1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Baking
  4. Gjør kaka til festens midtpunkt
Baking

Gjør kaka til festens midtpunkt

Konditorene Mette Blomsterberg og Vilde Nistad Strandos viser deg triksene som gjør at kakene ser ekstra lekre ut.

Gjør kaka til festens midtpunkt

Har du lyst til å gjøre det lille ekstra for at kaka eller baksten skal skinne på serveringsfatet når gjestene kommer? Vi har spurt to dyktige og erfarne konditorer om hva som er de beste triksene for å pynte kaka på en enkel og fin måte, og gjøre kaka til festens midtpunkt.

DYKTIG KONDITOR: Vilde Nistad Strandos vant flere kategorier i Nordic Pastry Cup nylig, samt er deltager på Baker- og konditorlandslaget.

Nordisk vinner av beste dessert og kake

Vilde Nistad Strandos ble tidlig interessert i matlaging og kakebaking, og valgte derfor å bli konditor. I 2014 vant hun NM årets ung konditor, og fikk plass på Baker- og konditorlandslaget i 2017. Siden 2020 har hun vært lagtrener for konditorlandslaget.

– Jeg liker best å lage sjokoladekake og sjokolademousse, eller noe annet med sjokolade. Jeg synes dette er veldig godt, og som mange andre så har jeg en svakhet for sjokolade. Det som er fint med sjokoladekaker er at du kan kombinere det med så mange ulike smaker, for eksempel bringebær og pasjonsfrukt.

LEKKER OG UNIK KAKE: Et av kakemesterverkene til konditor Vilde Nistad Strandos.

Her er konditorens beste triks:

– Du bør ha en bakepalett, en slags stekespade, for å stryke over og få en jevn og fin overflate. Hvis du for eksempel skal lage en moussekake i rund form er det lurt å ha en plastring/folie som er ment for kakebaking, slik at kantene skal bli pene. Du kan også bruke sprøyteposer med en tipp og lage ulike mønstre. Pynt gjerne med noen friske bær tilslutt.

LES OGSÅ: 10 hemmeligheter til perfekte kaker

ENKELT OG GODT: Pynt gjerne kaka med friske bær. Det er både fargerikt og godt.

Hva slags pynt du bør ha er avhengig av hva slags kake eller bakst du skal lage.

– Jeg synes det er finest å bruke bær eller sjokoladepynt på bløtkaker. Unngå marsipan eller fondant ettersom det vil smelte inn i kremen. På en marsipankake kan du derimot gjerne lage marsipanroser/blomster og pynte kaka med. Skal du lage en sjokoladekake med smørkrem inni, så er det godt tips å bruke den samme smørkremen på toppen, og lage noe små rosetter rundt kanten, sier Nistad Strandos og legger til:

– Når det gjelder muffins må du først ha en glasur eller krem og deretter ha pynten oppå. Det finnes mye ulikt strø som er veldig fint å pynte med, eller du kan lage marsipanpynt. Du kan også bruke noen bær, forklarer konditoren og gir følgende tips tilslutt:

– Hvis du har bakt litt før ville jeg anbefale å bake noe du vet at du klarer. Det trenger ikke å være veldig avansert så lenge det smaker godt. Ikke sett lista for høyt, og start i det små. Så kan du heller jobbe deg mot mer avanserte varianter etter hvert som du blir bedre til å bake.

LES OGSÅ: 10 hemmeligheter til perfekte kaker

DANSK KONDITORSTJERNE: Mette Blomsterberg er en erfaren konditor. Hun driver egen café og konditori i København, i tillegg til å utvikle sin egen produktserie med bakeprodukter.

Danmarks konditordronning

Mette Blomsterberg er Danmarks ukronede konditordronning, og er utdannet konditor ved ”Kransekagehuset” i Ny Østergade i København. Blomsterberg har drevet egen café og konditori i mange år, samt utgitt flere kake- og dessertbøker og bidratt som ekspert på dansk TV. Den danske konditoren har også utviklet og laget sin egen produktserie med smarte bakeprodukter. Se et stort utvalg av Blomsterbergs produkter her.

Mette Blomsterberg anbefaler å bruke en terteform med løs bunn når du baker.

– Jeg baker både søte og salte terter i terteformene mine, men jeg legger også i små boller av deig, og får deilig brytebrød. Det er veldig praktisk at bunnen er løs, det gjør det mulig å sjekke om tertebunnen er nok stekt, forklarer Blomsterberg.

– Når terten eller brødene er ferdig stekt og tas ut av ovnen frigjøres den fra kanten av formen, slik at den kan ’få luft’ og dampen slippes ut.

PRAKTISK REDSKAP TIL PYNTINGEN: Engangssprøyteposer er praktiske, og passer til alt fra søte desserter til potetmos.

Når du skal pynte en kake er det også viktig å ha praktiske redskap som gjør det enkelt å få et pent resultat. Få kaken til å bli festens midtpunkt på en enkel og smidig måte.

Sjekk disse smarte redskapene du bør ha på kjøkkenet

– Mine engangssprøyteposer i kraftig kvalitet er både praktiske og hygieniske, og passer like godt i det salte som i det søte kjøkken. Jeg bruker dem til å fylle dessertkremer og mousser opp i porsjonsglassene mine, til å fordele kakerøre i små former, til å dekorere alle slags kaker, de er også gode til for eksempel å sprøyte potetmos opp i små skåler og så videre.

LURT TRIKS: Bruk lagkakeplast/folie når du skal lage lagkaker og mousser.

Hvis du skal lage en mousse eller lagkake så har konditoren et veldig smart triks i ermet som gir et pent resultat.

– Jeg bruker lagkakeplast/folie til alle mine lagkaker og mousser som jeg støper i store eller små kakeringer eller springform. Etter en tur i fryseren blir moussens kant utrolig fin når plasten fjernes fra den iskalde kaken. Den kraftige kvalitet gjør det mulig å vaske den og bruke den en ekstra gang, sier Blomsterberg.

– Du kan også bruke lagkakeplasten/folien hvis du ønsker å forhøye for eksempel den 5 centimeter høye kakeringen til å støpe 6 eller 7 centimeter høye desserter. Det er også mulig å lage forskjellig sjokoladepynt på strimler av lagkakeplast/folie.

LES OGSÅ: Kjøpe ny blender? Husk dette