1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Gaver
  4. Hjemmelagde julegaver som garantert faller i smak
Gaver

Hjemmelagde julegaver som garantert faller i smak

Julegaver tilberedt med en kjærlig hånd og pakket inn i vakre krukker og oppbevaringsbokser vil alltid bli tatt godt imot.

Hjemmelagde julegaver som garantert faller i smak

Hva skal du gi til den som allerede har alt? Eller hva kan du gi i julegaver som er litt mer personlig? Her er svaret.

Hjemmelagede julegaver er alltid populært, og disse delikate oppskriftene, pakket inn i lekre krukker og glass med en håndskrevet lapp og silkebånd, vil garantert være en suksess under juletreet.

LES OGSÅ: Oppskriftene du må prøve i julen

Sjokoladekonfekt med bringebær og lakris

Hjemmelaget konfekt: Hvem elsker vel ikke sjokolade? Og når den er hjemmelaget vil det garantert bli en hit under juletreet.

HJEMMELAGET KONFEKT: Det er absolutt ikke så vanskelig som du tror. Her får du en fin oppskrift.

Ingredienser:

  • Silikonformer
  • 100 gram mørk sjokolade
  • 2 dl bringebærjuice
  • 1-2 ss agavenektar eller lønnesirup
  • 5 gelatinplater
  • Lakrispulver (helsekost)

Slik gjør du:

Smelt 2/3 av sjokoladen over vannbad. Hell i silikonformene, de skal fylle formene halvveis. Dra sjokoladen opp langs sidene med en skje. Sett i kjøleskap. Legg gelatinplatene i kaldt vann i fem minutter. Kok opp bringebærjuice med agavenektar. Ta bringebærjuicen av varmen og legg i gelatinplatene, pisk til alt er oppløst. Avkjøl. Fyll gele i fordypningen i sjokoladen. Når geleen er stivnet smelter du siste del av sjokoladen, la den kjølne og legg et lokk over geleen. Nå har du fylte gelesjokolader. Ta ut av formene forsiktig, og sikt over lakrispulver. Et lite dryss havsalt setter en ekstra spiss på lakrissmaken.

LES OGSÅ: Tre sauser du kan lage med stavmikser

Julemarsipan

Marsipan: Det er en klassiker i julen, men visste du at det er svært enkelt å lage den selv? Ta med deg familien og prøv da vel.

JULEMARSIPAN: Det er en klassiker, men blir desto mer fancy på pinne.

Ingredienser:

  • 500 gram mel
  • 200 gram melis
  • 2 eggehviter
  • 1 ts vaniljeessens
  • 200 gram mørk sjokolade
  • Pynt: kokos, tørket
  • Bringebær, kakepynt

Slik gjør du:

Julemarsipan på pinne er perfekt som gaver, eller bare som litt sunnere godteri. Legg mandlene i bløt over natten. Sil av. Kok opp halvparten av mandlene, avkjøl og ta av det løse skallet. Legg alle nøttene på en stekeplate og tørk i ovnen på 120 grader i cirka 1,5 time. De skal være svakt gylne. Mal mandlene fint i en foodprosessor og tilsett melis, eggehvite og vaniljeessens. Kjør til en jevn masse. Rull kuler og sett på pinner. Varm opp sjokolade over vannbad og dypp marsipanen i sjokoladen, og så ønsket topping. Her har vi brukt revet kokos, tørket og malt bringebær, eller kakepynt fra fra Twinkle. 

LES OGSÅ: Pynt årets fineste festbord

Lusekatter med spelt og havregryn

Lussekater: Med havre og spelt blir lusekattene litt sunnere, men minst like gode.

LUSEKATTER: 13. desember er det Luciadagen, men lusekatter smaker godt hele juletiden.

Ingredienser:

  • 2 dl havregryn
  • 7 dl melk
  • 1 kg siktet hvetemel
  • 25-15 gram fersk gjær
  • 150 g brunt sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 g safran
  • Rosiner til pynt (legg dem i vann i cirka en time før du skal pynte, så brenner de seg ikke)

Slik gjør du:

Havregryn og spelt gjør at disse luse- kattene blir saftige og gode. Og litt sunnere. Kok opp havregryn, safran og melk, avkjøl til den er litt over håndtemperatur. Bland 900 gram mel med sukker, gjær og kardemomme i en kjøkkenmaskin. Ha i havre- og melkeblandingen og kjør i 10 minutter. Tilsett smør i små terninger og elt videre i 5 minutter til smøret er absorbert. Du kan enten bruke 25 g gjær og heve deigen 1-2 timer, eller bruke 15 gram og la den stå over natten. Elt deigen i 15 min med de resterende 100g gram mel, og la den hvile i 10 min før du triller ut de formene du liker best. Pensle med egg eller melk. Sett ovnen på 210 grader. Lusekattene skal heves til dobbel størrelse (cirka en halv time) og stekes i 10-12 minutter midt i ovnen. Pass på så de ikke brenner seg.

LES OGSÅ: Magiske Mummi – den perfekte julegaven

Kryddernøtter

Hjemmelagde, ristede nøtter: Bedre kan du ikke få dem – med smak av koriander, kayenne, paprika og hvitløk. Her er det bare å kose seg.

KRYDDERNØTTER: Nøtter i seg selv er utrolig godt, men når du blander det med herlige krydder – fantastisk!

Ingredienser:

  • 400 gram usaltede nøtter: mandel/valnøtter/pekan
  • 1 dl olivenolje
  • 2 ts spisskummenfrø
  • 1 ts korianderfrø
  • 1 ts kayennepepper
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 2 fedd hvitløk (finhakket)
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Bløtlegg nøttene natten over i rikelig med vann og litt salt. Hell av vannet, skyll dem og legg på en stekeplate/ildfast form. Sett ovnen på 150 grader. Knus krydderet i en morter og rist i en tørr, varm panne. Bland krydder og hvitløk med olivenolje og hell over nøttene. Stekes i ovnen i cirka en time, rør litt rundt underveis. De skal være tørre og litt gylne. Smak til med nykvernet havsalt. Perfekt julegodt, eller som gaver i små glass med lokk.

LES OGSÅ: Så enkelt unngår du å kaste mat

Plomme & eplechutney med chili og nellik

Hjemmelaget chutney: Det er mye enklere enn du tror, og en genial julegave. Dette kan dere lage på årets juleverksted.

CHUTNEY: Det er den perfekte gaven du kan lage selv. Det smaker utrolig godt sammen med smakfulle oster og gjør seg i fine glasskrukker.

Ingredienser:

  • 1,5 kg plommer
  • 4 syrlige epler
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 chili
  • 2 ts spisskummen
  • 1 ts malt nellik
  • 1 ts kanel
  • 2 ts kajennepepper
  • 3 dl rosiner
  • 3 dl rødvinseddik
  • 350 gram brunt sukker
  • litt olje til steking

Slik gjør du:

Gå til innkjøp av noen lekre glass og lag fine etiketter og lapper. Dette er en virkelig smakfull og personlig julegave og kan like gjerne serveres til ost som til ribbe. Ta ut kjernehus og steiner og del epler og plommer i små biter. Hakk hvitløk og brun dem sammen krydderet i litt olje i en tykkbunnet gryte. Ikke bruk jerngryte, da syren i eddiken frigjør smak fra gryta. Legg i epler, plommer, rosiner, eddik og sukker. Kok i ca 2 timer til den er tykknet. Hell på rene glass og lagre kaldt og mørkt.