1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Slow-cooking – kosemat som lager seg selv!
Kjøkken

Slow-cooking – kosemat som lager seg selv!

Slow-cooking, eller på godt norsk langstidskoking, er perfekt når du har god tid, men helst ikke vil bruke den på kjøkkenet!

Slow-cooking – kosemat som lager seg selv!

Til tross for at vi gjerne har bedre tid i helger og feriedager enn i hverdagen, vil vi aller helst bruke tiden til andre ting enn å stå over grytene. Oppdag fordelene ved slow-cooking og få en bonus-oppskrift på en ekte fransk gryte!

Flere fordeler med slow-cooking

Å langtidskoke mat gir flere fordeler. Spart tid vil for mange være tungtveiende. Noe tid til forberedelser som kutting og hakking må påberegnes, men når alle ingredienser er ferdig preppet, er også kokken stort sett fritatt for flere gjøremål. Putt alt i gryta, tilpass temperatur og la maten lage seg selv. Men det er ikke bare tid på selve tilberedningen som spares. Alle ingredienser i én gryte betyr også at det kun er én gryte som skal vaskes i etterkant.

I en langtidskokt gryte er nærmest alt lov. Det er en god anledning til å rydde litt i kjøleskapet og samtidig redusere matsvinn!

Sist, men ikke minst; når alle gode smaker samles under ett lokk vil resultatet bli desto mer smakfullt. Kjøttet blir mørt og saftig, og ingen smaker går til spille. Altså, god og smakfull kosemat som nesten lager seg selv!

Slow-cooking i støpejernsgryte

Elektriske slow-cookere har kommet over Atlanteren og inn på det norske markedet, men dersom du ikke har ubegrenset med plass på kjøkkenbenk og i kjøkkenskap, vil vi like gjerne anbefale at du bruker en støpejernsgryte. En støpejernsgryte er allsidig i bruk og vil gi deg glede i mange år. En støpejernsgryte er enkel å vedlikeholde og kan brukes til alt fra å koke ris og brune kjøtt til både langtidskokte gryteretter og grytebrød. Særlig er Le Creuset kjent for sine ikoniske støpejernsgryter i et bredt fargespekter som vil kunne pryde enhver kjøkkenkrok.

Oppskrift Boeuf Bourguignon

Med Boeuf Bourguignon kan du enkelt fange fransk matlagings liv og sjel i én og samme gryte. Vi anbefaler at du bruker kjøttstykker med mye marmorering som sørger for at kjøttet blir saftig og full av smak. Bog, høyrygg eller bryst av okse er alle kjøttstykker som er godt egnet.

4-6 porsjoner

Ingredienser:

  • 600 g oksekjøtt, fra nakke eller bryst
  • 100 g tørrsaltet bacon (tilgjengelig i velassorterte matvareforretninger)
  • 25 g smør
  • 1½ ss hvetemel
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 flaske rødvin (75 cl)
  • ½ l kjøttkraft
  • 2 ts. tørket timian eller 6–8 kvister fersk timian
  • 6 laurbærblader
  • 6 sjalottløk
  • 6 fedd hvitløk
  • 600 g gulrøtter
  • 400 g sjampinjonger
  • salt og nykvernet sort pepper

Slik gjør du:

  1. Skjær kjøtt og bacon i biter på ca 2 x 2 cm. Brun baconbitene i en stor gryte.
  2. Ta baconbitene ut av gryten, smelt smøret i baconfettet og stek kjøttet i gryten. Krydre med salt og pepper.
  3. Dryss mel over kjøttet, tilsett tomatpuré og rør godt.
  4. Tilsett vin og kjøttkraft, timian (legg litt til side til pynt), laurbærblader og hele skrellede sjalottløk og hvitløk.
  5. La det hele småkoke i ca 1 ½ time på lav varme.
  6. Skrell gulrøttene og skjær dem i grove stykker.
  7. Rens sjampinjongene, og tilsett grønnsakene og baconbitene i gryten.
  8. La det småkoke i en halv time, til grønnsakene er møre.

Strø over timian og server gjerne med potetmos.

Bon appétit og vel bekomme!

Oppskrift krediteres Le Creuset