1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Baking
  4. Bakeutstyr – Hva bør du ha og hva kan du droppe?
Baking

Bakeutstyr – Hva bør du ha og hva kan du droppe?

Du kan fort få følelsen av at baking handler mer om tipper, bakematter og avanserte metoder, enn selve gleden (og duften) av nystekt bakverk. Derfor har vi samlet noen tips til deg som syns at utstyrsjungelen er overveldende.

Bakeutstyr – Hva bør du ha og hva kan du droppe?

Didrik Breivik, tidligere kategorisjef for baking i Jernia, er glad i å trylle frem lekre bakverk. Men mest av alt er han opptatt av at du skal oppleve «bakeglede». Her får du hans beste tips hva du bør tenke på før du går i gang, og hvilket bakeutstyr som hjelper deg med å lykkes.

Slik lykkes du med baksten

Riktig oppmåling av ingredienser er ofte «make it» eller «break it» i bakeprosesser. En digital kjøkkenvekt vil hjelpe deg godt på vei med nøyaktige oppmålinger. De fleste kjøkkenvekter har i dag en såkalt «tara-funksjon» slik at du kan nullstille kjøkkenvekten mellom hver ingrediens.

SPAR OPPVASK: Med en digital kjøkkenvekt kan du ha alle ingredienser direkte i bakebollen, og nullstille mellom hver ingrediens.

– En god springform, bakeform eller brødform som fordeler varmen godt og gir et jevnt stekeresultat er viktig for å lykkes med bakingen. Det er også en fordel om bakeformen har et slipp-lett belegg. Da slipper du å bekymre deg for at halve kaken skal sette seg fast i formen. Husk også at bakeformens størrelse må stå i forhold til oppskriften, sier Breivik.

Det er ingen hemmelighet at kvalitet og pris ofte henger sammen. Er du helt fersk i baker-verden, eller baker sjeldent vil du få mye god bakst for pengene med Blomsterbergs bakeformer som dekker de fleste behov. Er du derimot en aktiv baker som liker å legge litt ekstra i bakeutstyret, vil du garantert få mye bakeglede med Patisse sine bakeformer. Og det i mange år.

Uansett hvilket nivå du identifiserer deg med, kan du være trygg på at både Blomsterberg og Patisse gir deg bakeformer med både god varmefordeling og slipp-lett effekt.

HELMAKS BAKST I MANGE ÅR: Når du vil lykkes med baksten bør du velge spring- og brødformer med jevn varmefordeling og slipp-lett effekt.

Du trenger også en slikkepott eller deigskrape, samt en god bakebolle.

– Det er viktig at bakebollen står stabilt på kjøkkenbenken slik at det er enkelt å røre sammen deigen. Min anbefaling er den klassiske Margrethe-bollen. Bollen har en praktisk gummikant under slik at den står støtt, og et håndtak som er godt å holde i. Bollen har også en smart helletut slik at du enkelt kan helle kakerøre i bakeformen uten unødvendig søl. Bollen er laget av det robuste materialet melamin som vil tåle visping, røring og oppvaskmaskin i mange år, og allikevel holde seg like fin, sier Breivik.

«Need to have» og «nice to have» bakeutstyr

En solid visp er et «must». Vispen skal være god å holde i, og tåle litt motstand slik at den også gjør jobben med litt tykkere røre.

Til gjærbaksten bør du ha en kjevle for hånden. Gjerne en kjevle med silikonbelegg slik at deigen ikke fester seg like lett til kjevlen.

I tillegg kan du gi kakene dine en konditortouch med et enkelt sprøyteposesett.

Er du lite bevandret blant sprøytetipper og -teknikker? Lær 3 enkle sprøyteteknikker her.

Bakeutstyr som palettkniv, kakedeler, bakematte, hevekurv og avanserte tipper ikke er avgjørende for å lykkes med baksten, sier Breivik

– Dette er mer hjelpemidler enn nødvendig bakeutstyr. Kaker og bakst bakt uten disse hjelpemidlene kan fortsatt se bra ut, og uansett smake nydelig, forsikrer han.

Smart bakeutstyr når utseende teller

Det er likevel slik at mye av kakeopplevelsen ligger i det visuelle. Vi spiser gjerne først med øynene, og deretter med munnen.

Vil du heve nivået, anbefaler Breivik en palettkniv.

– Palettkniven lar deg smøre krem og glasur jevnt og glatt, og vil gi et finere resultatet enn en vanlig kniv eller slikkepott, sier han.

– Pastafarger og fondant er også veldig populært.

Fondant kan brukes til overtrekk på kaker og muffins, samt til å lage blomster eller annen dekor. Pastafarger er fargesterke, og kan brukes for å sette farge på fondant, marsipan, smørkrem, frostinger og icing.

– Du kan enkelt sette ditt eget preg på baksten ved å variere med forskjellige farger og motiver på pynten, bekrefter han.

Hvor viktig er egentlig kjøkkenmaskinen?

De fleste oppskrifter i dag henviser til hvor lenge man skal elte eller mikse med en kjøkkenmaskin. Betyr det at man MÅ ha en kjøkkenmaskin for å lykkes med baksten?

VÅR EGEN BAKEMESTER: Didrik Breivik, kategorisjef for baking i Jernia, er selv svak for vakre bakverk, men aller mest opptatt av at du skal oppleve bakeglede.

– Nei, det gjør det ikke. En kjøkkenmaskin er en muskelbunt på kjøkkenbenken, og vil absolutt gjøre prosessene enklere. Men om du kun baker av og til, så er det ikke et must, sier kategorisjefen.

Det ligger mye god bicepstrening i en luftig eggedosis eller gjennom-eltet bolledeig. Vurderer du likevel å ansette en maskinell assistent, så er en kjøkkenmaskin fra Kenwood den ultimate «kjøkkenslaven». Den sørger for at du har både energi og tid igjen til å konsentrere deg om dekoreringen.