Klikk & Hent i over 140 butikker. Bestill hjemlevering eller med MyPack - betal med VIPPS, faktura eller betalingskort.
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

Husk Fastelavn på søndag

Fastelavn nærmer seg, og med den følger de deilige fastelavnsbollene. Her følger en enkel oppskrift slik at du kan by familie og venner på hjemmebakst søndagen den 11. februar

Husk Fastelavn på søndag
Fastelavnsboller er ekstra gode boller som skal fylles med noe godt, som f.eks. syltetøy og/ eller mye krem, eller med mandelfyll.

Vet du hvorfor vi feirer fastelavn?

Helt tilbake til 1500-tallet har fastelavn vært en fest hvor man markerer kvelden før fasten. Opprinnelig er det en tredagers festperiode som består av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. I tillegg til disse dagene har vi også uttrykket feitetirsdag, som er en del av fastelavn. Fastelavnssøndag ble også kalt for fleskesøndag, og er dagen for fråtsing. Det å spise fastelavnsboller er rester av en gammel skikk.

Sjekk også oppskrift på sunne vafler

Oppskrift Fastelavnsboller

Til ca 16 boller:

50 g gjær (evt 1 pk tørrgjær)
3 ½ dl helmelk (eller annen melk)
100 g meierismør
100 g sukker
500 g hvetemel (ca.)
½ ts kardemomme
½ ts salt
½ ts bakepulver

Til pensling:
1 stk sammenvispet egg

Fyll til bollene:

3 dl kremfløte
2 ts vaniljesukker
1 dl syltetøy

Før servering:
1 dl melis

Slik gjør du det:

Smelt smøret. Ha i melk og varm til 37 °C. Smuldre gjær i en bakebolle, hell over væsken og rør til gjæren løst seg.
Ha i sukker, mel, kardemomme, salt og bakepulver oppi bollen, alt eltes deretter sammen til en smidig deig. Sett deigen til heving under plast til dobbel størrelse. (Ca. 30 minutter.)

Deigen deles i ca 16 deler og rulles til boller. Sett bollene på et brett med bakepapir og hev ytterligere 30 minutter under plast.

Pensle bollene med sammenvispet egg og stek mitt i ovnen på 225 °C i 8 – 10 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Fastelavn

Inviter til fastelavnssøndag! Photo: Marianne Haga Kinder

Tid for fyll:

Pisk så kremfløte og vaniljesukker til en luftig krem. Del boller i to og fyll med syltetøy og krem. Til sist – Dryss melis over bollene rett før servering.

Håper det smaker!

Les om Penta – Rosendahls flotte serie inspirert av pentagon (femkant)