1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Tre sauser du kan lage med stavmikser
Kjøkken

Tre sauser du kan lage med stavmikser

Legg fra deg posesausen og finn frem en stavmikser. Enkelt, raskt og smakfullt – ikke minst perfekt til travle dager.

Tre sauser du kan lage med stavmikser

Mat er best når den er hjemmelaget.

Når du lager mat fra bunnen har du full kontroll på hva det inneholder, og det blir mye lettere å spise sunt.

Når magen rumler er det likevel lett å ty til kjappe løsninger, men det trenger ikke være vanskelig eller ta lang tid å lage hjemmelaget mat – bare se her.

Lag saus på få minutter

Legg fra deg posesausen og ta frem stavmikseren. Dette enkle, lille kjøkkenapparatet kan ta deg langt i matlagingen, og er noe vi alle bør ha på kjøkkenet.

En stavmikser kan både kutte, mose og blende, og er derfor et praktisk redskap uansett om du skal lage suppe, puré, mos eller finhakke nøtter og urter. Men den er også perfekt å bruke når du skal lage en god saus.

Stavmiksere får du i mange ulike varianter og prisklasser, og du må ikke nødvendigvis ha den dyreste for å få et vellykket resultat. Faktisk kan også en god blender være et alternativ til stavmikseren når du skal lage saus.

Så hvorfor ikke brette opp ermene og komme i gang? Her er tre enkle sauseoppskrifter du kan prøve deg på for å få opp selvtilliten på kjøkkenet.

LES OGSÅ: Kjøpe ny blender? Se etter dette

DRESSING OG SAUS: En stavmikser er genial for å lage både saus, dressing, supper og pureer. Mange av dem er også kjempefine til å kutte opp nøtter.

Foriana

Dette er en smaksrik nøttesaus fra Middelhavskjøkkenet, og fungerer utmerket som pastasaus, eller som topping på for eksempel laks eller bruschetta.

Oppskrift til 2 porsjoner:

  • 0,5 dl valnøtter
  • 0,5 dl pinjekjerner
  • ca. 4 hvitløksfedd
  • 1-2 ss tørket oregano
  • En neve rosiner
  • 3-4 ss olivenolje
  • Salt og pepper

Framgangsmåte:

Skrell hvitløksfeddene og ha dem i en liten bolle sammen med valnøtter og pinjekjerner. Knus ingrediensene grovt ved hjelp av stavmikser eller blender, tilsett oregano og kjør litt til. Pass på at det ikke blir kvernet for mye.

Varm opp oljen i en stekepanne på medium varme og stek nøtteblandingen sammen med rosinene i cirka 5 minutter. Tilsett salt og pepper etter ønske og server over pasta, laksefileter eller hvitt kjøtt.

Guacamole

Dette er en velkjent mexicansk klassiker, og gjør seg godt til fredagstacoen, eller som dipp til grønnsaker og nachos.

4 porsjoner:

  • 2 stk avokado
  • ½ lime
  • ½ rød chili
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 ss rømme
  • 1 ss koriander (frisk eller tørket)
  • smak til med salt og pepper

Framgangsmåte:

Del avokadoen, fjern steinen og ha avokadokjøttet i en bollen sammen med litt oppkuttet hvitløk og chili. Skvis over saften av en halv lime, og tilsett rømme, koriander og litt salt og pepper etter smak. Miks sammen med en stavmikser eller blender til du får en jevn blanding – den kan gjerne være litt grov. Avokado kan fort bli litt brun om det blir stående for lenge, så server gjerne umiddelbart.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak god kaffe

SUPPE: Prøv også å bruke stavmikseren til å lage suppe. Den kan gjerne være kald – for eksempel hvis du bruker ingredienser som squash og agurk.

Hollandaise

Hollandaise er en slager i det norske kjøkkenet, og smaker nydelig til fisk og skalldyr, eller over dampede asparges. Og denne sausen kan du enkelt lage på få minutter ved hjelp av stavmikseren.

Oppskrift til 3-4 porsjoner:

  • 3 store egg
  • ½ ts salt
  • 1 ss sitronsaft
  • Ca. 170 gram smør

Framgangsmåte:

Smelt smøret i en liten kasserolle eller smørkjele, og la det kjøles litt. Ha egg, salt og sitronsaft i en beholder og hell smøret forsiktig over mens du umiddelbart starter blendingen med en stavmikser eller blender. La det kjøre til sausen er tykk og kremete. Smak til med mer salt eller sitronsaft om nødvendig, eller tilsett noen dråper vann hvis sausen er for tykk. Serveres umiddelbart, men kan også varmes opp forsiktig senere.

LES OGSÅ: Unngå dårlige og sløve kniver