn vannet.
  4. Bre røren jevnt utover et bakepapirkledd stekebrett.
  5. Stek på 200 °C i 8–10 minutter. Vend over på nytt bakepapir drysset med sukker og avkjøl.

Sitronkrem med hvit sjokolade

  1. Legg gelatin i bløt i kaldt vann i ca. 30 minutter.
  2. Hakk sjokoladen og bland med vanilje og sukker.
  3. Varm fløten til 80 °C og hell halvparten over sjokoladen. Rør til alt er smeltet, tilsett resten av fløten.
  4. Klem vannet ut av gelatinen og rør den inn. Tilsett sitronskall og -saft.
  5. Avkjøl til minst 5 °C, helst over natta.
  6. Pisk lett til en luftig krem før bruk.

Slik monterer du kaken

  1. Del den røde kakebunnen i to like høye lag. Skjær toppen jevn hvis nødvendig.
  2. Stikk ut en rund blå bunn (24 cm) og lag 3 blå strimler. Strimlene skal være litt bredere enn høyden på de røde bunnene.
  3. Legg lagkakeplast i en rengjort springform.
  4. Legg den ene røde bunnen nederst i formen og bruk kakeutstikkere (11,5 cm og 16 cm) og ta ut den mellomste sirkelen.
  5. Plasser en blå kakestrimel på høykant i "tomrommet" og fyll på med krem på hver side.
  6. Fyll med krem til du når toppen av den blå strimelen, og dekk den røde kakebunnen med krem slik at toppen er jevn.
  7. Legg den blå bunnen og dekk med krem.
  8. Legg på neste lag med røde bunner og gjenta som over.
  9. Avslutt med et tynt lag krem på toppen.
  10. Sett kaken kaldt – gjerne over natten.

17.mai kake av Mette Blomsterberg

Dekor og servering

  1. Ta kaken ut av formen og plasser den på et serveringsfat.
  2. Pisk resten av sitronkremen lett opp og ha den i en sprøytepose med stjernetyll.
  3. Sprøyt dekorative “roser” rundt kanten og toppen.
  4. Oppbevar i kjøleskap og ta gjerne ut kaken 15–20 minutter før servering.

Tips: Pynt gjerne med friske bær eller små flagg for ekstra 17. mai-stemning!

Velbekomme!

Les også 10 hemmligheter til perfekte kaker her