1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Verktøy
  4. 9 tips for å sikre deg mot tyveri
Verktøy

9 tips for å sikre deg mot tyveri

40 prosent av innbrudd skjer på bakgrunn av en svært vanlig tabbe. Se hvordan du kan forebygge tyveri med enkle grep.

9 tips for å sikre deg mot tyveri

Selv om de fleste innbrudd skjer når huset ditt står tomt, så gir det en ekkel følelse at noen har vært inne i hjemmet ditt. Det finnes enkle forholdsregler du kan ta som vil redusere risikoen for innbrudd og tyveri.

1) Tenk over hva du viser frem

Ikke la dyre gjenstander stå utenfor huset ditt usikret når ingen er hjemme. Hvis du går til innkjøp av en flott ny 60″ flatskjerm, så unngå å la esken ligge ved siden av søpla som et reklameskilt for innbruddstyver.

Vær oppmerksom på hva du viser frem gjennom vinduene, og ta gjerne en runde rundt huset når det er mørkt ute. Se hva innbruddstyvene får øye på gjennom vinduene dine, og tenk over om det er noe du bør skjule. Gjem stigen din i garasjen eller lås den fast. Verktøy er også noe du alltid bør rydde inn.

LES OGSÅ: Ikke glem dette på hytta i vinter

2) Ikke legg ut en ekstra nøkkel

Det kan virke som en veldig god ide å legge ut en ekstra nøkkel under matta eller i blomsterpotta, men en innbruddstyv er ekspert i å finne disse stedene. I tillegg kan noen følge med og se at du henter nøkkelen på det «lure» gjemmestedet.

Gi heller en ekstra nøkkel til naboen, eller andre som trenger tilgang til huset mens du er borte. Eventuelt kan en sikker nøkkelboks eller en elektronisk dørlås være en smart installasjon for økt sikkerhet.

3) Lur innbruddstyven

Hvis en innbruddstyv er i tvil om det er noen hjemme i huset, er det en større sannsynlighet for at de lar huset ditt være. En ting ikke så mange nødvendigvis tenker over er at de fleste innbrudd skjer i løpet av dagtid, når du er på jobb.

Skap en illusjon om at det er noen hjemme. Det finnes flere smarte koblingsur/klokkebryter som skrur lys eller radio på og av i et gitt tidsrom.

4) Forbered ferien

Når du drar bort er det enkelte ting som røper at ingen er hjemme. Pass på at naboen henter inn posten din mens du er borte. Eller stopp posten i den perioden du er bortreist.

En overgrodd plen er også en klar indikasjon på at ingen er hjemme. På vinterstid kan det også være greit å få hjelp til å måke litt snø mens du er borte.

5) Sikre hagen og inngangspartiet mot tyveri

I Norge hvor vi har mye mørketid, er det lurt å holde huset godt belyst. En innbruddstyv foretrekker å bryte seg inn uten at noen ser det. Bruk gjerne bevegelsessensorer som tenner lys i oppkjørselen. En høy hekk kan være fin og gi privatliv, men den skjuler også fint når en tyven bryter seg inn i boligen din. Ring har en rekke smarte produkter som gjør at du kan holde et øye med hva som skjer utenfor huset ditt, uansett hvor du er.

LES OGSÅ: 9 tips for å brannsikre hjemmet ditt

SIKRING UTENDØRS: I Norge er store deler av året preget med mørketid. En innbruddstyv foretrekker å bryte seg inn når ingen ser det. Et smart grep for å forebygge innbrudd og tyveri er derfor å ha belysning med bevegelsessensorer utenfor huset.

6) Kjenn naboene dine

En av de smarteste sikkerhetsreglene du kan gjøre, er å få et godt vennskap til naboene dine. Naboer som bryr seg om hverandre, vil automatisk også passe på husene til hverandre.

7) Vær årvåken

Vær oppmerksom på hva du gjør og pass på deg selv. Selv om det kan virke litt paranoid, så vær påpasselig med hvem du deler ID-informasjon og reiseplaner med.

Ikke del via sosiale medier hvor du befinner deg til enhver tid, da dette lett kan fanges opp av uønskede «gjester».

8) Lås vinduer og dører

Over 40 prosent av innbruddene skjer uten at innbruddstyven har trengt å bruke noen krefter. Det kan være at du har latt døren stå ulåst, har hatt et åpent vindu eller at innbruddstyven vet hvor du har gjemt nøkkelen din.

Kjeller- og terrassedører er spesielt utsatt for innbrudd, så utstyr dem heller med en sylinderlås. Du kan også sikre vinduer med en sikringsbeslag med sperre som gjør at du kan sove trygt med vinduet oppe uten at noen klarer å bryte det opp.

LES OGSÅ: De viktigste verktøyene du kan eie

LÅS VINDUER OG DØRER: Over 40 prosent av innbrudd har skjedd uten at innbruddstyven har måtte bryte seg inn. Det kan skyldes at du har glemt å lukke et vindu eller at du har lagt nøkkelen på et lurt sted. Sikre vinduer og dører dersom de skal stå åpne.

9) Alarm

Hus med innbruddsalarm utsettes sjeldnere for innbrudd enn hus uten. En innbruddstyv som møter et klistermerke med advarsel om installert alarm, går da ofte videre.

Til syvende og sist er det viktigste at du bruker sunn fornuft og tenker over om det er noe du kan gjøre ytterligere for å forhindre innbrudd. Alle tiltak du gjør, vil gjøre det litt vanskeligere for tyven å komme inn. Det vil også forhindre mange spontane tilfeller av tyveri.

Hold ekstra godt øye med de du er glad i

Få kontroll på det som skjer når du ikke er hjemme med overvåkningskameraer til bolig og eiendommen din. Prøv et overvåkningskamera som sender deg beskjed på telefonen din dersom noe skjer. Ring overvåkningskamera har bevegelsessensor, nattsyn, fjernstyrt sirene og tåler all slags vær.

Skal du flytte eller leie ut boligen din? Da bør du tenke på dette

Har du lyst til å leie ut boligen din gjennom Airbnb eller for langtidsleie er det lurt å få anskaffe ekstra nøkler. I tillegg kan en nøkkelboks være en smart idé dersom du ikke selv er hjemme i boligen på utleietidspunktet.

Det kan være lurt å bytte sylinder når du flytter inn i ny bolig, da du ikke kan være sikker på hvor mange som har kopier av nøkkelen din.