1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. Slik velger du riktig varmeovn
Hus og hage

Slik velger du riktig varmeovn

Skal du velge panelovn eller konvektorovn? Holder det med en varmeovn med 800W eller bør du gå for 1200W? Kan du montere panelovn selv, eller bør du få hjelp av en fagmann? Vi har laget en enkel guide slik at du lettere kan velge riktig varmeovn.

Slik velger du riktig varmeovn

Panelovn er typisk norsk

De fleste norske hjem har enten en elektrisk panelovn eller en annen form for varmeovn. Få land bruker elektrisk oppvarming i så stor grad som oss.

– Å montere ovner på veggene er typisk norsk. I mange andre land er varmeovnen noe man tar fram når det blir kaldt. Vi nordmenn fryser store deler av året og syns ikke det er rart at ovnene henger der hele tiden, sier produktansvarlig Philip Bryn-Haugland i Mill, som designer og produserer varmeovner.

LETT Å FLYTTE PÅ: Konvektorovn, også kalt gjennomstrømmingsovn, er en type ovn hvor luften varmes opp inne i ovnen.

Panelovn eller konvektorovn

Varmebehovet i nye boliger er vesentlig lavere enn i gamle, og påvirker valget av varmesystem. Panelovn blir ofte hengt under vinduer for å stoppe såkalt kaldras fra kalde glassflater. Med nye, godt isolerte vinduer er ikke det nødvendig, likevel er det mange som gjør det av gammel vane.

Fordelen med flyttbare varmeovner istedenfor vegghengt panelovn, er at plasseringen kan tilpasses møblering og bruk av rommet.

– Vi ser en trend der yngre folk som pusser opp, ikke nødvendigvis ender opp de gamle panelovnene de tok ned. Flere ønsker nå konvektorovn som kan flyttes rundt. Derfor har vi utviklet flere nye elektriske ovner som gir effektiv varme, sier Bryn-Haugland.

PRISBELØNNET DESIGN: Mill WiFi gulvovn mottok i 2019 Red Dot prisen for sitt elegante design.

LES OGSÅ: 5 gode grunner til å velge en flyttbar varmeovn

Tørk støv

Varmeovner med termostat og tidsur blir ikke overopphetet, fordi de skrur seg av og på hele tiden for å holde en gitt temperatur. Du bør ikke ha det varmere enn 20-22 grader i oppholdsrom. På soverommet holder det lenge med 17 grader, sier Bryn-Haugland

Velger du en varmeovn som har termostat med dag- og nattsenking, vil det i seg selv gi bedre luftkvalitet, fordi luften varmes opp i kortere perioder av døgnet.

– Hvis du er sløv med rengjøringen og aldri tørker støv av varmeovnen, vil den bli sotete bare den henger lenge nok. Skru derfor ikke på ovnen når det blir kaldt utover høsten, uten å ha rengjort den først. Nye varmeovner har en funksjon som gjør at du kan lett vippe dem ut for enkel rengjøring, legger han til.

OVNER MED STILFULLT DESIGN: Mill Glass ble lansert med et mål om å skape vakre og funksjonelle produkter til en god pris. Resultatet ble en panelovn med et elegant design som sømløst smeltet inn i hjemmet.

Effekt på varmeovn per kvm

Når du har valgt hvilken type varmeovn som passer for ditt hjem, om det er list-, panel-, konvektorovn eller en kombinasjon av disse, så kommer spørsmålet: Hvor mange watt trenger du? Dette avgjøres av størrelsen på rommet som skal varmes opp.

Beregn omtrent 70W per kvm

LES OGSÅ: Strømsparing med smarte varmeovner

Nordmenn har lenge vært opptatt av design, og du trenger ikke lenger skjule varmeovnen bak sofaen.

– Varmeovnene som produseres i dag er så stilrene at de kan være en del av interiøret, sier Bryn-Haugland.

En ovn er noe du har i huset i lengre tid. Da kan det være en idé å kjøpe en du liker og som passer til stilen i resten av ditt hjem.