1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Baking
  4. Hvordan lage en flott kransekake
Baking

Hvordan lage en flott kransekake

I Norge har vi en lang tradisjon for å bake kransekaker til både store og små anledninger. Men visste du at antall kransekakeringer kan gi en indikasjon på hvor mange barn du får?

Hvordan lage en flott kransekake

Ved å spille av videoen, godtar du YouTube's bruk av informasjonskapsler. Mer info.

Ja, satt litt på spissen selvfølgelig. Men når det ble servert kransekake i bryllup i «gamle dager» sa den eldre skikken at brudeparet skulle løfte av den øverste ringen av kransekaken. Og antallet ringer som fulgte med skulle gi en idé om hvor mange barn paret ville få i fremtiden.

Denne kransekaken ble pyntet med friske spiselige syriner fra hagen som en vakker bryllupskake. Den kan også pyntes med usprøytede roser eller fioler/stemorsblomster. Bare husk at blomstene fort visner, så det blir penest om blomstene blir festet rett før servering. Det er også gøy å pynte med bånd, flagg og smellbongbonger. Du kan bruke små knappenåler for å feste pynten. Kransekake er en nydelig bakst som det er gøy å mestre, og det er bare fantasien som setter grenser for pynten.

Oppskrift kransekake

Til kransekakedeig:

  • 500 g malte mandler (ca 600 g mandler med skall)
  • 500 g melis
  • 160 g eggehvite (ca 4 store egg)
  • Smeltet smør og brødrasp til formene

Til glasur:

  • 1 eggehvite
  • Ca 180 g melis
  • ½ ts sitronsaft

Fremgangsmåte:

Skåld mandlene ved å legge de i kokende vann i 3-4 minutter. Hell av vannet, hell på kaldt vann og klem mandlene ut av skallet. Tørk de godt med et rent kjøkkenhåndkle og la de enten tørke i romtemperatur over et par dager, eller bre de utover en stekeplate og tørk de i ovnen et par timer på 30 grader “varmluft.

Mal mandlene med en mandelkvern, ikke bruk en kjøkkenmaskin til dette for da kan lett fettet begynne å skille seg fra mandlene. Bland 500 g malte mandler med melis i en kjøkkenmaskin med k-krok. Hell i eggehvitene og gjør maskinen til du har en jevn masse. Dekk bollen med plast og la stå i en times tid eller mer, så blir det lettere å jobbe med den.

Forvarm ovnen til 170 grader. Smør kransekakeformene med smeltet smør og dryss over brødrasp. Ha kransekakemasse i en småkakepresse med stort stjernehull. Dryss litt mel på benken og press ut en fingertykk pølse. Rull den jevn og legg deigen over i formene. Det kan være lurt å la kransekaken ligge på benken og flytte formen, så pølsen kommer ned i formen uten å måtte løftes så mye. Klem sammen skjøtene og stek kransekakene gyldne nederst i ovnen. Ca 13-15 min.

Avkjøl kransekakene i formene og løsne de forsiktig. For å få den rette myke konsistensen må kransekaker fryses i et døgn eller mer. Du kan pakke ringene inne i plast og fryse de før du setter de sammen, eller pakke hele den ferdige monterte kaken i en stor pose og fryse den hel.

Pisk eggehvite, melis og sitronjuice sammen i kjøkkenmaskinen til du har en litt luftig og glatt glasur. Ha den over i en sprøytepose med en tyll/tipp med et lite hull. For å få så rett kransekake som mulig er det lurt å bruke et snurrebrett når du monterer den. Sett et fat på brettet, legg på den største sirkelen og ha glasur i sikk-sakk mønster på ringen. Legg på neste og pass på at den ligger midt oppå den første. Etter hvert som du bygger opp kransekaken med ringer og glasur kan du snurre på brettet for å komme lettere til, og for å se om kaken bli rett. Bøy deg ned og se på kaken fra siden for å forsikre deg om at en og en ring er plassert midt oppå. Pynt så etter hjertens lyst!

Server kransekake til alle små og store anledninger. Foto: Marianne Pfeffer Gjengedal