1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Baking
  4. Oppskrift på fastelavnsboller til fastelavn
Baking

Oppskrift på fastelavnsboller til fastelavn

Fastelavn nærmer seg, og med den følger de deilige fastelavnsbollene. Her følger en enkel oppskrift slik at du kan by familie og venner på hjemmebakst på selveste fastelavn søndag.

Oppskrift på fastelavnsboller til fastelavn

Vet du hvorfor vi feirer fastelavn?

Helt tilbake til 1500-tallet har fastelavn vært en fest hvor man markerer kvelden før fasten. Opprinnelig er det en tredagers festperiode som består av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. I tillegg til disse dagene har vi også uttrykket feitetirsdag, som er en del av fastelavn. Fastelavnssøndag ble også kalt for fleskesøndag, og er dagen for fråtsing. Det å spise fastelavnsboller er rester av en gammel skikk.

Sjekk også oppskrift på sunne vafler

Oppskrift fastelavnsboller

Ca 16 boller:

50 g gjær (evt 1 pk tørrgjær)
3 ½ dl helmelk (eller annen melk)
100 g meierismør
100 g sukker
500 g hvetemel (ca.)
½ ts kardemomme
½ ts salt
½ ts bakepulver

Til pensling:

1 stk sammenvispet egg

Fyll til bollene:

3 dl kremfløte
2 ts vaniljesukker
1 dl syltetøy

Før servering:

1 dl melis

Slik gjør du det:

Smelt smøret. Ha i melk og varm til 37 °C. Smuldre gjær i en bakebolle, hell over væsken og rør til gjæren løst seg.
Ha i sukker, mel, kardemomme, salt og bakepulver oppi bollen, alt eltes deretter sammen til en smidig deig. Sett deigen til heving under plast til dobbel størrelse. (Ca. 30 minutter.)

Deigen deles i ca 16 deler og rulles til boller. Sett bollene på et brett med bakepapir og hev ytterligere 30 minutter under plast.

Pensle bollene med sammenvispet egg og stek mitt i ovnen på 225 °C i 8 – 10 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Fastelavnssøndag med fastelavnsboller! Foto: Marianne Haga Kinder

Tid for fyll:

Pisk så kremfløte og vaniljesukker til en luftig krem. Del boller i to og fyll med syltetøy og krem. Sist, men ikke minst – dryss melis over bollene rett før servering.

Håper det smaker!