Klikk & Hent i over 140 butikker. Bestill hjemlevering eller med MyPack - betal med VIPPS, faktura eller betalingskort.
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

10 hemmeligheter til perfekte kaker

Elin Enes, bakemester i Hjemmekokklauget, har imponert selveste Eyvind Hellstrøm med sine bakverk. Her får du 10 av hennes hemmeligheter til å lykkes med kakene.

10 hemmeligheter til perfekte kaker
KAKER: Det finnes noen enkle råd som gjøre det lettere for deg å lykkes når du skal bake. Her får du 10 hemmeligheter av Elin Enes, bakemester i Hjemmekokklauget.

Er du klønete på kjøkkenet? Eller kanskje spesielt når du baker? Det finnes gode råd som gjør det lettere å lykkes. Her er Elin Enes, bakemester i Hjemmekokklauget, sine beste tips.

1 . Vær nøye

Det første tipset er å følge oppskriftene nøye. Det er mange kjemiske prosesser som skal gå riktig for at kaken skal bli vellykket.

Ha alle ingrediensene klare og tempererte. Egg og smør som har romtemperatur er mye lettere å piske opp med mye volum.

LES OGSÅ: Smarte redskaper alle burde ha på kjøkkenet

INGREDIENSER: Ha alle ingredienser klare og romtemperert. Egg og smør som er romtemperert er mye lettere å piske opp med mye volum.

INGREDIENSER: Ha alle ingredienser klare og romtemperert. Egg og smør som er romtemperert er mye lettere å piske opp med mye volum.

2 . Rør inn for hånd

Når du for eksempel har stivpisket eggehviter må du se til at den luften du har pisket inn i første omgang blir i deigen når du tilsetter det tørre.

Løft derfor bollen ut av mikseren og vend varsomt inn det tørre med en slikkepott. Gjør dette til mellomrommene er forsvunnet.

3. Få stiv eggehvite

Det er viktig at bollen og vispene er helt rene og tørre før du starter å piske. Det minste spor av fett gjør at eggehviten ikke vil blir stivpisket. Siden eggeplommene inneholder fett, er det og svært viktig at det ikke kommer rester av eggeplommene sammen med hvitene.

4 . Ikke stek for lenge

Forskjellen på en tørr og en saftig kake kan være få minutter, og ingen stekeovner er like. Derfor må du ikke stole blindt på steketiden i oppskriften. Sjekk om kaken er ferdig ved å stikke en strikkepinne inn i midten av kaken.

Det du har på tuppen viser hva som er status på deigen midt inne i kaken. Dersom det ikke følger med deig ut, er kaken gjennomstekt.

Det er viktig å være tålmodig når du steker kake! Hold døren til stekeovnen lukket helt til kaken er nesten ferdig stekt. Da øker du sjansene for en høy og luftig kake.

LES OGSÅ: Hva bør du velge – stål, kobber eller jern?

STEKETID: Forskjellen på en tørr og saftig kake kan være få minutter. Derfor må du ikke stole blindt på steketiden i oppskriften. Sjekk med en strikkepinne i midten.

STEKETID: Forskjellen på en tørr og saftig kake kan være få minutter. Derfor må du ikke stole blindt på steketiden i oppskriften. Sjekk med en strikkepinne i midten.

5 . Kjevling av marsipan, paibunn og pizzabunn

Bruk plastfolie eller bakepapir på kjøkkenbenken når du skal kjevle ut marsipanlokk, paibunn, eller pizzabunn. Da vil det ikke sette seg fast på benken. Eventuelt kan du benytte hvetemel, og snu deigen eller marsipanen ofte.

6 . Unngå søl på serveringsfat

Når du skal pynte en kake med glasur, beskytt kakefatet ved å legge 5-10 cm brede strimler med matpapir litt inn under kaken. Ta bort strimlene når du er ferdig med å pynte.

7 . Få et glansfullt resultat med frukt og bær

Du kan dyppe eller pensle frukt og bær med gele for å få en fin og glansfull overflate.

PYNT: Få et glansfull resultat ved å pensle frukt og bær med gelé. FOTO: Blomsterberg

PYNT: Få et glansfull resultat ved å pensle frukt og bær med gelé. FOTO: Blomsterberg

8 . Få en jevn glasuroverflate

Ikke sett glasuren i kjøleskapet før du tar den på kaken. Temperert glasur er enklere å fordele, og det er enklere å få en jevn overflate på kaken.

9 . Deling av sukkerbrødet

Et godt tips er å bruke en brødkniv når du skal dele sukkerbrødet. Skjær inn fra siden, og fortsett rundt kaken før du til sist skjærer helt gjennom.

På den måten kan du også rette opp igjen eventuelle feilskjæringer.

10 . Få en blank sjokoladeglasur

For å få en så blank som mulig sjokoladeglasur, bør du varme opp væsken og trekke kjelen av varmen før du smelter sjokoladen i vannbad. La sjokoladen smelte litt før du rører i den.

Det er veldig viktig at det ikke kommer damp fra vannet oppi sjokoladen, da blir den matt. Sjokoladen skal holde en temperatur på mellom 33-38 grader. Her er det greit å ha et termometer.

LES OGSÅ: Smarte redskaper når du skal bake til jul

SJOKOLADEGLASUR: For å få en blank sjokoladeglasur, bør du varme opp vannet og trekke kjelen av varmen før du smelter sjokoladen.

SJOKOLADEGLASUR: For å få en blank sjokoladeglasur, bør du varme opp vannet og trekke kjelen av varmen før du smelter sjokoladen.