1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Grill
  4. Griller du trygt? Gode tips til gass- og kullgrill
Grill

Griller du trygt? Gode tips til gass- og kullgrill

Uansett om du ferierer hjemme, på hytta, på båt eller i skogen er det viktig at du tar dine forholdsregler. Sommeren er høysesong for grilling. Her er noen forholdsregler for en tryggere grillsommer.

Griller du trygt? Gode tips til gass- og kullgrill

5 tips til tryggere grilling med kull

  1. Plasser kullgrillen stødig og i god avstand fra brennbart materiale.
  2. Vær forsiktig ved opptenning. Unngå tennvæske om mulig. Vi anbefaler en grillstarter
  3. Tøm kullet forsvarlig, gjerne i en sinkbøtte.
  4. Vent et par dager før du tømmer asken i søpla.
  5. Det kan være lurt å ha vann tilgjengelig.

GENIAL GENESIS: Den nye grillserien GENESIS fra Weber er laget og godkjent for at gassflasken kan stå inne i skapet. For andre gassgriller anbefaler vi det ikke. Les mer videre i artikkelen. Foto: Weber

8 ting å tenke på for å grille trygt med gass

Det er ingen grunn til å være engstelig for å grille med gass eller kull. Det er derimot viktig å ha respekt for den, samtidig som du tar forholdsregler og sikkerhetsregler på alvor.

1. Gassbeholderen

Ikke oppbevar gassbeholderen i skapet under grillen mens du griller – det kan bli for varmt. Og skulle det skje noe, er flasken vanskelig å komme til. Sett beholderen på avstand fra grillen.

2. Steng gasstilførsel

Steng gasstilførselen når du er ferdig med å grille!

3. Rengjøring

Rengjør grillen for å unngå matrester som kan ta fyr.

4. Slanger og pakninger

Se over slanger og pakninger med jevne mellomrom for å oppdage eventuelle lekkasjer. Dette er spesielt viktig ved starten av hver grillsesong før du igjen tar i bruk grillen, og hver gang du bytter gassbeholder.

5. Direkte sollys

Direkte sollys gjør slangen sprø og det kan oppstå sprekker og skader, spesielt der slangen festet eller bøyes. Internasjonalt godkjent slanger er oransje, er EBN eller SIS-merket og har dessuten datostempling – sjekk denne, eller bytt slange hvert 2-5 år. Tips: Bøy slangen i to og hold i én hånd- ser du sprekker bør slangen byttes!

6. Godt feste på slange og regulator

Slange og regulator må være skikkelig festet (følg med når du bytter gassflaske). Feil montering kan føre til lekkasje, brann og i verste fall eksplosjon. Du kan få kjøpt regulatorer som ikke slipper gassen igjennom før monteringen er riktig.

7. Ikke forsøk å fikse skader på CE-merket utstyr

Aldri forsøke å reparere skader på beholderen, regulatoren eller apparatet. Det er kun slangen du har lov å bytte/reparere selv. Utstyr skal være CE-merket (slanger er EN eller SIS-merket)

8. Gassbeholder oppreist

Gassbeholderen skal stå oppreist, også under transport. Gassflasker er utstyrt med en nød-ventil som slipper ut gass hvis trykket blir for stort – hvis flasken ligger kan den slippe ut for mye.

Les også: Slik vedlikeholder du grillen