1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Så enkelt unngår du å kaste mat
Kjøkken

Så enkelt unngår du å kaste mat

Å kaste mat er det samme som å kaste penger. Få tips på hvordan du kan spare penger, plass og miljø med smart oppbevaring av matvarer.

Så enkelt unngår du å kaste mat

Ifølge Matvett.no kaster nordmenn så mye som 217 000 tonn mat hvert år.

Middagsrester til lunsj, smarte handleturer og god oppbevaring er noe mange kan bli langt flinkere til.

LES OGSÅ: De perfekte gavene til pizzaelskeren

SPIS RESTENE: Veldig mange ender opp med å kaste matrestene – noe som er sløsing av penger. Gjør det til en vane at du tar med deg restene i en matpakke på jobb eller skolen.

Tøm kjøleskapet før du fyller på

Vi kaster matrester som kan fryses eller bli spist dagen derpå, vi kaster frukt og grønt som ser litt stygt ut, og vi glemmer igjen mat i kjøleskapet fordi vi fyller den opp med noe nytt.

Mange er også skeptiske for å få i seg mat etter «best før»-datoen, som egentlig ikke betyr annet enn nettopp best før.

Selv om mange kan bli flinkere til å spise det de har liggende, er det ikke til å komme unna at maten vil bli gammel etter hvert – men det vil skje mye langsommere dersom du oppbevarer den riktig.

Slik kan du forlenge levetiden til maten

For å forsinke denne prosessen så lenge som mulig, foreslår daglig leder ved Jernia Sandvika, Christian Smestad, at du kan vakumpakke den.

– Med en vakumeringsmaskin får du luften ut av posen, slik at maten for eksempel holder seg bedre i fryseren, sier han.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak god kaffe

Bruk en vakuumpakker for å fjerne luften rundt matvaren. Da forlenger du holdbarheten betraktelig – både det du skal legge i kjøleskapet og det du skal fryse ned.

Et kjøttstykke skal kunne holde seg godt opp til fem ganger så lenge i fryseren før det får fryseskader dersom det er vakuumpakket.

Dessuten tar vakuumpakket mat minimalt med plass.

– Kutter du opp grønnsaker, eller har pålegg i en vakuumtett pose, så utsetter du forråtnelsesprosessen og det holder seg lenger i kjøleskapet forteller han.

Velg lufttett oppbevaring

Dessuten finnes lufttette oppbevaringsbokser i alle former og størrelser. Ha middagsrestene i dem, og ta ferdige porsjoner rett ut av fryseren og inn i mikroen.

Både tid og matsvinn spart.

– Det finnes også smarte oppbevaringsglass med skrulokk til tørrvarer, så det holder seg bedre, sier Smestad.

LES OGSÅ: Kjøpe ny blender? Husk dette

OPPBEVARINGSBOKSER: Gode og lufttette oppbevaringsbokser er også avgjørende for at holdbarheten til matvarene skal være lenger – dette gjelder også tørrvarer.