<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

Oppbevaring av grønnsaker

Riktig oppbevaring av frukt og grønt sørger for at råvarene holder seg lengre. Oppbevaringsbokser er et nyttig hjelpemiddel som selv kokkene sverger til. Lær hvordan du kan oppbevare grønnsaker og lage en smakfull chiliolje sammen med Christian André Pettersen.

Oppbevaring av grønnsaker

Oppbevaring av grønnsaker

Salat, løk og chili igjen fra fredagstacoen? Eller brukte dere ikke alle rotgrønnsakene til lapskausen? Det er alltid kjedelig å kaste mat. Ikke bare er det kjedelig for miljøet, men også for lommeboka. Sammen med profesjonelle kokker har vi samlet tipsene på oppbevaring av frukt og grønt på best mulig måte når det har blitt litt til over.

Vi vil redusere matsvinnet!

Espen Karlsen er leder i Jernia og er lidenskapelig opptatt av mat og miljø. Hvert år kaster vi nordmenn 41,5 kg med mat og ofte er dette helt fine varer som ikke er nødvendig å kaste. Sammen med mesterkokk Christian André Pettersen skal vi derfor vise dere enkle og smakfulle tips til hva du kan gjøre med maten som blir til overs, og hvordan vi best mulig oppbevarer maten:

Slik oppbevarer du salat

For å ta vare på salaten, vask den og tørk den på en god og forsvarlig måte- da holder den seg lenger. Vi kjøper mye salat, og det er noe av det vi kaster mest. Et tips for når salaten har blitt litt slapp, kan man ha den oppi i bolle med iskaldt vann- gjerne med isbiter og la den ligge i 10-15 minutter. Dette gjør at salaten får fuktighet, kommer til liv og blir sprø igjen. Det er viktig at man i etterkant får tørket det og pakket det godt. Dette gjøres enkelt i en salatslynge. Salaten må tørkes godt nok slik at det ikke er noe vann som holder det fuktig. Salatslyngen gjør det enkelt å tørke salaten, og du vil se at vannet har falt av salaten. For å oppbevare salaten på en best mulig måte, ha de i lufttette oppbevaringsbokser med papir med kaldt vann på i bunn. Vannet på papiret er næringen til salaten og gjør at salaten kan stå i 4-5 dager i kjøleskapet.

Vakumering

Vakumering gjør at det ivaretar en god produksjon og at man har lenger varighet på det. For vakumere varene, trenger du vakuumpumpe eller vakuumbokser.

Slik oppbevarer du rotgrønnsaker

Et annet tips for oppbevaring er å skrelle og skylle alle rotgrønnsaker på forhånd. Dette holder seg i de lufttette oppbevaringsboksene med et kaldt papir i bunnen i kjøleskapet.

Slik oppbevarer du løk

Når du har en halv løk til overs, er det like greit å kutte den opp med en kniv for å oppbevare det på best mulig måte i de lufttette boksene. Dette holder seg i en uke i kjøleskapet. Da har man det lett tilgjengelig og vil gjerne bruke det.

Chiliolje:

Man trenger som regel kun en chili om gangen. Men når du kjøper chili må du som regel kjøpe en pakke med flere. Denne oppskriften er for deg som alltid har chili til overs i kjøleskapet!

Utstyr:

Ingredienser:

  • 2 stk chilli
  • 2 dl raps- eller solsikke olje
  • 1 ts salt

Fremgangsmåte:

  1. Kutt av de grønne stilkene på chiliene og del dem i to.
  2. Mål opp 2 dl olje. Det er viktig at den er smaksnøytral og tåler høy temperatur.
  3. Tilsett en ts med salt og chilien i oljen.
  4. Bruk en stavmikser og miks dette sammen.
  5. Hell det over i et oppbevaringsglass.

Chiliolje holder seg lenge i kjøleskapet og det kan brukes til alt mulig. Tips! Dette kan være en fin gave å gi bort.

Relaterte produkter