1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Oppbevaring av grønnsaker
Kjøkken

Oppbevaring av grønnsaker

Riktig oppbevaring av frukt og grønt sørger for at råvarene holder seg lengre. Oppbevaringsbokser er et nyttig hjelpemiddel som selv kokkene sverger til. Lær hvordan du kan oppbevare grønnsaker på best mulig måte, og få med oppskrift på smakfull chiliolje som bonus.

Oppbevaring av grønnsaker

Oppbevaring av grønnsaker

Salat, løk og chili igjen fra fredagstacoen? Eller brukte dere ikke alle rotgrønnsakene til lapskausen? Det er alltid kjedelig å kaste mat. Ikke bare er det kjedelig for miljøet, men også for lommeboka. Her har vi samlet tipsene på oppbevaring av frukt og grønt på best mulig måte når det har blitt litt til overs.

Bli med å redusere matsvinn!

Hvert år kaster vi nordmenn 41,5 kg med mat og ofte er dette helt fine varer som ikke er nødvendig å kaste. Derfor deler vi enkle og smakfulle tips til hva du kan gjøre med pasta, poteter og ris som blir til overs, og hvordan du best mulig oppbevarer maten.

Slik oppbevarer du salat

Vi kjøper mye salat, og det er noe av det vi kaster mest. Med salat i hus holder den lengst dersom du vasker den, tørker den godt og oppbevarer den kjølig og tørt. Den er nemlig ikke særlig glad i å bli oppbevart fuktig. Den enkleste måten å tørke salat på, er med en salatslynge. Når salaten er tørr bør den legges i en lufttett oppbevaringsboks. Legg gjerne litt kjøkkenpapir nederst i boksen som kan trekke til seg fukt. Da holder den seg fint i kjøleskapet i opptil en uke. Boksen vil også skåne salatbladene fra andre matvarer.

Et tips når salaten har blitt litt slapp, er å gi den et iskaldt vannbad – gjerne med isbiter. La den ligge i 10-15 minutter, og du vil se den kommer til liv igjen, og blir sprø igjen. Det er viktig at du i etterkant får tørket den godt slik at den ikke bli vassen før servering.

Slik oppbevarer du rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker er proppfulle av vitaminer og mineraler som er sunne og gode for kroppen – særlig når de spises rå. Et tips for å spise mer rotgrønnsaker er å skrelle, skylle og gjerne kutte de på forhånd. Da er det enkelt å forsyne seg med litt sunn snacks om nøden skulle bli for stor mellom måltider. I motsetning til salat er rotgrønnsaker glad i fuktighet og bør oppbevares i en i en lufttett oppbevaringsboks med et fuktig papir i bunnen i kjøleskapet.

Slik oppbevarer du løk

Skal du bare bruke halve løken, men allikevel er godt i gang med hakkingen? Hakk gjerne hele løken når du først er i gang. Det som er til overs kan helt trygt oppbevares i kjøleskapet i opptil en uke – så lenge det oppbevares i en lufttett boks som forhindrer bakterieansamlinger og lukt til andre matvarer. Og når løken er ferdig kuttet sparer du også tid ved neste anledning.

Chiliolje:

Man trenger som regel kun én chili om gangen. Men når du kjøper chili må du ofte kjøpe en pakke med flere. Lag din egen chiliolje med chili som blir til overs!

Utstyr:

Ingredienser:

  • 2 stk chili
  • 2 dl raps- eller solsikke olje
  • 1 ts salt

Fremgangsmåte:

  1. Kutt av de grønne stilkene på chiliene og del dem i to.
  2. Mål opp 2 dl olje. Det er viktig at den er smaksnøytral og tåler høy temperatur.
  3. Tilsett en ts med salt og chilien i oljen.
  4. Bruk en stavmikser og miks dette sammen.
  5. Hell det over i en oljeflaske.

Chiliolje holder seg lenge i kjøleskapet og det kan brukes til alt mulig. Tips! Dette kan være en fin gave å gi bort.