1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. Slik bør du sikre varmeovnene dine
Hus og hage

Slik bør du sikre varmeovnene dine

Sjekk at du kjenner til vanlige faresignaler og vet du vet hvordan du skal håndtere og behandle ovner og peiser riktig.

Slik bør du sikre varmeovnene dine

Når høst og vinter melder sin ankomst skrur vi på varmeovnene og fyrer gjerne i peisen for å få det komfortabelt.

For å unngå brann er det derfor lurt å forsikre deg om at du vet hvordan alt fungerer og gjøre en ekstra sjekk av elektriske apparater, samt piper og ildsteder. Her er noen grunnleggende og svært viktige huskeregler.

LES OGSÅ: 9 tips for å brannsikre hjemmet

Panelovner

PANELOVN: De nyeste panelovnene skal være brannsikre, men pass på at de ikke blir tildekket av klær eller andre brennbare materialer.

Panelovner blir brukt i de fleste hjem og de nyeste panelovnene skal være brannsikre.

Det er fortsatt lurt å tørke av støv og passe på at disse ovnene ikke er tildekket av klær eller andre brennbare materialer da dette fort kan føre til brann.

Vifteovn

Mange nordmenn bruker vifteovn til å varme opp boligen ettersom dette gir varme fortere enn ved bruk av andre typer ovner.

Vifteovner skal kun være på når noen er tilstede i rommet, den må bare brukes under konstant tilsyn. Det er viktig at den blir rengjort jevnlig for støv og at den står et godt stykke unna alt brennbart materiale.

Peis

PEIS: Det er få ting som er så hyggelig som peis i vintermånedene, men sjekk at pipen blir feiet hvert andre år og at ildstedet og pipen og ildstedet blir feiet hvert fjerde år.

Peis er ikke bare et billig alternativ for oppvarming av boligen, men det er også veldig koselig, og et fristende alternativ på mørke og kalde dager/kvelder. Peisen krever også vedlikehold.

Brannvesenet anbefaler at pipen blir feiet hvert andre år og at både ildstedet og pipen blir inspisert av feieren hvert fjerde år.

Om det skulle forekomme misfarging av veggene rundt peisen er dette grunn til å kontakte profesjonelle som kan sjekke det.

LES OGSÅ: Bruk ett batteri til flere maskiner

Oljefyrte og elektriske ovner

Oljefyrte, elektriske ovner skal helst ikke flyttes på så mye, da det er øker faren for lekkasje.

Sjekk jevnlig at det ikke har oppstått oljelekkasjer.

Gassovner

Ved å huske noen få ting kan det bli mye sikrere å ha en gassovn i boligen.

Propanbeholderen må aldri settes under terrengnivå, dette betyr at den ikke kan plasserer i kjelleren. Beholderen må også stå oppreist. Sjekk regelmessig at beholderen ikke lekker og kontroller at gassovnen er CE-merket.

Tips: Sjekk om noen av de elektriske sikringene er så varme at det er vondt å ta på de, da er det grunn til å kontakte en elektriker.

LES OGSÅ: Guiden som hjelper deg å finne riktig drill

BRANNSIKKERHET: Sjekk om noen av de elektriske sikringene er så varme at det er vondt å ta på de, da er det grunn til å kontakte en elektriker.

WiFi-plugger du kan styre fra telefonen

Kjøper du en Wifi-plugg kan du styre det meste fra mobilen og sette opp faste skjemaer som følger dine rutiner. Du kan spare mye strøm på å koble til en varmeovn og slå den av når du er på jobb og skole, og på når du kommer hjem. I tillegg trenger du ikke bekymre deg over varmeovner, kaffemaskinen du kanskje glemte å skru av, eller strykejernet.

Wifi-plugg

GUIDE: Slik velger du riktig varmeovn

Kilder: eiendomsnett.no og brannvesenet.no