Velg riktig, til riktig bruk

Stekepanner og gryter

Når du skal lage mat, er det ingen hemmelighet at det er noen redskaper som gjør det enklere å lykkes enn andre. Her har vi plukket ut våre favoritter i kjøkkenskapet.

Skal du kun ha én stekepanne i skapet vil den beste stekepannen for deg være en stekepanne med belegg. I den kan du steke "alt".
Stekepanner og gryter

Ulikt materiale, til ulik bruk

Stålgryter

Perfekt til hverdagsbruk til vannholdige retter som poteter, pastakoking. Gryter i stål tåler mye, tåler maskinvask og holder seg blanke i årevis.

Støpejern

Den viktigste egenskapen til støpejern er at varmen fordeles bedre og jevnere. Passer perfekt når du skal brune eller steke kjøtt før du tilsetter resten av ingrediensene du trenger til gryteretter eller supper. Gryten kan også settes i ovnen og er perfekt til å bake brød i.

Aluminum

Siden aluminiumspanner er utstyrt med et non-stick belegg blir det vanskeligere for matvarer å svi seg. Dette gjør materialet perfekt til eksempelvis egg- og melkeprodukter.

Hva er non-stick belegg?

Non-stick-belegg er ypperlig til fettfri steking og er svært enkelt å rengjøre. Belegget forhindrer også at mat ikke svir seg fast i pannen eller gryta.

Disse 4 grytene bør du ha i skapet

Gryter er noe vi bruker nesten hver gang vi lager mat. De tar mye plass i skapet, derfor anbefaler vi at man investerer i noen få, men gode gryter ut fra hva slags behov man har.

Vi anbefaler

1) Gryter som ikke svir melk

Når du skal lage noe melkebasert, som grøt eller hvit saus, er det aller enklest å lykkes med resultatet om du bruker stål- eller aluminiumsgryter med belegg.

Vi anbefaler

2) Støpejernsgryte

For gryteretter som skal holde jevn temperatur lenge, eller dersom du ønsker å ovnsbake gryteretter er en god støpejernsgryte perfekt. I tillegg har mange et lekkert design som gjør at den passer perfekt midt på middagsbordet.

Vi anbefaler

3) En god stålgryte

Vil du ha noe som varer? Velg stål. Det er fint å ha en gryte man ikke er redd for at skal slites. Rustfritt stål er slitesterkt og tåler alle typer redskaper og høye temperaturer. Perfekt til hverdagsretter som koking av poteter, pasta, klare supper og fårikål.

Vi anbefaler

4) Stor gryte

En stor gryte er nødvendig når man lager fårikål, eller ofte har mange gjester på besøk.

Disse 3 stekepannene bør du ha i skapet

Det viktigste du skal se etter når du skal kjøpe en ny stekepanne er at den gir deg jevn temperatur. Invester i gode stekepanner som du kan ha glede av lenge.

Non-stick til hverdagsbruk

En stekepanne med non-stick-belegg er lett å rengjøre, og reduserer sjansen for at maten setter seg fast. En non-stick-panne er supert til hverdagsbruk.

Jernpanne som fikser biffen

Er du ute etter en god biffpanne som tåler høy temperatur er en støpejernspanne et godt valg. Og jo mer du bruker den, dess bedre blir den å bruke.

Wokpanne eller stekepanne med høye kanter

Det er ikke alltid nødvendig med egen wokpanne. En stekepanne med høye kanter gjør nesten samme nytten. Og stekepannen med høy kant kalles sautépanne eller traktørpanne.

Må jeg kaste teflonpanna?

Tidligere ble materialet PFOA brukt, men ble forbudt i 2014. Det betyr at hvis stekepannen er kjøpt før dette, kan det lønne seg å bytte den ut.

Nyere gryter og stekepanner bruker et materiale av en type plast (PTFE) som er motstandsdyktig mot syrer og baser – og binder ikke andre stoffer. Det gjør det perfekt å bruke i stekepanner.

Visste du at kan bytte inn din gamle stekepanne, og få rabatt på din neste?

Les om vår innbytteordning

Steke i smør eller olje?

Non-stick-belegg er ypperlig til fettfri steking og er svært enkelt å rengjøre.

Smør er ikke alltid heldig, fordi det har lav temperaturtoleranse. Ved temperaturer over 150 grader vil smøret bli brunt, noe som betyr at det forkulles og omdannes til tjære. Tjæren vil legge seg som en hinne på toppen av non-stick belegget, slik at non-stick effekten blir borte. Det samme skjer med olivenolje ved for høy temperatur.

En nøytral olje, som for eksempel solsikkeolje eller rapsolje, det beste å bruke til steking. Spesielt hvis man skal steke noe som krever høy temperatur.

– Så kan smøret tilsettes mot slutten for å få den gode smaken. Steker man pannekaker, som ikke trenger så høy temperatur, går det fint å bruke smør.

Det finnes også spesialsmør (klarnet smør), uten melkeproteiner og salt, som tåler høyere varme.

Vask stekepannen din med såpe og varmt vann. Bruk gjerne en skrubbeduk ved behov.
Ta vare på stekepanna og gryta

Enkel rengjøring som forlenger levetiden

For at stekepannene og grytene dine skal holde lengst mulig er det viktig med skikkelig og regelmessig rengjøring.

Slik tar du best vare på din stekepanne