1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. Radon i Norge
Hus og hage

Radon i Norge

Radon i Norge er en stor utfordring. Ifølge Norges geologiske undersøkelse har 175 000 norske husstander radonnivåer over Statens stråleverns anbefalte tiltaksnivå.

Radon i Norge

Det norske Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet DSA anbefaler at det utføres radonmåling i alle boliger. Det bør foretas målinger alle steder man kan bo.

Hva er radongass?

Radongass er en usynlig, luktfri og smaksfri radioaktiv gass. Radongassen produseres som et biprodukt når uran brytes ned, og finnes i berggrunnen de fleste steder i Norge. Radonkonsentrasjonene som måles i boliger i Norden er derfor blant de høyeste i verden1.

Konsentrasjonen av radon i bygg avhenger av hvor mye uran som befinner seg i berggrunnen, hvor lett gassen kommer inn i bygninger gjennom sprekker og andre hull i fundamentet, og hvilke tiltak som blir gjort for å lufte gassen ut.

Konsekvenser av radoneksponering

Radongass beveger seg fritt, og er derfor den største kilden til radioaktiv eksponering for mennesker. Ved nedbrytning av den radioaktive gassen frigjøres det alfapartikler. Dersom gassen pustes inn og denne nedbrytningen finner sted i lungene kan strålingen skape cellemutasjoner som kan føre til kreft2.

Blant de som ikke røyker er radongass den største årsaken til lungekreft (EPA), og i følge Kreftforeningen dør omtrent 300 nordmenn årlig av radonforgiftning.

Hvordan måle radongass?

Det første stedet du burde sjekke radonnivåer er ditt eget hjem. Dette kan du enkelt gjøre ved bruk av Airthings sine elektroniske radonmålere. Elektronisk måling krever ingen innsending av data til lab, alt du trenger å gjøre er å lese nivåene rett av målerne.

Radonmåler Home

Om man ønsker mer innsikt om inneklimaet er Wave Plus et godt alternativ, i tillegg til radon måler den også Co2, VOC (flyktige organiske gasser), luftfuktighet og temperatur.

Wave Plus

LUFTKVALITETSMÅLER WAVE PLUS MONITOR

AIRTHINGS

LUFTKVALITETSMÅLER WAVE PLUS MONITOR

    Rask og enkel oppstart

    Første indikasjon på nivåer etter 1 time

    Kan kobles opp til Google Home og Google Assistant

Tilbudspris

1 799,-

Før 2 299,-

Alle modellene er enkle å ta i bruk og er designet for at du lett skal kunne forstå avlesningene.

Måling på lang sikt er nøkkelen

Ettersom radon er luktfri og fargeløs kan ikke forekomster oppdages uten måleinstrumenter. Det tar ca to-tre måneder for å få en korrekt måling av radonnivået. I vinterhalvåret er det fyringssesong, og det er i denne perioden radonkonsentrasjonen er mest stabil. Langsiktige malinger bør derfor gjøres i vinterhalvåret, fra midten av oktober til midten av april3.

Måling av radon i utleiebolig

Alle utleiere har et ansvar for at boligen de leier ut er trygg.

Skal du leie ut bolig må du derfor være klar over kravet om radonmåling i utleiebolig. Kravene til måling og tiltak gjelder alle typer utleieboliger, inkludert leiligheter og hybler i tilknytning til egen bolig. Utleier må kunne fremvise dokumentasjon på at radonnivåene er forsvarlige.

Tiltak for å redusere radon i hjemmet

Ifølge Norges geologiske undersøkelse har 175 000 norske husstander radonnivåer over Statens stråleverns anbefalte tiltaksnivå. Dersom du har for mye radon i hjemmet ditt bør du gjøre tiltak for å redusere nivået. Statens strålevern har satt kritisk grense til 100 Bp/m3 og anbefaler at du gjør tiltak dersom nivåene overstiger dette. Heldigvis er det en del tiltak du kan gjøre selv.

Den mest grunnleggende løsningen på for mye radon er frisk luft. Å åpne vinduer og slippe inn frisk luft i hjemmet er et enkelt og effektivt tiltak.

Installasjon av et ventilasjonssystem er et mer permanent tiltak. Du kan også forhindre at radon kommer inn ved å tette sprekker i grunnmuren. Med Airthings digitale radonmålere kan du sjekke om tiltakene har virkning med det samme.

Dersom du etter disse tiltakene fortsatt har høye nivåer, bør du kontakte profesjonelle som kan løse problemet.

Kilder:

  1. dsa.no/en/topic-articles/91971/recommendations-for-radon-in-dwellings-in-the-nordic-countries
  2. www.ngu.no/en/topic/radon-hazards#:~:text=Long%20term%20exposure%20to%20radon,cancer%20each%20year%20in%20Norway.
  3. www2.dsa.no/en/topic-articles/91971/recommendations-for-radon-in-dwellings-in-the-nordic-countries