1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Baking
  4. 7 tips til å lykkes når du skal bake brød
Baking

7 tips til å lykkes når du skal bake brød

Lyst til å bake brød, men usikker på hvordan du skal gå frem? Her får du tipsene som hjelper deg med å lykkes.

7 tips til å lykkes når du skal bake brød

Baking er kjemi! Og for at de kjemiske prosessene skal fungere under heving og steking er det noen hensyn du må ta.

Det er en sammenheng mellom væske og mel. Og når du tilsetter gjær i ligningen må du også ta hensyn til temperatur.

Her får du en enkel basisoppskrift som er lett å huske når du skal bake brød. Husker du denne kan du lykkes med brødbaksten uansett om du er hjemme eller på hytta.

Basisoppskrift når du skal bake brød

Ingredienser:

• 1 liter vann
• 1 pk gjær
• 1 ss salt
• 1 dl nøytral olje
• Ca 2 kg mel

Husker du denne oppskriften kan du alltid bake brød. Bruk gjerne grovere mel, alt etter hvor grovt du ønsker brødet. Du kan også erstatte med havregryn og ulike frøtyper. Bare husk at dersom over halvparten av melet er grovt, kan det være vanskelig å få deigen til å bli elastisk, og brødet blir smuldrete.

Slik lykkes du med brødbaksten

  1. Bland først væske med gjær, olje og salt før du følger på med mel. Tips: Start med de grove meltypene først og avslutt med hvetemelet.
  2. Elt deigen godt. Elting er viktig for å utvikle et godt glutennettverk slik at deigen kan heve til et stort volum. Deigen er ferdig eltet når den slipper bollen. Tips: Eltejobben kan gjøres for hånd, men du sparer tid og krefter på å bruke en god kjøkkenmaskin med kraftig motor og romslig bolle når du elter brøddeig.
  1. Dekk deigen med plastfolie etter du har eltet den, og la den heve til dobbelt størrelse.
  2. Del deigen i passe deigemner og trill til kuler. Det kalles rundvirkning. Tips: Bruk gjerne en kjøkkenvekt for å få emnene så like som mulig. La kulene hvile et par minutter før du klemmer dem flate, og ruller til pølser som passer til brødformen.
  1. Smør formene godt og legg i deigen. Nå er det tid for etterheving. Beregn minst 30 minutter, og la brødene heve til dobbel størrelse igjen. Et tips for å unngå at brøddeigen sprekker under heving er å spraye brøddeigen med litt vann fra en ren spruteflaske. Vannet sørger for at deigen får en fuktig og elastisk overflate.
  2. Et tips er å etterheve brødet i oven på 40ºC. Når brødene har hevet til dobbel størrelse, skrur du temperaturen opp til 200ºC og steker videre i ca. 40 minutter. Steketid vil variere fra ovn til ovn. Brødene er ferdige når de har fått gylden farge og gir en hul lyd når du banker på undersiden. Er de fortsatt lyse skal du sette dem inn igjen uten form. Tips: Spray gjerne brødene med vann mot slutten av steketiden. Da får de en blank overflate.
  1. Avkjøl brødene på rist. Da får dampen utløp og du unngår klam underside. Tips: Skal du fryse brødet, bør du gjøre det mens det er så ferskt så mulig. Når brødet er helt avkjølt kan du pakke det inn i plast.

Det er lurt å alltid ha tørrgjør og mel i skuffen slik at du alltid er beredt. Da kan du kose deg med nybakt brød med brunost når som helst- det er ikke mye som kan måle seg med det!

SJEKK OGSÅ: Grove vafler med gulrot