Male vegg

En rimelig og enkel måte å skape fornyelse i hjemmet. Her har vi samlet inspirasjon, tips og veiledning til fremgangsmåte når du skal male en slett vegg.

  1. Fargeinspirasjon
  2. Male vegg steg for steg
  3. Hvorfor forarbeid er viktig
  4. Slik gjør du grunnarbeidet
  5. Riktig maling til riktig rom
  6. Malerverktøyet som gir best resultat
  7. Gratulerer

Bli inspirert av Jotuns vakre farger!

Jotun Lady 11175 Adventure og 11174 Curious Mind. Foto: Jotun AS
Jotun Lady 20144 Grounded Red. Foto: Jotun AS
Jotun Lady 5490 Serene Blue. Foto: Jotun AS
Jotun Lady 7637 Exhale og 20142 Daydream. Foto: Jotun AS
Jotun Lady 8478 Pale Green. Foto: Jotun AS
Jotun Lady 8546 Local Green. Foto: Jotun AS
Jotun Lady 20145 Wisdom. Foto: Jotun AS
Jotun Lady 4863 Statement Blue og 1462 Grå Skifer. Foto: Jotun AS

Male vegg steg for steg

Det er lett å la seg rive med når det endelig er besluttet at det er på tide med forandring. Det frister å gyve løs med lyst, iver og pågangsmot. Men brems, og gjør det riktig. Ta deg tid til grundig forarbeid og grunnarbeid. Og ikke minst test fargevalget ditt før 10 liters spannet kjøpes inn. Da får du resultatet du drømmer om! Snakk med våre fargerådgivere om du ønsker hjelp til fargevalg.

 

Hvorfor forarbeid er viktig når du skal male vegg

Når du skal male er det viktig å først fjerne støv og smuss fra overflaten. Sluntrer du unna rengjøringen kan du ende opp med malingsskjolder, flekker eller oppleve dårlig heft slik malingen flasser av etter kort tid. Dekk til overflater som ikke skal males med maskeringstape og dekkfilt for å unngå søl og kjedelig etterarbeid. Fjern det du kan fra veggen som deksel til stikkontakter, knagger, hyller. Da letter du ikke bare maskeringsjobben, men sluttresultatet blir også jevnere og penere.

Dette trenger du til forarbeid →

 

Grunnarbeid når du skal male vegg

Godt grunnarbeid gir deg slette, pene overflater. Alle slags ujevnheter i overflaten jevnes ut med sparkel, men hvilken type sparkel du velger avhenger av underlag og hvor dype ujevnhetene er. Det skilles også mellom flekksparkling, skjøtesparkling og helsparkling. Før du sparkler må veggen være rengjort og tørr. En ny og glatt vegg bør påføres en runde med heftgrunn for at sparkelen skal feste seg skikkelig. Sørg for å ha rikelig med sparkel. Sparkel synker når det tørker, så ta med i beregningen at du kanskje må sparkle flere ganger. Når sparklet har tørket sliper du det jevnt med et slipebrett og slipepapir. Skal du slipe i høyden anbefaler vi forlengerstang- da går jobben lettere.

Dette trenger du til grunnarbeid →

 

Lær hvordan du sparkler her:

Slik sparkler du en ujevn vegg

Slik sparkler du gipsplater

Slik helsparkler du veggen

Tips til 100 % slett vegg

Jotun Slett Vegg kan du bruke etter du har helsparklet veggen for å unngå at krakeleringer syns på sikt. Legg Slett Vegg direkte på slette gipsplater etter at gipsskjøten er sparklet, eller etter at du har helsparklet mønstret glassfiberstrie, murstruktur og lignende. Jotun Slett Vegg er forgrunnet på begge sider og dekkes godt ved 2 strøk maling.

100% slett vegg

På bildet: Lady Pure Color 12083 Devine. Foto: Jotun A/S

 

Slik legger du på Jotun Slett Vegg

Velg riktig maling til riktig rom

Veggmalinger uttrykkes i ulike glansgrader. Noen malinger er matte, mens andre malinger er blankere. En matt overflate gir et eksklusivt og rolig uttrykk og fargen kommer fram på en elegant måte. En blankere flate reflekterer og sprer mer lys samtidig som at den gjengir fargene i omgivelsene.
I rom som gang, kjøkken og vaskerom er vegger utsatt for ekstra slitasje og smuss. Da er det en fordel at veggen kan vaskes ved behov uten at det blir skjolder. Helmatte malinger har ofte en ømfintlig overflate som gjør at merker lett oppstår og behovet for å male om er hyppigere. I rom som soverom og stue kan en helmatt maling være bedre egnet. Som regel bør du male to strøk med maling for å få et jevnt resultat, så husk å beregne nok maling til overflaten du skal male. Det er bedre å ha litt for mye enn litt for lite. Oppbevarer du malingen frostfritt holder den lenge.
På bildet: Jotun Lady 12079 Gleam og 1622 Refleksjon. Foto: Jotun AS

Med gode malerverktøy får du best resultat!

Når du skal male vegg vil det lønne seg å investere i kvalitet både i malepensel og malerulle. Bruker du pensel og rulle med godt malingsopptak slipper du å avbryte påføringen hyppig for å hente mer maling og kan dermed jobbe mer effektivt. Samtidig sparer du deg selv for mye søl og gris. Tett bust og struktur på pensel og rulle gir også en jevnere og penere finish på veggen. Start med malepensel langs kanter, lister, karmer. Rull deretter over penselstrøkene med en liten malerulle. Bruk en stor malerull når du skal male store veggflater. Et tips er å ikke male for store flater av gangen. Pass på å male vått i vått for å unngå skjolder. Kan du dele jobben med en du er glad i går det ikke bare raskere, men det vil også være enklere å unngå skjolder. Som oftest bør du male veggen med 2 strøk for et jevnt resultat. La malingen tørke etter anvisning mellom strøkene.

Finn riktig malerverktøy →

Gratulerer - nesten ferdig

Når malingsjobben er ferdig gjenstår kun fjerning av maskeringstape og dekkfilt. Om du har anledning er det smart å fjerne maskeringstapen før malingen har tørket. Du kan ta vare på penslen ved å rengjøre den skikkelig med penselrens.

Len deg tilbake og nyt resultatet- eller planlegg neste prosjekt!

Dette trenger du til etterarbeid →

På bildet: Jotun Lady 8546 Local Green. Foto: Jotun AS

Slik reparerer du hull i gipsveggen

Gips er skjørt, men heldigvis enkelt å reparere.

Se her →