1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Maling
  4. Dette bør du tenke på når du skal male kjøkken
Maling

Dette bør du tenke på når du skal male kjøkken

Vurderer du nytt kjøkken? Å skifte ut kjøkkeninnredningen kan fort bli kostbart. Å male kjøkkenvegg eller å male kjøkkeninnredning kan ofte være nok til at det gamle kjøkkenet får det løftet du ønsker! Vi gir deg tipsene til enkel fornyelse av kjøkkenet.

Dette bør du tenke på når du skal male kjøkken

Male kjøkken

Kjøkkenet er husets hjerte. Vi tilbringer mye tid på kjøkkenet både for å lage mat og samle familie og venner for å spise sammen. Vi nordmenn elsker også å pusse opp – og blant det vi pusser opp mest er kjøkkenet. Å gi kjøkkenet et helt nytt uttrykk trenger ikke å bety fullstendig oppussing. Å male kjøkken med noen malingsstrøk på vegger og innredning kan virkelig utgjøre en stor forskjell.

Usikker på hvilke farger du skal velge? Vi har fargerådgivere som kan hjelpe deg med å finne de perfekte fargene.

Male kjøkkenvegg

For et godt malingsresultat må vi starte med et godt forarbeid. Start med å rengjøre flaten du skal male ordentlig med Jotun spesialvask. Denne spesialvasken fjerner effektivt skitt og smuss! Vask over med en lofri klut og la tørke – den trenger ikke å skylles av før maling.

Tips: Som et alternativ kan du bruke Jordan Maleklar engangsmopp. Moppen festes enkelt med borrelås på slipebrett eller moppesystemer. Denne er genial til vask av større flater! Moppen sikrer god heft for maling og forbygger gjennomslag av smuss og skitt. Overflaten er malingsklar direkte etter bruk.

Engangsmopp Malingsklar er genial til større flater og spesielt om du skal vaske litt i høyden. Foto: Jordan

Bruk sparkel for å tette hull eller sprekker. Slip og puss sparkel for en jevn overflate og tørk bort støvet med en mikrofiberklut.

Påfør heftgrunn dersom underlaget krever det. Heftgrunn bør påføres på samme måte som maling, altså uten slurv. Slurves det med heftgrunn blir heller ikke sluttresultatet bra.

For å unngå uønskede malingsflekker er det viktig å maskere lister rundt vinduer, karmer, tak og gulv med maskeringstape. Legg også dekkfolie for å beskytte gulv mot malingssøl. Et tips er å bruke hansker for å unngå malingssøl på hender.

For å gjøre malejobben enklere og mer effektiv anbefales det å bruke rulle og forlengerskaft. Da kommer du til med malingen høyt oppe! Velg malerulle utfra hvilket underlag du skal male. Skal du male gips anbefales en malerulle til jevnt underlag. Og skal du male fliser velger du en malerulle beregnet for glatt underlag. Til hjørner, skjøter og detaljer er det lettest å male med en skrå pensel for best resultat. Vi kan også anbefale et smart håndholdt malekar for småjobbene. La så tørke før du påfører ett nytt strøk.

Male kjøkkeninnredning

Jo mer tid du legger i forarbeidet jo bedre og langvarig resultat får du! Skru av frontene og knotter for å komme ordentlig til med malingen. Start med en grundig vask med Jotun spesialvask, eller Jordan malingsklar, for å fjerne smuss og fett. Puss deretter lett over med fint sandpapir og fjern støvet med en mikrofiberklut.

Grovklut i bruk

Etter all sannsynlighet er kjøkkeninnredningen allerede malt, enten fra fabrikk eller fra tidligere fornyelsesprosesser. For at malingen skal hefte på underlaget må du påføre et tynt og jevnt strøk med heftgrunn. Også her er det viktig at du du ikke slurver. Finner du småskader og uønskede hull tetter du disse med sparkel. Puss og tørk av støv.

Da er det tid for maling! Lady Supreme Finish er god på denne type flater. Den er enkel å jobbe med, flyter godt og er ekstremt slitesterk. Og 2 strøk gir dekkgaranti. Du bestemmer selv glansgrad, men jo høyere glansgrad desto enklere blir overflaten å rengjøre. Supreme Finish halvblank 40 er den mest brukte malingen til kjøkkenfronter.

Skal du male glatte fronter anbefaler vi å påføre malingen med malerull for glatte flater og deretter bruke en etterstryker for strøkent resultat. Er frontene derimot profilerte, er en skrå pensel god å jobbe med i detaljene. En malerulle kan brukes på kantene og etterstryk med etterstryker for et perfekt resultat. La malingen tørke før du pusser lett over med fint sandpapir. Tørk av støvet og påfør nytt strøk med maling. La malingen tørke en dag eller to før du monterer kjøkkenet på plass igjen. Sett av en helg og få et helt nytt kjøkken- godt for både lommebok og miljø.

Tips! For å sette et ekstra særpreg på ditt nye kjøkken kan du montere nye knotter på skap og skuffer.

Å utføre malejobben kan alle klare, men det er ikke alltid at tiden strekker til. I samarbeid med Luado kan vi hjelpe deg med å utført malejobben, eller andre hverdagsprosjekter du måtte ha. Les mer om tjenesten her.