1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Derfor lønner det seg å bruke støpejernsgryte og panne
Kjøkken

Derfor lønner det seg å bruke støpejernsgryte og panne

Det er støpejernets spesielle egenskaper som gjør at du ved tilbereding av enkelte matretter heller bør gå for en støpejernsgryte, enn den klassiske stålgryten.

Derfor lønner det seg å bruke støpejernsgryte og panne

Du har sannsynligvis et godt utvalg av gryter og stekepanner hjemme, men kanskje ikke så mange i støpejern? For enhver matelsker og hobbykokk er en flott støpejernsgryte og støpejernspanne det perfekte tilskuddet til gryteskapet på kjøkkenet. For ikke å nevne den perfekte gaven til alle som liker å leke seg på kjøkkenet.

Perfekt til steking med høy temperatur

Den viktigste egenskapen til støpejern, som gjør at den skiller seg fra andre produkter, er at støpejern har et mye lavere smeltepunkt enn for eksempel stål. Dette gjør at varmen fordeles bedre og jevnere. Støpejern tåler også ekstra høy varme. En god støpejernsgryte og støpejernspanne egner seg dermed perfekt til tilbereding av matretter som krever ekstra høye temperaturer.

Brasserie støpejernspanne egner seg godt til steking av matvarer som krever høyere temperatur. Støpejernet tåler høy varme og fordeler varmen optimalt.

Støpejernspanner

I og med at støpejern tåler høyere temperaturer, er støpejernspanner spesielt godt egnet til steking av biff og bruning av kjøtt generelt. Noen støpejernspanner kan også brukes i ovnen, avhengig av håndtaket. Panner med støpejernshåndtak og kan trygt settes i ovn. Bare vær oppmerksom på at støpejernshåndtaket blir varmt- ikke bare i ovnen, men også når pannen brukes på koketoppen.

Trehåndtak på støpejernspanner ikke tåler ovnsbruk, men i mange tilfeller kan trehåndtaket tas av. Fordelen med trehåndtak er allikevel at de ikke blir varme å holde i når du bruker pannen på koketoppen.

Med støpejernshåndtak

Med avtakbart trehåndtak

One-pot-cooking: En støpejernsgryte er perfekt når du skal brune kjøtt før du tilsetter resten av ingrediensene til gryteretter eller supper.

Støpejernsgryte med utallige bruksområder

En støpejernsgryte er perfekt når du skal brune eller steke kjøtt før du tilsetter resten av ingrediensene du trenger til gode gryteretter eller supper. Og i tillegg til å tåle høye temperaturer, tåler også støpejernsgryter stekeovn. Støpejernsgryter er derfor det naturlige valget når du skal bake grytebrød, men også til såkalte slow-cookingsretter som med fordel kan godgjøre seg i ovnen.

Les mer om slow-cooking her

Støpejernsgryter er energieffektive og holder godt på varmen, selv når de tas bort fra varmekilden. Det betyr at maten holder seg seg varm gjennom hele serveringen. Da er det heller ingen ulempe at de tar seg godt ut på spisebordet med sitt tradisjonelle design, med eller uten farger.

Tradisjonelt og sort

Ikonisk og fargerik

Støpejernsgryter og -panner er gjerne innsatt med emalje som beskytter mot rust og bidrar til enklere rengjøring, selv ved håndvask.

Egenskapene til støpejernsgryter og -panner gjør de nærmest uunnværlige på et kjøkken, og vil gi matglede år etter år- til og med i generasjoner.

Velg riktig stekepanne ut fra ditt matlagingsbehov. Her finner du mer informasjon om hva som er viktig å tenke på når du skal kjøpe ny stekepanne.