1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Maling
  4. Hvordan male gangen? Vi gir deg tipsene for en fin gang
Maling

Hvordan male gangen? Vi gir deg tipsene for en fin gang

Å male gangen er i utgangspunktet som å male andre interiørflater. Men, som husets første skanse mot all slags skitt, kan det være greit å vurdere bruksbehovet. I gangen legger du gjerne et gulv som tåler vann og som er enkelt å vaske. Har du små barn eller husdyr, er det slett ikke dumt å velge maling som kan vaskes, og som tåler fukt og slitasje.

Hvordan male gangen? Vi gir deg tipsene for en fin gang

Male gangen – forberedelser

Skal du male gangen, må du først gjøre den ren. Fjern støv og skitt fra kriker og kroker. Vask flatene med egnet rengjøringsmiddel som Jotun spesialvask. Når veggen er tørr er den malingsklar.

For å gjøre veggvasken raskt og enkelt kan det være lurt å investere i en moppestang med mikrofibermopp og ha en ekstra mikrofiberklut til karmer og listverk.

Tips: Bruker du Jordan Maleklar engangsmopp går vaskejobben enda enklere. Moppen festes enkelt med borrelås og er genial til vask av større flater. Moppen sikrer god heft for maling og forbygger gjennomslag av smuss og skitt. Overflaten er malingsklar direkte etter bruk.

Bruk en ekstra mikrofiberklut til å tørke over alle hjørner, lister og karmer.

Beskytt gulvet med malefilt og bruk dekkfolie på garderobeskap og annet du ikke vil ha malingsflekker på.

Sparkling av vegg

Begynn med å sparkle hull og ujevnheter – en god sparkle jobb gir topp sluttresultat. Her bruker du fin sparkel, før du tørker av med en fuktig klut mens sparkelmassen fremdeles er fuktig. Gjør du dette slipper du ekstra pussejobb senere. Når du pusser ned sparkel/ujevnheter jobber du mest effektivt med et slipebrett og finkornet sandpapir. Bruk forlengerskaft om nødvendig. Pussestøvet er finkornet og fester seg til det meste, også veggene. Etter pussingen må derfor vegger, lister etc. tørkes over. Unngå skjolder ved å grunne alle sparklede flater før du maler. Når du grunner ser du også eventuelle ujevnheter der du må sparkle/pusse på nytt.

Sprekker som har dukket opp mellom vegg og lister, fikser du med en akrylfuge. For å få fugen jevn og fin bør du bruke en fugeglatter, eller litt oppvaskmiddel på fingertuppen.

Tips: Tak- og veggflater med større sprekker, for eksempel i plateskjøter og lignende, er ofte enklest å skjule dersom du legger på veggfornyer før du maler.

Male vegg

Riktig utstyr gjør malejobben enklere og sluttresultatet bedre. Kjøp malingsruller av god kvalitet, så får du et jevnt og pent resultat uten synlig rullemønster. Til større flater kan du vurdere å bruke en malebøtte framfor rullebrett med engangsinnlegg. Til mindre flater fungerer rullebrett eller et praktisk håndholdt malekar fint. Har du et forlengerskaft til malingsrullen slipper du mange turer opp og ned stigen.

Tips: Med engangshansker slipper du hender fulle av malingssøl, og en kjedelig og langtekkelig håndvask. Du kan også få nytte av Jordan wipes som effektivt fjerner malingsflekker fra hendene.

Bruk gjerne maskeringstape dersom du skal ha forskjellige farger på veggen og listene – bruk pensel for å komme til i overgangene.

Før du bruker malingsrullen på veggflatene, males overgangene mellom lister og vegg med pensel. Når dette er gjort kan du «dele opp» veggen i mindre flater. Unngå skjolder ved å alltid male vått til vått – det nye strøket skal overlappe mot forrige «bane» før denne tørker. Malingsrullen skal mettes med maling, så dypp ofte – for lite maling kan fort gi ujevnheter. Gjør deg ferdig med hele veggen før du tar pause. Det trengs alltid to strøk eller flere for å få et topp resultat.

Til maling av gangen er det fornuftig å bruke en maling som tåler ekstra slitasje og vask. Vi anbefaler Jotun Lady Wonderwall. Lady kan blandes i mange flotte farger. Usikker på hvilke farger du bør velge? Vi har fargerådgivere som hjelper deg med å finne de perfekte fargene til din gang.

Male tak

Forlengerskaft er nærmest obligatorisk utstyr når taket skal males. Ellers er fremgangsmåten nokså lik som når du maler vegg. Takpanel maler du i panelbordets fulle lengde, før du går videre til neste panelbord. Jobber dere i par er det mye tid å spare på at én bruker malingsrullen og den andre tar penseljobben mellom panelbordene.

Rengjøring av malerutstyr

For å fungere godt neste gang du trenger det, må malerutstyret rengjøres skikkelig etter bruk. Rengjør ruller og pensler med penselrens. Du kan også bruke lunkent såpevann og vaske til busten er helt tom for maling.

Tips: Skal du fortsette jobben etter bare noen timer, kan pensler og ruller dyppes i maling og legges i en brødpose eller lignende. Fest en strikk rundt skaftet for å gjøre posen lufttett.

Skulle du gjerne brukt tiden din på andre ting enn å male gangen? Vi kan hjelpe deg med å få malingsjobben utført. Les mer om tjenesten her.