1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Grill
  4. Kullgrill, gassgrill eller elektrisk grill?
Grill

Kullgrill, gassgrill eller elektrisk grill?

Diskusjonen om hvilken grill som er best blusser – bokstavelig talt – opp hver gang sesongen er i gang, og ikke minst når man skal gå til innkjøp av ny grill. Alle griller lager god mat, så vi anbefaler at du velger grill ut i fra komfort – hva føler du deg tryggest på, hvor ofte du griller, om du er enslig eller stor familie og hvor stor plass du har/regler for grill.

Kullgrill, gassgrill eller elektrisk grill?

Gassgrill

En gassgrill bruker propan/butan som brennstoff. Ved forbrenning av propan/butan oppstår direkte strålingsvarme fra forbrenningen og indirekte varme som reflekteres fra grillveggene og grillokket.
Propan/butan som brenner avgir ingen infrarød stråling*, og heller ikke smak eller lukt.

Gassgrill er enkel og praktisk. Den blir fort varm slik at du raskt kan komme i gang med matlagingen, og avkjøles tilsvarende raskt når den slås av. De ulike brennerne gjør det enkelt å holde kontroll på varmen, både for å holde varmen jevn over tid, men også for å lage ulike varmesoner kald/varm (praktisk når f.eks maten er ferdiglaget, og du ønsker å holde den varm).

Gassgrill egner seg godt i borettslag og i tettbygde områder/byer der kullgrill ikke er tillatt. Det er ingen grunn til å være engstelig for gass, men det er viktig å ha respekt for den og ta forholdsregel og sikkerhetsregler på alvor.

NB! Vær nøye med regelmessig vedlikehold av gass-slanger og ventiler!
NB! Oppbevar aldri gassbeholderen i skapet under grillen mens du varmen er på!

* Infrarød stråling bidrar til å lage stekeskorpe på maten. Flere gassgriller leveres med egen infrarød brenner.

Rask, enkel og smakfull mat på et blunk!
Med denne effektive grillen er det aldri lenge til god mat. Rask oppvarming og jevn, fin varme i kombinasjon med flere brennere og praktiske varmesoner.

Kullgrill

I kullgrill brukes karbon som brennstoff, enten i form av grillkull eller briketter. Når kullet forbrenner oppstår en direkte strålingsvarme fra forbrenningen i tillegg til infrarød varme.
Infrarød varme bidrar til å lage stekeskorpe på maten. Varmen fra kullet stråler i alle retninger og reflekteres i grillveggene og lokket og skaper indirekte varme som kan sammenliknes med en varmluftsovn.

Kullgrill avgir røyk, og noen ganger er røykutviklingen større enn andre. Årsaken er at kullet under produksjon ikke alltid har blitt 100% karbon, men fortsatt inneholder noe fliser og treverk, og dette kan variere med posen. Mange tenker det er røyken som gir den distinkte grillsmaken, men det er ikke røyken som skal ha æren for dette. Det er fettet og kjøttsaften som renner ned på kullet som fordampes og sendes rett tilbake i maten.

Er du tålmodig nok til å vente på at kullet blir varmt nok, trives i en aromasky av kull og mat, liker å høre det frese og sprake i grillen, improvisere med en aromatisk tvist på maten, og få skikkelige grillstriper på kotelettene? Da er god, gammeldags kullgrill noe for deg.

Kullgrill egner seg best på hytta eller områder der røykutviklingen ikke sjenerer eller plager andre.

Kull bør lagres tørt innendørs. Blir det liggende ute tar det opp fuktighet og brenner dårligere.
Nb! Kull ryker en del, men er ikke giftig (giftinformasjonen, folkehelseinstituttet)

Elektrisk grill

En elektrisk grill fungerer på strøm. Her trenger du ikke annet enn en stikkontakt for å komme i gang. Elektrisk griller er enkle å bruke, lette å holde rene og alltid klare til bruk.
Elektrisk grill egner seg supert for mindre husholdninger, er perfekt på balkongen, om bord på båt, camping, eller om du bor i bygårder eller steder der grilling i fellesområder er forbudt.